16 січ. 2017 14:26

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

64

0

Вінниччина добилася компенсації і присвоєння статусу для 2 сімей загиблих в АТО добровольців

Вінниччина добилася компенсації і присвоєння статусу для 2 сімей загиблих в АТО добровольців

 Зробити це вдалося для рідних Костянтина Довгого з Барського району і Олега Пугачова зі Жмеринки


Вінниччина добилася компенсації і присвоєння статусу для 2 сімей загиблих в АТО добровольців

 Вінницька область добилася, щоб родичам двох добровольців, які полягли на Сході, присвоїли статус сім’ї загиблого учасника бойових дій та виплатили грошову компенсацію. Зробити це вдалося для рідних Костянтина Довгого з Барського району і Олега Пугачова зі Жмеринки.

Про це Вінниця.infо розповів начальник відділу допомоги учасникам АТО Департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької ОДА Андрій Грачов.

«Олег Пугачов був бійцем ОУН. Відповідно, не входив до складу жодного підрозділу ЗСУ. Загинув в квітні 2015 року, при чому після закінчення дії довідки з Антитерористичного центру про його легальність перебування на Сході.

Так вийшло, що вінничанин прослужив в Пісках на 7 днів довше, їх не встигли вчасно замінити. Тому, згідно документів, останній тиждень в зоні АТО він перебував за власною ініціативою. А по факту, просто не міг покинути позиції.

Першою складністю стало отримання статусу сім’ї загиблого учасника бойових дій, оскільки сам Олег не мав УБД. Але нам вдалося це зробити», - говорить посадовець.

Далі – вінничани працювали над виплатою компенсації полеглому землякові. Для цього зібрали багато документів і рідних довідок. Після нелегкої роботи, врешті-решт, 28 грудня рідні отримали на рахунок 609 тисяч гривень від держави.

«Сім’я Пугачова фактично стала першою в Україні, хто отримав статус сім’ї загиблого учасникам бойових дій, хоча Олег був добровольцем. Ми проклали стежку для інших», - зазначає Андрій Грачов.

Така ж ситуація і з Костянтином Довгим. Захисник родом з села Ялтушків Барського район. Служив у «Правому Секторі». Загинув в липні 2015 року на Донеччині.

«Його рідні теж отримали і статус, і повну компенсацію. Можна сказати, ми зробили неможливе», - додає чиновник. 

В області досі залишається невирішине питання по добровольцю Євгену Костюку. 19-річний хлопець був «правосекторівцем». В червні 2016 року загинув під час обстрілу біля Донецького аеропорту. Щоб сім'я отримала статус, потрібно, аби бойові побратими засвідчили, що Женя служив добровольцем в зоні АТО. Але, як розповідає Андрій Грачов, командування заборонило їм давати будь-які свідчення. Справа «в тупику».  Мама втратила сина, сестра - єдиного брата... 

Олег Пугачов

Вінниччина добилася компенсації і присвоєння статусу для 2 сімей загиблих в АТО добровольців

Костянтин Довгий

Вінниччина добилася компенсації і присвоєння статусу для 2 сімей загиблих в АТО добровольців - фото 2

Вінниця.info