15 трав. 2018 14:32

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

132

0

Вінничанка написала буквар для першокласників Нової української школи: з QR-кодами і без «азбуки Морзе». Фото

Вінничанка написала буквар для першокласників Нової української школи: з QR-кодами і без «азбуки Морзе». Фото

Вінничанка написала буквар для першокласників Нової української школи: з QR-кодами і без «азбуки Морзе». Фото


Вінничанка написала буквар для першокласників Нової української школи: з QR-кодами і без «азбуки Морзе». Фото

 У вересні понад тисячу перших класів Вінниччини почнуть навчання за філософією Нової української школи. Інші методи, підходи та підручники. Першою книгою учня традиційно стає буквар. Цьогоріч маленькі українці пізнаватимуть світ через авторську книгу вінничанки Галини Іваниці. 20 років досвіду роботи у школі та шість місяців кропіткої праці стали основою для створення букваря.

Він складається з двох частин по 90 сторінок. Всі матеріали поділені по тижнях з різними тематичними назвами. «Екскурсоводами» для дітлахів стають казкові герої Сонцезайчик та Краплинка. Має навіть QR-коди.

Підручник вже випробували у 14 школах області, що стали учасниками пілотного проекту Міносвіти.

«Вчителі отримували матеріали тільки на тиждень. Так би мовити, одразу з конвеєра. І можу, сказати, що сьогодні ми маємо дуже гарний результат. Спочатку вчителі були здивовані, бо немає тієї дисципліни, кількості письма і завдань. Дехто просто боявся змін. Та за деякий час всі побачили позитив. На батьківських зборах було приємно почути, що діти багато говорять, вони вільні у своїй життєдіяльності», - розповідає журналісту Вінниця.info перший проректор з науково-педагогічної роботи Вінницької академії неперервної освіти Галина Іваниця.

Всього свої напрацювання представили 19 українських авторів. 16 робіт пройшли оцінювання експертів. Сьогодні триває голосування серед вчителів. Той буквар, що отримає найбільшу кількість вподобань, повністю друкуватиметься за державний кошт. Той, що менше, - на співфінансуванні держави та видавництва. Інші можуть побачити світ як комерційні видання. Але всі з букварів погоджені Міносвіти та мають право використовуватися у школах.

«Я завжди віджартовувалася, що не вмію писати підручники, бо на це не вчилася. Потім зрозуміла, що дуже вже багато людей взялися за це ремесло і не зовсім розуміються на ньому. В той момент усвідомила, що знаю це на глибинному рівні, маючи досвід навчання різних дітей (працювала і в Монголії, і в Росії, у великих та маленьких українських школах).

Дуже тішуся з того, що тепер Нова українська школа буде працювати так, як я любила працювати все життя. Це інтегроване навчання, цілісна картина світу, розуміння і повага до дитини та вчителя», - говорить пані Галина.

Вінничанка написала буквар для першокласників Нової української школи: з QR-кодами і без «азбуки Морзе». Фото

Основною виховною темою, яка пронизує все видання, є добродійність. А всі новинки дітям пропонують освоїти через досліди.

«Не потрібно давати дитині всю інформацію – це треба вивчити, а це запам’ятати. Краще надати можливість зрозуміти певне явище.

Як першокласникові пояснити, що таке склад? Звичайно, якщо я скажу визначенням, то він не зрозуміє. А коли на картинці намальовано завдання від Сонцезайчика і Краплинки – «Постав собі під борідку кулачки, зіприся на лікті і спробуй вимовляти слова, які написані. Поспостерігай, що відбувається», - зовсім інша справа. Таким чином дитина приходить до висновку», - пояснює фахівець.

Перші 11 місяців навчання мають назву добукварного періоду. Потім – починають вивчати букви. Креативним рішенням тут стало зображення QR-коду біля кожної нової літери алфавіту. Навівши на нього телефоном, учень може почути приємну мелодію з вимовою саме цього звуку у виконанні вінницької композиторки Ольги Янушкевич.

Вінничанка написала буквар для першокласників Нової української школи: з QR-кодами і без «азбуки Морзе». Фото - фото 2

Галина Іваниця каже, перший період навчання одразу має текст, а не лише ілюстрації:

«В традиційному букварі були тільки одні малюнки - дитина ще не читає, то не треба слів. Але це повна дискримінація дитини. Ми вирішили не робити цей період без букв, бо учень має право сприймати: хтось прочитає, хтось впізнає…

Головна ціль - розуміння дитини як маленької особистості і що вона в цьому віці можна. Ну не вдається логічно мислити і узагальнювати, бо ще «спить» ї півкуля, яка за це відповідає».

Буквар не має домашніх завдань, та є спеціальні сторінки для прочитання і обговорення їх у сімейному колі.

А ще – ніякої «азбуки Морзе».

«Це коли тексти ділять на склади,всякі стрілочки малюють. Доросла людина відкриває, то навіть одразу не може зрозуміти, що там написано і як його читати.

Для чого ці рисочки, кружечки, якщо цим ніде в житті не користуєшся. Це просто зайві знання. Є правило – звук позначається на письмі знаком, знак цей – буква. То для чого ще кружечок, рисочка і дві рисочки? Щоб ще більше заплутати цю голову?», - додає автор підручника.

Ілюстрували книгу два художники видавництва «Ранок». Пані Галина зізнається, що це був не легкий процес, адже п’ятьом митцям довелося взагалі відмовити:

«Пропонували ідеально радянських дітей – пухленьких з круглими ніжками, бантики, тільки краватки піонерської не вистачало… . Хотілося, щоб було естетично, гарно і по-справжньому.

Один художник працював над дивакуватістю персонажів, а другий вже мав додавати сторінкам реальності».

А ще у букварі літеру «А» не асоціюють тільки із зубатою акулою чи Айболитом. «У», для прикладу, ілюструють не лише вигуками і лісі, а й гудками «Інтерсіті».

Журналісту Вінниця.info вдалося побачити чорновий варіант букваря.

Вінничанка написала буквар для першокласників Нової української школи: з QR-кодами і без «азбуки Морзе». Фото - фото 3

Вінничанка написала буквар для першокласників Нової української школи: з QR-кодами і без «азбуки Морзе». Фото - фото 4

Вінничанка написала буквар для першокласників Нової української школи: з QR-кодами і без «азбуки Морзе». Фото - фото 5

Вінничанка написала буквар для першокласників Нової української школи: з QR-кодами і без «азбуки Морзе». Фото - фото 6

Вінничанка написала буквар для першокласників Нової української школи: з QR-кодами і без «азбуки Морзе». Фото - фото 7

Вінничанка написала буквар для першокласників Нової української школи: з QR-кодами і без «азбуки Морзе». Фото - фото 8

Раніше ми писали, що початкова школа матиме два цикли: 1-2 та 3-4 класи. Держава виділила 45 мільйонів гривень для створення «нової української школи» у Вінницькій області. 

Вінниця.info