27 черв. 2011 14:13

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:55
Суспільство
0

48

0

Вінничани масово полетіли до європейського курорту

Вінничани масово полетіли до європейського курорту

Першим рейсом з аеропорту «Вінниця» на відпочинок до Чорногорії полетіло 52 туристи, другим – вже 80


Вінничани масово полетіли до європейського курорту

«Зовсім не відчувалося, що ти знаходишся за кордоном», - такими були слова Ірини Ярошинської, яка щойно вийшла з літака, що доставив понад 50 вінницьких туристів із сонячного курорту Тіват на узбережжі Адріатичного моря Чорногорії у Вінницю.

Вони виходили з літака щасливі та засмаглі, й трохи щулилися від прохолодної та дощової погоди, яка зустріла їх недільним ранком, 26 червня у вінницькому аеропорту. І усі, як один, пропонували зустрічаючим повторити їх незабутню подорож, в яку вони відправились з Вінниці першими, скориставшись пропозицією місцевих турагенцій та послугами грецької авіакомпанії «Sky Wings», що ризикнула відкрити на літній період чартерні рейси до цієї Середземноморської країни.

Чорногорія замінює вінничанам Крим, Туреччину, Єгипет та Туніс

Чорногорці за кілька років створили розгалужену туристичну інфраструктуру, яка за ціною для відпочиваючих конкурує із турецькою та єгипетською, не кажучи вже про наш Крим. Краса навколишньої природи, коли вид на море з однієї сторони змінюється гарними гірськими пейзажами з іншої, та наявність великої кількості історичних місць приваблює сюди туристів. І не тільки з України, а й з інших країн Європи. А відміна віз для українців на літній період стало ще одним додатковим козирем відпочинку в цій країні, яка швидко набирає популярності у вінничан, які раніше прямували відпочивати у Крим, Туреччину, Туніс та Єгипет.

- Зовсім не відчувалося, що ти знаходишся за кордоном. Ніби побували у Криму, але усе більш цивільна та зручно, ніж на березі Чорного моря, - ділиться своїми враженнями від подорожі 39-річна Ірина Ярошинська, яка серед перших 52-х вінничан скористалася новою можливістю літнього відпочинку. - Чорногорці, по-перше – це слов’яни, й спілкуватися з ними не важко, по-друге, їх релігійна та побутова культура є дуже близькою до нашої. Але за сервісом відчувається що тут вже цивілізована частина Європи.

- Хотів би висловити подяку туристичним компаніям, які підтримали наш аеропорт в цьому гарному починанні (авіарейсі до Чорногорії), - не приховував свого задоволення від вдалого відкриття рейсів у Чорногорію й директор комунального підприємства «Аеропорт Вінниця» 43-річний Ярослав Мазурець, який задоволений співпрацює з місцевими туроператорами: - Це вінницькі «Укрвіза», «Свіжий вітер», «Ліка-тур», «Новий світ», «Віза-тревел» і «Світлана-люкс». Також відправляли пасажирів на відпочинок до Чорногорії житомирська «Житомир Д-тур» та хмельницька «Соляр-тур».

Хоча переліт до Чорногорії не можна віднести до «лоу-кост» авіарейсів – його вартість складає близько 260 євро в обидва боки, він швидко набирає популярності серед вінничан. Якщо на перший рейс було продано 52 квитки, то другим вже полетіло майже 80, а на третій та наступні очікують стовідсоткове заповнення літака пасажирами (112 місць). І тому є просте пояснення – відпочинок у Чорногорії вже виграє у вітчизняного Криму і ціною, і сервісом та комфортом Середземноморського узбережжя, і ставленням місцевого населення до відпочиваючих. І це при тому, що південний берег Криму та узбережжя Адріатичного моря в Чорногорії мають спів ставну природну привабливість.

- Гарна погода, тепле й чисте море, доглянутий пляж, безліч дитячих майданчиків, кафешок та дискотек для молоді – тут кожний зможе знайти собі зайняття на свій смак, - не може зупинити свої емоції від відпочинку Ірина Ярошинська. - При цьому витрати на відпочинок будуть меншими, ніж на вітчизняних курортах у Криму, або Одеській, Миколаївській та Херсонській областях на березі Чорного моря. До того, щоб дістатися до Чорногорії треба витратити всього півтори години на переліт. А от до Криму з Вінниці можна дістатися лише залізничним, або автомобільним транспортом. А це щонайменше півдоби у дорозі.

