29 трав. 2015 14:14

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Місто
0

112

0

Вінницька мерія залишила пенсіонерам і інвалідам безкоштовний проїзд і нагадала Уряду про обов’язки

Вінницька мерія залишила пенсіонерам і інвалідам безкоштовний проїзд і нагадала Уряду про обов’язки

 Вінницьким пенсіонерам залишили пільговий проїзд з 1 червня 


Вінницька мерія залишила пенсіонерам і інвалідам безкоштовний проїзд і нагадала Уряду про обов’язки

 29 травня на сесії депутати Вінницької міської ради підтримали Рішення, яким передбачено збереження пільгового проїзду після 1 червня в муніципальному транспорті для всіх пільгових категорій громадян, включаючи пенсіонерів за віком та інвалідів. Цим же документом передбачено, що Вінницька міськрада вимагає від Кабміну забезпечити компенсацію витрат транспортній компанії. Для Вінниці потрібно 140 млн. гривень для компенсації пільгового проїзду, яких бюджет не має.

За українським законодавством переляк пільгових категорій громадян регулюється рядом законів та підзаконних актів Кабінету Міністрів, тому мерія в березні прийняла рішення «Про забезпечення пільгового проїзду окремих категорій громадян», що дозволило ідентифікувати громадян за категоріями пільг. Як відомо в «прозорих офісах» вінничанам почали оформляти персональні пільгові проїзні квитки. Всі витрати по виготовленню квитків взяла на себе транспортна компанія. Але передбачалось скасування ряду пільг на проїзд з 1 червня, що викликало суспільне обурення. Після чисельних звернень від територіальних громад, зокрема і Вінницької міськради, глава Уряду Арсеній Яценюк зробив заяву що пільговий проїзд в громадському транспорті буде збережено до 1 січня 2016 року. Було заявлено про те, щ у бюджеті є 1,9 мільярдів гривень, але суть в тому, що ці кошти закладені в бюджеті саме для тої категорії громадян – тих самих 23 тисяч, які фактично мали право їздити з 1 червня 2015 року.

Як розповів заступник Вінницького міського голови Андрій Рева, проблема залишається, тому що такі категорії громадян, як пенсіонери за віком, на них відшкодування коштів з державного бюджету не передбачено.

«Достатньо подивитися в статтю 102 Бюджетного кодексу України, частину 5, де серед величезної кількості пільгових категорій, за які могли б і повинні були б отримувати транспортні компанії компенсацію, відповідно цієї категорії немає.

А тому перед міською радою у весь зріст стає проблема: як реагувати на цю позицію Кабміну. Коли кажуть, якщо не знаєш, що робити, роби так, як написано в Законі.

Це означає, що у міської ради є два шляхи: або не виконувати це рішення Кабміну до того, як дадуть кошти на його реалізацію, або виконувати ці рішення Уряду і одночасно вимагати повернення цих коштів за ті збитки, які понесе міський бюджет і транспортна компанія»,- зазначив А. Рева.

Вінницька мерія залишила пенсіонерам і інвалідам безкоштовний проїзд і нагадала Уряду про обов’язки

Також посадовець акцентував на тому, що пріоритетом безумовно, є люди, і якщо вони мають певні права, обов’язок місцевої влади - їх захистити.

«Міська рада приймає рішення, що з 1 червня залишити пільговий проїзд пенсіонерам за віком і в той же час міська рада звертається до Кабміну з вимогою про відшкодування вартості коштів за виконання даного державного рішення, яке веде до зростання видатків з міського бюджету. Крім того пропонується ще раз звернутися з пропозицією до ВРУ про підвищення соціальних стандартів з 1 липня 2015 року і запровадити адресну державну допомогу громадянам, які мають невисокі доходи, щоб вони могли користуватися транспортом», - підсумував А. Рева.

В. О. Вінницького міського голови Сергій Моргунов зазначив, що міська рада за збереження пільгового проїзду, але 140 мільйонів гривень на компенсації для бюджету міста - сума не підйомна, тому просять Уряд прийняти рішення про запровадження адресної грошової допомоги.

«Однозначно, ми за те, щоб сьогодні соціально незахищені люди мали можливість їздити так, як вони їдять на сьогоднішній день. Але в бюджеті не передбачено коштів на відшкодування, а це для Вінниці 140 мільйонів гривень. Я думаю, що ви прекрасно розумієте, що 140 мільйонів гривень бюджет Вінницької міської ради, щоб направити тільки на пільговий проїзд – немає. Цієї суми ні в кого немає.

Ми писали у звернені, і завжди говорили про те, що найкращий варіант – надати адресну грошову допомогу. І тоді людина сама визначається чи їй потрібно їздити в громадському транспорті, чи купити якісь ліки, продукти харчування. І це дієвий механізм для того, щоб збалансувати цю всю ситуацію щодо перевезень», - зазначив С. Моргунов.

В. о. мера Вінниці повідомив, що дає доручення, профільним департаментам підготували відповідне звернення до Кабміну в частині відшкодування пільгового проїзду, надання адресної грошової допомоги, і переглянути прожитковий мінімум з 1 липня.

Вінницька мерія залишила пенсіонерам і інвалідам безкоштовний проїзд і нагадала Уряду про обов’язки - фото 2

Вінницька мерія залишила пенсіонерам і інвалідам безкоштовний проїзд і нагадала Уряду про обов’язки - фото 3

Вінницька мерія залишила пенсіонерам і інвалідам безкоштовний проїзд і нагадала Уряду про обов’язки - фото 4

ВИННИЦА.info


0
0