16 листоп. 2015 13:45

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Політика
0

75

0

Вінничани побили 15-річний антирекорд участі у виборах мера

Вінничани побили 15-річний антирекорд участі у виборах мера

Вінничани встановили рекорд антиявки на вибори. Останній раз так проігнорували вибори 15 років тому 


Вінничани побили 15-річний антирекорд участі у виборах мера

 У Вінниці під час проведення другого туру виборів міського голови 15 листопада з 284436 виборців зареєстрованих у списках, участь в голосуванні взяли лише 79220, що становить 27,85%. Це найнижчий показник явки виборців у Вінниці за останні 15 років.

Про це повідомив голова КВУ по Вінницькій області Владислав Телень.

«Я переглянув цифри і зрозумів, що це рекорд анти явки у м. Вінниці. Так мало в нас ще не приходили на вибори. Десь на рівні 30% була явка на виборах 2000-го року, коли обирали пана Ваховського, коли він переміг, тоді була явка трохи більше 30%. Я думав що менше вже бути не може, але на цей раз явка ще нижча. Для Вінниці, яка славиться явкою 70- 80%, явка дуже низька», - повідомив В Телень.

За його словами, експерти називають багато різних причин, чому люди не пішли на вибори, але можна виділити кілька основних.

«По перше, вибори втомили виборців, все таки четверте голосування менше ніж за рік – це забагато.

По друге, в другому турі завжди менша явка, оскільки деякі виборці не побачивши у бюлетенях своїх улюблених кандидатів чи партій, просто не йдуть на другий тур.

Є думка, що низька явка зумовлена, тим що люди не можуть виразити своє волевиявлення, заповнивши графу «проти всіх», тому не йдуть на виборах.

Ще одна тенденція, яка з’явилась на цих виборах – для більшості потенційних виборців результат був визначений у першому турі, адже сумнівів у перемозі кандидата не було», - розповів Владислав Телень.

ВИННИЦА.info