21 квіт. 2015 17:19

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Економіка
0

171

0

Вінниччині загрожує енергетичний колапс. Чиновники з енергонагляду просять збільшити їм фінансування

Вінниччині загрожує енергетичний колапс. Чиновники з енергонагляду просять збільшити їм фінансування

 Чиновники з енергонагляду просять владу збільшити фінансування електроенергетики


Вінниччині загрожує енергетичний колапс. Чиновники з енергонагляду просять збільшити їм фінансування

 21 квітня у Вінниця за ініціативою Південно-Західної електроенергетичної системи ДП НЕК «Укренерго» відбулась нарада керівників енергопостачальних компаній Вінницької, Хмельницької, Тернопільської та Чернівецької областей. В результаті наради прийнято звернення до обласних державних адміністрацій, Національної комісії з регулювання енергетики та Міненерговугілля щодо спрощення процедур погодження інвестиційних програм та збільшення обсягів їх фінансування.

Директор Південно-Західної електроенергетичної системи Євген Дідіченко повідомив що у Вінницькій області електричні мережі знаходять в критичному стані і потребують капітальної заміни.

«Зростання тарифів на газ стимулює споживання електроенергії побутовим споживачам. Сприяє цьому зниження нічного тарифу та збільшення лімітів споживання електроенергії в межах низького тарифу. В разі зростання побутового навантаження, ми вже цієї зими можемо отримати перевантаження обладнання та дуже негативні наслідки. Час виготовлення обладнання, яке використовуватиметься в магістральних мережах буде дуже тривалим. Отже, питання заміни потрібно піднімати вже сьогодні і збільшувати фінансування інвестиційних програм. Вартість основного обладнання в основному залежить від валюти. Навіть ті мінімальні фізичні обсяги технічного переоснащення, які закладені в інвестиційних програмах на 2015 рік не можуть бути виконаними в межах передбачуваного фінансування. Подальше замовчування даної проблеми може призвести до дуже негативних наслідків», - розповів Є. Дідіченко.

Вінниччині загрожує енергетичний колапс. Чиновники з енергонагляду просять збільшити їм фінансування 

Генеральний директор ПАТ «Вінницяобленерго» Андрій Поліщук розповів що для безперебійного електропостачання, обленерго потрібно близько 500 мільйонів гривень на рік.

«В 2015 році виділено 2 мільйони доларів на реконструкцію мереж, з такими темпами ми прорахували, що для того щоб в достатньому обсязі профінансувати і відновити мережі Вінницької області необхідно 80 років. Але в дійсності наша потреба на цей рік близько 500 мільйонів гривень. За таких умов, про стале електропостачання складно говорити. Тільки за рахунок інвестиційних програм ми зможемо забезпечити стале електропостачання», - зазначив А. Поліщук.

У підсумку, учасники наради зазначили, що сподіваються на ефективне, комплексне вирішення зазначених проблем. У зв’язку із чим ініційовано звернення до обласних державних адміністрацій, Національної комісії з регулювання енергетики та Міненерговугілля щодо спрощення процедур погодження інвестиційних програм та збільшення обсягів їх фінансування.

Довідка

Південно-Західна електроенергетична система - відокремлений підрозділ державного підприємства «Національна енергетична компанія «Укренерго» обслуговує електричні мережі та трансформаторні підстанції напругою 330-750 кВ у Вінницькій, Тернопільській, Хмельницькій та Чернівецькій областях. Основні функції – оперативно - диспетчерське управління електричними мережами Південно-Західного регіону Об’єднаної енергетичної системи України та ремонтно-експлуатаційне обслуговування магістральних електричних мереж. Фахівцями Південно-західної електро-енергетичної системи здійснюється реконструкція та технічне переоснащення магістральних електричних мереж регіону, ведення електричних та енергетичних режимів, аналіз роботи релейного захисту і протиаварійної автоматики. Всього обслуговується 2260 км повітряних ліній електропередачі та 9 трансформаторних підстанцій напругою 330-750 кВ. В енергосистемі працюють 1276  спеціалістів.

 Вінниччині загрожує енергетичний колапс. Чиновники з енергонагляду просять збільшити їм фінансування - фото 2

Вінниччині загрожує енергетичний колапс. Чиновники з енергонагляду просять збільшити їм фінансування - фото 3 

Вінниччині загрожує енергетичний колапс. Чиновники з енергонагляду просять збільшити їм фінансування - фото 4

Вінниччині загрожує енергетичний колапс. Чиновники з енергонагляду просять збільшити їм фінансування - фото 5

Вінниччині загрожує енергетичний колапс. Чиновники з енергонагляду просять збільшити їм фінансування - фото 6

Вінниччині загрожує енергетичний колапс. Чиновники з енергонагляду просять збільшити їм фінансування - фото 7

Вінниччині загрожує енергетичний колапс. Чиновники з енергонагляду просять збільшити їм фінансування - фото 8 

Вінниччині загрожує енергетичний колапс. Чиновники з енергонагляду просять збільшити їм фінансування - фото 9

Вінниччині загрожує енергетичний колапс. Чиновники з енергонагляду просять збільшити їм фінансування - фото 10

Вінниччині загрожує енергетичний колапс. Чиновники з енергонагляду просять збільшити їм фінансування - фото 11

ВИННИЦА.info