23 жовт. 2017 15:26

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

88

0

Вінничани повинні обрати сімейного лікаря та підписати з ним угоду

Вінничани повинні обрати сімейного лікаря та підписати з ним угоду

 Кожен українець повинен обрати сiмейного лiкаря та пiдписати з ним угоду


Вінничани повинні обрати сімейного лікаря та підписати з ним угоду

 З наступного року кожному українцю потрiбно буде обрати свого сiмейного лiкаря, терапевта, педiатра i пiдписати з ним угоду на медичне обслуговування.

Про це повiдомляє прес-служба Вiнницької облдержадмiнiстрацiї.

Це може бути лiкар, який працює в полiклiнiцi, амбулаторiї, приватнiй лiкарнi (якщо вона пiдписала договiр з НСЗУ), або має власну практику. Причому обрати лiкаря людина може незалежно вiд мiсця своєї прописки. Якщо ви вже маєте лiкаря, який вас влаштовує, ви можете пiдписати угоду з ним, якщо нi – запитайте рекомендацiй у друзiв, знайомих, або прийдiть до свого дiльничного лiкаря i поспiлкуйтесь з ним, можливо, вiн вам сподобається. Лiкар не має права вiдмовити вам у пiдписаннi угоди, винятком є лише випадки, коли вiн вже має бiльше 2000 пацiєнтiв.

Ви можете пiдписати угоду з лiкарем пiд час першого вiзиту до нього. Тривалiсть часу, впродовж якого потрiбно укласти угоду з лiкарем, не обмежена. Змiнити свого лiкаря ви можете в будь-який час, якщо знайшли кращого спецiалiста, або, наприклад, змiнили мiсце проживання.

Нагадаємо, що Верховна Рада ухвалила урядовий законопроект щодо медичної реформи, яка стартує вже з наступного року. Реформа передбачає запровадження нової моделi фiнансування системи охорони здоров’я – перехiд вiд фiнансування медзакладiв згiдно кошторису до оплати державою фактично наданої медичної допомоги конкретнiй людинi. «Грошi йтимуть за пацiєнтом» - людина звертається в медичний заклад, до конкретного лiкаря за допомогою, а держава перераховує кошти в медзаклад, в якому працює лiкар, або безпосередньо лiкарю, якщо вiн має власну практику.

У 2018 роцi нова модель фiнансування охорони здоров’я запроваджується на первиннiй ланцi меддопомоги – за нею працюватимуть сiмейнi лiкарi, терапевти, педiатри. На iнших рiвнях – вторинному (спецiалiзованому) та третинному (високоспецiалiзованому) вона буде запроваджена поступово до 2020 року. Жодних змiн у медичному обслуговуваннi людей на цих ланках - у лiкарiв-спецiалiстiв, в лiкарнях, спецiалiзованих медзакладах – з наступного року не вiдбудеться.

Вiнниця.info