21 листоп. 2014 16:37

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Суспільство
0

25

0

Вінничани вшанували пам'ять жертв голодоморів

Вінничани вшанували пам'ять жертв голодоморів

 У Вінниці відбулись офіційні меморіальні заходи


Вінничани вшанували пам'ять жертв голодоморів

Сьогодні, напередодні Дня пам’яті жертв голодоморів, у Вінниці відбулись офіційні меморіальні заходи на вшанування пам’яті загиблих від влаштованого радянською владою штучного голоду в 1921-му, 1932-1933 та 1947 роках.

О 12:00 в урочистих зборах у залі обласної ради з нагоди Дня пам’яті жертв голодоморів взяли участь голова Вінницької облдержадміністрації Анатолій Олійник, голова обласної ради Сергій Свитко, в. о. Вінницького міського голови Сергій Моргунов, історики, педагоги, представники громадськості, також безпосередні свідки і жертви голодомору та їхні нащадки. Захід супроводжувався тематичною літературно-музичною композицією, підготовленою працівниками культури.

Учасники зібрання делегували представників для покладання гірлянд з квітів та ялинових гілок до могили першого вінницького дослідника голодомору доктора історичних наук Іллі Шульги, який похований на Підлісному кладовищі; також для покладання гірлянд до меморіальних дошок на честь загиблого на Майдані вінничанина Максима Шимка (школа №13) та посмертно удостоєного звання Героя України льотчика Костянтина Могилка (школа №23).

Також з нагоди пам’ятного дня почесними грамотами ОДА та облради було відзначено краєзнавців, науковців і вчителів, які досліджують і розкривають цю трагічну тематику, і постраждалих від голодомору, які бережуть історичну пам'ять і передають її нащадкам.

Пообіді відбувся мітинг-реквієм біля пам’ятного знаку жертвам голодоморів (на Хмельницькому шосе) за участі керівництва області й міста, громадськості, духовенства, учнівської та студентської молоді.

Нагадаємо, що День пам’яті жертв голодоморів – щорічний національний поминальний день, що припадає на 4-у суботу листопада. Також у цей день о 16-й годині оголошується загальнонаціональна хвилина мовчання та всеукраїнська акція «Запали свічку», коли українці збираються зі свічками чи лампадками коло пам’ятного знаку жертвам голодомору-геноциду у своєму населеному пункті або запалюють свічу у вікні своєї оселі – на знак пам’яті та єднання.

Вінничани вшанували пам'ять жертв голодоморів

Вінничани вшанували пам'ять жертв голодоморів - фото 2

Вінничани вшанували пам'ять жертв голодоморів - фото 3

Вінничани вшанували пам'ять жертв голодоморів - фото 4

Вінничани вшанували пам'ять жертв голодоморів - фото 5

Вінничани вшанували пам'ять жертв голодоморів - фото 6

Вінничани вшанували пам'ять жертв голодоморів - фото 7

Вінничани вшанували пам'ять жертв голодоморів - фото 8

Вінничани вшанували пам'ять жертв голодоморів - фото 9

Вінничани вшанували пам'ять жертв голодоморів - фото 10

ВИННИЦА.info


0
0