4 лют. 2016 14:37

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Події
0

137

0

Вінничан заманювали в магазин неправдивою рекламою про розпродаж

Вінничан заманювали в магазин неправдивою рекламою про розпродаж

 Покупці не сподівались, що знижки «святкового розпродажу» не поширювалися на всі товари в магазині


Вінничан заманювали в магазин неправдивою рекламою про розпродаж

 Вінницьке обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України припинило порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції в діях фізичної особи-підприємець Сікальського Леоніда Петровича.

Про це інформує прес-служба Антимонопольного комітету Вінниччини.

Підприємець на дверях магазину «Тканини» у м. Вінниці поширив інформацію: «СВЯТКОВИЙ РОЗПРОДАЖ -20% -30% -50%».

Як встановило Відділення з отриманої від підприємця інформації, знижка поширюється лише на товари попередніх колекцій, на залишки тканин та на відрізи тканин, що мають нестандартну довжину. Система знижок встановлена наказом власника від 01.11.2015 року в наступних розмірах: 20 % - на товар попередніх колекцій, 30 % - на залишки тканин, які були зразками на вітрині, 50% - на відрізи тканин, які мають незначні фабричні дефекти, а також нестандартну довжину.

Також підприємець Відділенню роз’яснив, що під терміном «святковий розпродаж» він мав на увазі розпродаж на період новорічних свят, який триватиме з 14.12.2015 р. по 19.01.2016 р.

Відповідно до вимог Закону України «Про рекламу» основними принципами реклами є: законність, точність, достовірність, використання форм та засобів, які не завдають споживачеві реклами шкоди. Реклама не повинна підривати довіру суспільства до реклами та повинна відповідати принципам добросовісної конкуренції.

Згідно зі ст. 8 Закону України «Про рекламу», реклама про знижку цін на продукцію повинна міститивідомості про місце, дату початку і закінчення знижки цін на продукцію, а також про співвідношення розміру знижки до попередньої ціни реалізації товару.

Реклама стимулює зацікавленість споживачів до певного товару, тому повідомлення неповних відомостей може надавати переваги перед іншими суб'єктами господарювання, які здійснюють діяльність на аналогічному ринку.

Потенційні покупці, ознайомившись з рекламою ФОП Сікальського Л.П., не змогли отримати повної інформації, зокрема, щодо дати початку і дати закінчення акції по знижках, а також щодо конкретного асортименту товару, на який поширюється знижка у зв’язку з відсутністю даної інформації. Тому у потенційного споживача може скластися враження, що зазначені в рекламі знижки поширюються на весь асортимент товару, що реалізується в магазині.

Дії ФОП Сікальського Л.П., які полягають у поширенні неповної інформації внаслідок обраного способу її викладення стосовно знижок на текстильні товари, містять ознаки порушення, передбаченого статтею 151 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції», у вигляді поширення інформації, що вводить в оману, а саме: повідомлення суб’єктом господарювання, безпосередньо або через іншу особу, невизначеному колу осіб неповних відомостей, зокрема, внаслідок обраного способу їх викладення, що можуть вплинути на наміри цих осіб щодо придбання товарів у цього суб'єкта господарювання.

На виконання рекомендацій адміністративної колегії Відділення ФОП Сікальському Л. П. припинив дії, які містять ознаки порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції шляхом, шляхом зняття реклами.

ВИННИЦА.info