2 берез. 2016 16:43

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

230

0

Вінничани масово подались в архів шукати польське коріння заради Карти Поляка

Вінничани масово подались в архів шукати польське коріння заради Карти Поляка

 Вінничани подались в архів шукати польське коріння. Більше половини всіх запитів – для Карти Поляка


Вінничани масово подались в архів шукати польське коріння заради Карти Поляка

Як розповів директор Державного Архіву Вінницької області Юрій Легун, зараз основна робота працівників архіву – над запитами щодо встановлення польського коріння і така тенденція зростає.

«З 7 тисяч звернень до архіву, які були зареєстровані в 2015 році, з приводу документів, що можуть бути підставою для оформлення Карти Поляка зверталось близько 4,5 тисяч людей. Тобто зараз це основний вид роботи, який ми виконуємо.

Людям потрібно довести свої родинні зв’язки по одній лінії до рівня діда, баби, по двом лініям прабаби, прадіда. Але це не зовсім просто. По-перше, проблема полягає в тому, що не все збереглося. По друге, в документах, метричних записах, до революції не зазначалась національність. А для консульства потрібен запис - поляк, тому потрібно знайти акти реєстрації уже 20-30 років періоду радянської влади, чи документи, що хто хтось з родичів був репресований. Все це знаходиться у нас. Або третій варіант - звертатися в сільські ради, де зберігаються записи в погосподарській книзі з повоєнних часів від 45-46 років», - розповів Ю. Легун.

Вінничани масово подались в архів шукати польське коріння заради Карти Поляка

Пошук архівних даних, громадяни проводять різними способами. Хтось приходить до архіву, а хтось пересилає заявки поштою.

«Громадяни можуть звернутися до нас в кілька способів. Ви можете прийти особисто і займатися цим питанням в читальному залі. В зв’язку з цим у нас є черги і зростає кількість відвідувачів. А можна замовити справу в електронній формі - прислати заявку електронною поштою. Ще один варіант - принести заявку особисто в кімнату прийому громадян. Працівники архіву приймають заяву і консультують, інколи з переглядом баз даних. Потім зберігач шукає в сховищі певні справи, які цікавлять громадян», - розповів директор архіву.

За словами Юрія Легуна, для того щоб пришвидшити пошук найбільш затребуваних документів, працівники архіву оцифровують справи. Так як зараз найчастіше шукають католицькі метрики, то їх всі оцифрували.

«Наприклад, наші працівники відразу дивляться по каталогу в комп’ютері чи є у нас ці метрики, відразу перевіряють ці метрики, переглядають фотографії, знаходять запит і роблять довідку. Таким чином сам оригінал не носять зі сховища», - зазначив Ю. Легун.

На жаль, редакції не вдалось дізнатись, скільки Карт Поляка оформили вінничани минулого року, так як в Генеральному Консульстві Республіки Польща у Вінниці повідомили, що така інформація є закритою.

Вінничани масово подались в архів шукати польське коріння заради Карти Поляка - фото 2

Пропонуємо взяти участь в опитуванні на сайті ВИННИЦА.info і висловити свою думку щодо бажання чи небажання поїхати з України (рубрика «Опитування» у нижній частині сайту).

ВИННИЦА.info