8 лют. 2017 12:28

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Економіка
0

119

0

Вінничанам, які закрили ФОП, необхідно здати звіти

Вінничанам, які закрили ФОП, необхідно здати звіти

 До уваги ФОПів: припиняєте діяльність – не забудьте відзвітувати


Вінничанам, які закрили ФОП, необхідно здати звіти

 Протягом грудня минулого та січня понад 12 тисяч вінницьких підприємців припинили свою діяльність. Головне управління ДФС у Вінницькій області нагадує суб’єктам господарювання, які припиняють діяльність, про обов’язок подання звітності за останній базовий податковий період.

Про це повідомляє відділ комунікацій ГУ ДФС у Вінницькій області.

Зокрема платники податку на доходи фізичних осіб - підприємці подають до контролюючого органу податкову декларацію за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року, в якій поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи.

Тобто підприємці-загальносистемники, стосовно яких в 2016 році проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності за їх рішенням, мають подати в органи ДФС за місцем обліку податкову декларацію про майновий стан і доходи за останній базовий податковий (звітний) період не пізніше 9 лютого поточного року. Щодо ФОПів, які припинили діяльність в 2017 році, їм необхідно подати дві декларації: першу за результатами роботи в 2016 році (кінцевий термін 9 лютого) та другу «ліквідаційну» за 2017 рік.

Відповідна норма щодо заключної звітної форми набрала чинності з 1 січня поточного року після доповнень в п.177.11 ПКУ. Зокрема, внесеними змінами передбачено, що ФОПи, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності за їх рішенням, протягом 30 календарних днів з дня припинення такої діяльності, мають подати податкову декларацію за період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності. В звітній декларації зазначаються  виключно доходи від проведення підприємницької діяльності. Тобто, таку декларацію має надати підприємець контролюючим органам в термін 30 календарних днів враховуючи день припинення діяльності.

Для підприємців-єдинщиків у разі державної реєстрації припинення останнім податковим (звітним) періодом вважається період, у якому відповідним контролюючим органом отримано від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації такого припинення.

Також необхідно подати Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (додатку 5).

У разі припинення діяльності фізичні особи – підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов'язані подати самі за себе Звіт із зазначенням типу форми «ліквідаційна», де останнім звітним періодом буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності (п. 8 розділу ІІІ Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015 № 435).

Щодо терміну сплати зобов’язань, визначених фізичною особою –підприємцем або особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, у Звіті з позначкою «ліквідаційний», то він настає в день подання такого Звіту, відповідно єдиний внесок необхідно сплатити до дати подання Звіту включно.

Окрім того, зняття з обліку ФОП як загальників так і єдинщиків, здійснюється контролюючими органами на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором, а осіб, які провадять незалежну професійну діяльність – за їхньою заявою, після проведення передбачених законодавством перевірок платників, звірення розрахунків та проведення остаточного розрахунку.

«Також звертаємо увагу, у разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП та особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, така особа користуються правами, виконує обов’язки та несе відповідальність, що передбачені для платника єдиного внеску в частині діяльності, яка здійснювалася нею як ФОП або особою, яка провадить незалежну професійну діяльність», - зазначено в повідомленні.

За кожне неподання або несвоєчасне подання податкової декларації або звітності з ЄСВ фізичними особами-підприємцями передбачена штрафна санкція в розмірі 170 гривень.

Вінниця.info