- Їдемо до Чорногорії уперше. Вартість туру не перевищує ціни відпочинку в Туреччині, але це ж Європа, - каже 28-річна Тетяна Дружко, яка відправляється у подорож разом із чоловіком та маленькою дитиною. - Чому вирішили поїхати? По-перше, ми багато чули гарних відгуків про відпочинок у цій країні й вирішили спробувати, а по-друге – летимо на відпочинок з Вінниці, що дуже комфортно й не відбирає багато часу на дорогу до аеропорту. Ніколи ще не відпочивали на Європейських курортах, сподіваємося, що нам сподобається.

Успіх авіарейсів до Чорногорії відкриває чималі перспективи для вінницького аеропорту

Зустріти «першопрохідців» нового туристичного маршруту недільним ранком, 26 червня зібралась чимала делегація. І це були не тільки рідня відпочиваючих, а й представники туристичних агенцій та влади. Останнім не терпілося з перших вуст дізнатися, чи не розчарував вінничан новий туристичний маршрут. Адже від цього залежала не тільки репутація нового маршруту, а й самого аеропорту, який після довгих півтора десятка років цілковитого простою почав приймати регулярні авіарейси. Але посмішки на обличчях, та блиск очей відразу знімав усі сумніви у правильності зроблених дій по відкриттю нового авіарейсу з аеропорту «Вінниця»

- Спільними зусиллями обласної влади та адміністрації аеропорту нам вдалося втілити цей проект у життя, - каже, не приховуючи свого задоволення, заступник голови Вінницької обласної ради 49-річний Юрій Медведєв. - Зараз ми вже бачимо результат цієї праці – літаки з Вінниці літають. Поки що у Чорногорію, але з 6 серпня буде ще Тель-Авів. Можливо, з’являться авіарейси у Москву. Це втішна перспектива розвитку авіасполучення через Вінницький аеропорт, адже він має чудове географічне розташування. І запуск постійних авіарейсів прискорить цей процес.

І тут є за що боротися, адже нереалізованим залишається напрямок відпочинку вінничан у ісламських країна. Так, за експертними даними, до Туреччини, Тунісу та Єгипту цього літа через столичний «Бориспіль» полетить близько 10-12 тисяч вінничан. Хоча, більшість з них із задоволенням скористались би послугами «Аеропорту Вінниця», якщо б звідти здійснювались рейси до курортів на Середземномор’я.

На черзі – регулярні рейси до Ізраїлю, який теж скасував візи для українців

Але що недільного рейсу до Чорногорії та епізодичних – до Польщі вже замало для вінницьких авіаторів, які вже відчувають смак до жвавості та потоку людей з валізами в аеропорту «Вінниця». Їм вже хочеться більшого, і не тільки міжнародних авіарейсів для відпочиваючих. Проте, для того, щоб досягти того рівня, коли з вінницького аеропорту щодня відправлялося до 4,5 тисяч пасажирів треба зробити ще багато роботи, та витратити на це немало часу.

- М в любий час, в любий день можемо приймати пасажирів та вантажі літаками, - каже директор комунального підприємства «Аеропорт Вінниця» 43-річний Ярослав Мазурець. - В аеропорту відкрито прикордонний пост Могилів-Подільського прикордонного загону. З вересня 2009 року, коли и отримали статус міжнародного тут відкрито митний пост. На сьогодні аеропорт готовий приймати та відправляти літаки типу Boeing-737, Aіrbus-320, вантажних ІЛ-76, тощо.

Ну а на черзі у нашого аеропорту нове випробування – з 6 серпня вітчизняна авіакомпанія «Роза вітрів» планує відкрити регулярний авіарейс між Вінницею та ізраїльською столицею Тель-Авівом, про який ще свого часу домовлявся вінничани Петро Порошенко, коли працював міністром закордонних справ України. І хоча, ізраїльтянам до вподоби користування вінницьким аеропортом під час паломництва хасидів до Умані. Здійснивши два авіарейси у 2009 році, паломники у 2010 році вже прилетіли до Вінниці вісьмома літаками, а цього року планують збільшити кількість авіарейсів до 15-17.

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 2

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 3

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 4

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 5

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 6

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 7

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 8

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 9

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 10

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 11

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 12

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 13

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 14

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 15

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 16

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 17

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 18

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 19

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 20

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 21

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 22

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 23

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 24

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 25

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 26

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 27

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 28

Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 29

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 30

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 31

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 32

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 33

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 34

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 35

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 36

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 37

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 38

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 39

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 40

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 41

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 42

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 43

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 44

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 45

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 46

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 47

 Вінничани масово полетіли до європейського курорту - фото 48

Юрій Басюк, ВИННИЦА.info


0
0