24 черв. 2016 15:21

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Місто
0

157

0

Вінницька мерія «закрила» питання реорганізації шкіл та безпритульних тварин

Вінницька мерія «закрила» питання реорганізації шкіл та безпритульних тварин

У Вінниці попри пікети реорганізують дві школи та визначились що робитимуть з безпритульними тваринами

 


Вінницька мерія «закрила» питання реорганізації шкіл та безпритульних тварин

 24 червня спека на вулиці і «гарячі» рішення сесії, які привели під стіни мерії кілька пікетів громадян. Сьогодні депутати своїми рішеннями поставили крапку в кількох питаннях, які обговорювались в суспільстві протягом кількох місяців. Це стосується реорганізації 5-ї та 31-ї школи та питання безпритульних тварин.

5-та та 31-а школи м. Вінниці будуть реорганізовані

Під час затвердження питання щодо реформи шкіл Вінниці, сесія мало не перетворилась на балаган, мер ледве стримав емоції.

Спочатку слово для виступу надали голові ініціативної групи батьків учнів 5-ї школи, яке перейшло в 10 хвилинний монолог про матеріальну базу шкіл, освітніх можливостей та неправомірні дії департаменту освіти. Одним словом, всі батьки проти реорганізації. Потім слово надали вчительці 31-ї школи, яка за реорганізацію шкіл, її виступ теж затягнувся. Взагалі дві жінки мало не штовхались біля трибуни у доступі до мікрофону.

«Даному питанню постійна комісія міськради приділила багато уваги. На комісію були запрошені представники 31-ї та 5-ї школи. В даному питанні саме головне – створення комфортних умов для навчання і виховання дітей. Комісія одноголосно прийняла підтримати даний проект рішення (провести реорганізацію шкіл – ред.). тому прошу підтримати дане рішення», - говорить депутат В. Малінін перед голосуванням.

Мер Вінниці Сергій Моргунов після виступів представників шкіл, розкритикував якість освіти в двох школах і пригрозив за побори.

«Я на завершення скажу слово… Ситуація наступна: реформи треба робити, одне діло говорити, а друге - робити. Якщо говорити по 5-й і 31-й школі, на сьогоднішній день що одна, що друга школа з точки зору якості освіти, м’яко кажучи, знаходиться в середнячках. Про ті олімпіади, які ви говорили… в 5-й школі два медаліста, в 31-й – один. П’ята школа має другу зміну для третьокласників і учнів четвертого класу. Це нормально для малих дітей? Я думаю, що ні. Якщо говорити про перший рівень освіти, це відповідний соціум для маленьких діточок, які входять в доросле життя. Їм треба створити комфортні умови після того як вони були біля батьків і вчителі повинні перейняти естафету від батьків і створити ці умови для дітей. Якщо говорити про другий-третій рівень, чому ми не можемо мати більше спеціалізованих шкіл, давати дітям якісну освіту? Це що стосується ідеології.

Тепер я розвію всі чутки. Дійшло до того, що деякі активісти почали звинувачувати особисто мене, що я хочу закрити 31-у школу і там буде будівництво багатоповерхової забудови. Я не хочу висловлюватись більш різко, але як ви думаєте, людина в здоровому глузді, може собі таке дозволити.

Щодо фінансування: на цей рік передбачено 4 млн. гривень – 1,8 млн. гривень на 31-у школу, 2,2 млн. гривень – на 5-у школу, де будуть замінені вікна, зроблений дах і проведені ремонти в кабінетах.

Про побори. Нам не треба розказувати про ваші побори, скільки ви реально збираєте і батьківський комітет показує по факту. Ми ще з цим питанням розберемось. Але вам я кажу: за побори руки повідриваю. Зрозуміло?», - емоційно висловився Сергій Моргунов.

За прийняття рішення проголосував 41 депутат, а батьки з викриком «Ганьба!» вийшли із сесійної зали та пообіцяли судитись з мерією.

Безпритульних тварин у Вінниці не вбиватимуть

Ще одне важливе рішення затвердили сьогодні депутати, навколо якого дискусії тривали ще від зими. Це стосується програми регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами в місті Вінниці. З програми прибрали пункт, який передбачав евтаназію тварин через 45 діб їх перебування в притулку. Проте чітко прописали випадки при яких евтаназію проводитимуть, адже є агресивні тварини, є невиліковно хворі. Також програмою розроблено порядок реєстрації і паспортизації домашніх тварин.

«Передбачено створення комунального притулку для тварин з координаційним центром і залученням волонтерів та представників громадськості. Введено «інститут опікунства» - собака з вулиці реєструється, стерилізується і відпускається під відповідальність опікунів. Без відповідальних осіб, тварин не випускатимуть з притулку.

Депутат, яка вела комунікацію між громадськістю, мерією і захисниками тварин, попросила депутатів підтримати рішення.

«Нам вдалось врегулювати гострий конфлікт який був у Вінниці стосовно пункту про евтаназію через 45 днів. Програма дозволить вирішити проблему міста, але це лише перший крок. Я думаю, що за підтримки громадськості, у Вінниці ми цю проблему вирішимо» - говорить депутат Ганна Давиденко.

Як відомо, сесія міськради 24 червня розпочалась з пікетів під мерією.

Питання реорганізації двох шкіл викликало хвилю супротиву, але думки були різні. Батьки учнів виходили на протести, проводили прес-конференції та зустрічі з мером Вінниці.

Питання щодо безпритульних тварин у Вінниці теж було досить резонансним. Люди не погоджувались з пунктом, який передбачав евтаназію тварин. Кілька раз проводили громадські обговорення щодо питання регулювання чисельності бездомних тварин. Врешті, громадські організації разом з волонтерами у Вінниці навіть порахували безпритульних тварин.

Вінниця.інфо