2 серп. 2016 14:08

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

109

0

Вінничанам з 14 років видаватимуть ID-картки. Яку інформацію внесуть в «чіп»

Вінничанам з 14 років видаватимуть ID-картки. Яку інформацію внесуть в «чіп»

Вінничанам з 14 років видаватимуть ID-картки. Яку інформацію внесуть в «чіп»


Вінничанам з 14 років видаватимуть ID-картки. Яку інформацію внесуть в «чіп»

 У Вінниці презентували проект нових ID-паспортів, розроблених у відповідності з вимогами ЄС. З 1 жовтня нові паспорти з чіпами будуть видавати українцям, які досягли 14-ти років. Тим, хто вже має паспорти, будуть замінювати старі паспорти Громадянина України на ID-картки. Новий документ міститиме персональну пам’ять про власника, його відбитки пальців, різного роду персональну інформацію, таку як група крові, протипоказання на ті чи інші ліки та відомості про походження.  

Про це повідомив начальник управління Державної міграціної служби у Вінницькій області Борис Наливайко.

«Час, за який міграційна служба зможе видати нові документи більшості громадян – це чотири роки. При досягненні громадянами віку 25-ти, або 45-ти річного віку, при зверненні за вклеєнням в паспорт фотографій, за трати паспорта будуть оформлятися нові документи. Також можна буде оформити новий документ за бажанням особи. Якщо у вас є паспорт громадянина України і ви бажаєте його поміняти на паспорт у вигляді ID-картки з першого жовтня це буде можливо», - сказав Наливайко.

На ID-паспортах буде набитий ідентифікаційний код, а також паспорти матимуть окремі папки на серверах, доступ до яких буде мати тільки власник. У папку пам’яті можна буде заходити, щоб переглянути, які державні служби та інспекції отримували інформацію про паспорт, також можна буде вносити короткі персональні відомості – як групу крові, обмеження користуватися тими чи іншими ліками, відомості про країну-походження.

Підлітки, які отримають паспорт у 14 років зможуть приписатися окремо від батьків, під час подорожі за межі країни їм не потрібно буде мати з собою супроводжуючих документів, від старших. Наприклад, коли людина, старша за 14 років їде з бабусею, не потрібно буде показувати нотаріально завірену розписку від батьків, які дозволяють супровід дитини. Вінничанам, яким до початку жовтня виповниться 14 років, будуть видавати ID-паспорти безкоштовно. Старші за 16 – будуть платити за нові документи з чіпами. Вартість ще не визначена урядом.

«Після 14-ти років кожна особа з паспортом буде мати право обирати місце проживання. Особи, які оформлюють паспорт в віці від 14 до 18 років отримають документ зі строком дії 4 роки. Після 18-ти років паспорт видаватиметься на 10 років», - розповів Борис Наливайко.    

Для тих Вінничан, які не хочуть отримувати документи з чіпами, передбачені  спеціальні картки без електронних чіпів, лише з інформацією про загальноприйняті на сьогодні відомості про людину – як її рік народження, національність та місце видачі документів.

Водночас перевагою картки з чіпом називають наявність електронного цифрового підпису. Його зможуть вводити люди, старші за 18 років та використовувати у різноманітних електронних сервісах для оплати, підтвердження адміністративних послуг та звітності.

Тим громадянам України, які не потрапили до категорії, коли треба замінювати фото в паспорті в 25 чи 45 років та не отримують паспорт вперше, дозволяється настільки довго, наскільки будуть бажати користуватися старими паперовими Паспортами України. Примусової заміни паспортів на ID-картки не передбачено.

У цьому році у рамках стартової програми видачі нових паспортів ID-картки отримали 3128 жителів області, яким зараз виповнилось 16 років.  

 Вінничанам з 14 років видаватимуть ID-картки. Яку інформацію внесуть в «чіп»

Вінничанам з 14 років видаватимуть ID-картки. Яку інформацію внесуть в «чіп» - фото 2

Вінничанам з 14 років видаватимуть ID-картки. Яку інформацію внесуть в «чіп» - фото 3

Вінниця.info