21 черв. 2016 14:03

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Влада
0

98

0

Вінниччина повернулась до питання будівництва моста між Україною та Молдовою

Вінниччина повернулась до питання будівництва моста між Україною та Молдовою

 Розраховують на Уряд та європейські кошти


Вінниччина повернулась до питання будівництва моста між Україною та Молдовою

 Голова Вінницької облради Анатолій Олійник заявив про необхідність будівництва мосту «Ямпіль - Косеуць» через річку Дністер. В 2013 році Харківським НДІ було прораховано, що його вартість, разом з під’їзними шляхами становитиме 190 млн. гривень, але для початку необхідно поновити український склад міжурядової комісії «Україна - Молдова» щодо будівництва мостового переходу та затвердити програму, за якою можна отримати кошти від ЄС.

Про це під час прес-конференції, 21 червня, повідомив голова Вінницької обласної ради Анатолій Олійник.

«Це стратегічний крок розвитку України, який дозволить сформувати найкоротший шлях від центральних та східних областей України до країн Європи та Азії.

Але справа в тому що ні Молдовська, ні Українська сторона не поновлювали проектні розробки. Тому ці розрахунки вкрай необхідно поновити. І в рамках міжурядової комісії прийняти таке рішення: рекомендувати двом Урядам це зробити», - відзначив А. Олійник..

Що стосується фінансування, то Вінниччина розраховує на підтримку Уряду, який повинен внести до Верховної Ради програму транскордонниго співробітництва, що дасть можливість залучати кошти Євросоюзу.

«5 грудня 2013 року ЄС було затверджено програму «Інструмент розширення Європи», на цю програму передбачено 33 млрд. євро. Дана програма передбачає транскордонне співробітництво. Транскордонне співробітництво через такі інструменти як Єврорегіони, можна було б залучати ці кошти. Але поки що в нас немає напрацювань, щоб залучати кошти з цих фондів. Перше, повинна бути державна програма транскордонного співробітництва, якої немає. Тому Уряд має подати в Раду цю програму, а ми маємо скористатись програмою і скористатись фондом «Інструмент розширення Європи», - говорить голова облради.  

Окупність автомобільного мосту – 2 роки 8 місяців, залізничного мосту – 6 років.

«Будівництво мосту «Ямпіль-Косеуць» може стати тими воротами у Європу. Ось кілька цифр. Товарооборот Вінницької області із сусідніми Польщею складає 90,7 млн. дол., з Румунією – 33,7 млн. дол, зі Словаччиною – 2,5 млн. дол, з Угорщиною – 6,03 млн. дол, з Молдовою – 23,69 млн. дол. Але несподівано товарооборот з Індією вийшов на перше місце. Якщо по Україні він складає 102,7 млн. дол, то практично весь товарооборот, а саме – 101,8 млн. дол це експорт із Вінницької області.

Враховуючи перспективи розвитку індійського ринку, ми розглядаємо найкоротший варіант виходу на Індію і в цілому в Азію через цей міст», - говорить Анатолій Дмитрович.

Зараз Міждержавний зв’язок між Україною і Молдовою через річку Дністер в межах Вінницької області забезпечується мостом, який знаходиться в зоні пункту пропуску «Могилів-Подільський – Отач», але його технічний стан є незадовільним.

Нагадаємо, голова Вінницької обласної Ради Анатолій Олійник у Верховній Раді доповідав депутатам про необхідність будівництва міжнародного мосту Ямпіль-Косеуць, через річку Дністер.

ВИННИЦА.info