8 черв. 2011 13:56

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:55
Влада
0

33

0

Вінничан збираються паспортизувати посвідченнями з біометричними даними

Вінничан збираються паспортизувати посвідченнями з біометричними даними

Кабінет міністрів 3 червня зареєстрував у Верховній Раді законопроект про введення нових документів, що засвідчують українське громадянство.


Вінничан збираються паспортизувати посвідченнями з біометричними даними

Кабінет міністрів 3 червня зареєстрував у Верховній Раді законопроект про введення нових документів, що засвідчують українське громадянство.

Про це повідомляє видання Українська правда

Він фактично передбачає заміну внутрішнього паспорта на посвідчення громадянина України та використання закордоном паспорта громадянина України з біометричними даними власника.

«Посвідчення громадянина України є основним документом, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України на її території», - сказано в проекті.

«Паспорт громадянина України є документом, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України на території України, під час перетинання державного кордону України та перебування за кордоном», - йдеться у документі.

До паспорта громадянина України, за пропозицією Кабміну, окрім інших даних, вносяться дані біометричної ідентифікації.

Як роз’яснено в законопроекті, «біометрична ідентифікація» - це спосіб посвідчення особи або підтвердження належності їй документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, шляхом розпізнавання та зіставлення зафіксованих біометричних даних (зображення рис обличчя, відбитків одного з пальців кожної руку особи та підпису особи), що підлягають машинному зчитуванню, з біометричними даними особи.

У разі ухвалення цього законопроекту, видані до набуття ним чинності документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, будуть дійсними протягом строків, визначених нормативно-правовими актами, відповідно до яких вони були видані, або до визнання їх недійсними, але не пізніше 1 січня 2018 року.

Кабінет міністрів, згідно з документом, має забезпечити до 1 січня 2013 року здійснення заходів із запровадження документів, відповідно до вимог цього закону .

Як відомо, введення електронних документів із біометричними даними вимагав Євросоюз для лібералізації візового режиму з Україною.

Директор програми «Зовнішня і безпекова політика» Інституту публічної політики Сергій Донський сказав «Німецькій хвилі», що заміна закордонних паспортів "відбуватиметься поступово".

«Теперішній закордонний паспорт буде дійсний до закінчення його терміну дії. Але є незручність. Якщо після скасування візового режиму ви захочете зі старим паспортом поїхати в Європу, вам необхідно буде знову отримати візу», - зазначив він.

Донський нагадує, що вимога ЄС стосувалася здебільшого закордонних паспортів, а змінити внутрішній паспорт на посвідчення – це, за його словами, ініціатива українського уряду.

Експерт не виключає, що зміну внутрішніх паспортів на посвідчення пролобіювала приватна комерційна структура, яка є монополістом на ринку виготовлення документів в Україні.

ВИННИЦА.info


0
0