17 трав. 2016 10:38

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Місто
0

77

0

Вінничани затвердили програму, яка не дозволяє вбивати тварин. Їх будуть чіпувати, стерилізувати і відпускати

Вінничани затвердили програму, яка не дозволяє вбивати тварин. Їх будуть чіпувати, стерилізувати і відпускати

 Вінничани проголосували за нову програму «Міська програма регулювання чисельності тварин гуманними методами в місті Вінниці на 2016-2020 роки»


Вінничани затвердили програму, яка не дозволяє вбивати тварин. Їх будуть чіпувати, стерилізувати і відпускати

 16 травня вінничани на громадських слуханнях проголосували за зміни до програми «Міська програма регулювання чисельності тварин гуманними методами в місті Вінниці на 2016-2020 роки». Змінами передбачено: виключити пункт з евтаназією через 45 днів перебування тварини в притулку та проводити чіпування усіх тварин. Також від громадян надійшла пропозиція купити пересувний стерилізаційний центр. Затверджувати програму буде міськрада.

На обговорення прийшло 84 людини. Окрім вінничан нову програму повинні затвердити депутати на сесії міської ради.

«Нова програма відрізняється від попередньої тим, що прибраний пункт евтаназії, програма тепер базується на стерилізації і відпуску тварин на місце, де вони перебували. В програмі буде вирішене питання чіпування і реєстрації безпритульних та домашніх собак і котів. Ми хочемо запропонувати міській раді, щоб вони це підтримали. Тому що без реєстрації і без відповідальності власників, вся робота зводиться на нівець. Тому що вони (тварини – ред..) на вулиці будуть постачатися безперервно і ні стерилізація, ні евтаназія не допоможе.

Спочатку потрібно створити центр ідентифікації домашніх та безпритульних тварин. Цей центр буде обліковувати усіх тварин міста Вінниці. Якщо людина відмовлятиметься, за це буде адміністративна відповідальність. Потім це закупівля пересувного стерилізаційного центру, який коштує 450 тисяч гривень. По можливості можна два таких закупити і поставити в двох точках міста і найняти спеціалістів, які стерилізуватимуть швидко. Якщо стерилізувати, як клуб «4 лапи», то тварини випускаються на наступний день і тому йде постійний потік і не потрібні кошти на утримання. День перетримали і відпустили, швів ніяких не потрібно знімати. Потрібно зупинити розмноження. Евтаназія це безкінечний процес, вбили 100 і знову 100 з’явиться. Чим більше тварин вбивати, тим більший в них буде сплеск народжуваності», - кажепрезидент товариства захисту тварин Людмила Сидорук.

В новому пункті про евтаназію чітко вказано в яких випадках може проводитися евтаназія тварин. А сааме: у разі виникнення у тварин інфекційних та невиліковних хвороб та тяжких травм. Варто зазначити що стерилізація і евтаназія тварини коштує однаково, в середньому це 300 – 400 гривень.

За словами пані Людмили ідеальний варіант вирішення проблеми з безпритульними тваринами це відповідальність усіх власників тварин за розмноження, ліцензування, чіпування, реєстрації тварин.

Депутат вінницької міської ради Ганна Давиденко, розповіла, що нова програма спрямована, на те щоб у місті було комфортно і безпечно, як для мешканців, так і для тварин.

«Можна сказати, що це абсолютно нова програма. Коли ми почали вносити зміни до цієї програми, то стало зрозумілим, що її потрібно змінювати докорінно. Тому фактично можна сказати, що ми зробили нову програми. Ми її назвали «Міська програма регулювання чисельності тварин гуманними методами в місті Вінниці на 2016-2020 роки». Ця програма включає в себе компромісне вирішення питання захисників тварин, працівників вінницької міської ради і бачення простих мешканців Вінниці, які бояться тварин. Тому ми намагалися поєднати ці три точки зору і зробити цю програми безпечною для людей в першу чергу. Щоб люди могли себе почувати захищеними, з іншого боку, щоб тварини теж були захищені, тому що їх права часто порушуються. Зокрема пункт попередній, який викликав масове незадоволення, це пункт про те, що тварин мали вбивати після 45 днів знаходження в притулку. Цього пункту вже немає. Програма розроблена відповідно до європейських норм. Ми також намагалися зекономити бюджетні кошти», - каже Ганна Давиденко депутат вінницької міської ради.

Поки що невідомо скільки буде виділено коштів на нову програму, оскільки це залежить від кількості безпритульних тварин є у місті. У червні місяці міжнародний благодійний фонд «4 лапи» у Вінниці допоможе провести підрахунок тварин для подальшої їх стерилізації.

Окрім цього, в рамках нової програми в школах Вінниці учням проводитимуть роз’яснювальну роботу,як поводитися з безпритульними тваринами.

Нагадаємо, будівництво нового притулку для собак у Вінниці викликало чималий резонанс. 19 лютого вінничани збиралися на обговорення питання щодо будівництва нового притулку для тварин та застосування до них евтаназії.

Вінничани затвердили програму, яка не дозволяє вбивати тварин. Їх будуть чіпувати, стерилізувати і відпускати 

Вінничани затвердили програму, яка не дозволяє вбивати тварин. Їх будуть чіпувати, стерилізувати і відпускати - фото 2

Вінничани затвердили програму, яка не дозволяє вбивати тварин. Їх будуть чіпувати, стерилізувати і відпускати - фото 3

Вінничани затвердили програму, яка не дозволяє вбивати тварин. Їх будуть чіпувати, стерилізувати і відпускати - фото 4

Вінничани затвердили програму, яка не дозволяє вбивати тварин. Їх будуть чіпувати, стерилізувати і відпускати - фото 5

Вінничани затвердили програму, яка не дозволяє вбивати тварин. Їх будуть чіпувати, стерилізувати і відпускати - фото 6

Вінничани затвердили програму, яка не дозволяє вбивати тварин. Їх будуть чіпувати, стерилізувати і відпускати - фото 7

Вінничани затвердили програму, яка не дозволяє вбивати тварин. Їх будуть чіпувати, стерилізувати і відпускати - фото 8

Вінничани затвердили програму, яка не дозволяє вбивати тварин. Їх будуть чіпувати, стерилізувати і відпускати - фото 9 

ВИННИЦА.info