1 лип. 2011 14:36

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:55
Місто
0

43

0

Вінницькі депутати хочуть приймати рішення на сесіях за допомогою Ipad

Вінницькі депутати хочуть приймати рішення на сесіях за допомогою Ipad

Щоб купити електронні планшети кожному депутатові міськради треба щонайменше 250 тисяч гривень


Вінницькі депутати хочуть приймати рішення на сесіях за допомогою Ipad

У Вінницькій міській раді наприкінці сесії, що проходила 1 липня, визріло революційне рішення щодо подальшої роботи цього органу самоврядування. Озвучена депутатом Андрієм Очеретним пропозиція замінити роздачу папки із роздрукованими проектами рішень міськради на електронні версії не тільки знайшла підтримку в більшості колег та мера Вінниці Володимира Гройсмана, а й отримала свій розвиток у ідеї взагалі відмовитись від паперових носіїв на сесіях, закупивши для депутатського корпусу надзвичайно популярні у "продвинутих" колах політиків та можновладців електронні планшети "Ipad" від американської фірми "Apple". Щоправда, така ідея не є дешевою у реалізації, адже найскромніша конфігурація такої "чудо-техніки" в Україні коштує не менше 5 тисяч гривень. А, враховуючи те, що склад міськради налічує 50 депутатів, то на їх закупівлю з міського бюджету доведеться викласти не менше 250 тисяч гривень.

- Але це ж дозволить економити значні кошти на витратах на папір, роздруківку рішень та час працівників, які будуть це робити. На це все і так витрачаються великі кошти, - резюмував з цього приводу Андрій Очеретний. – Нам із цими пристроями доведеться працювати як мінімум 4 роки, тому вони вочевидь мають окупитися.

 Вінницькі депутати хочуть приймати рішення на сесіях за допомогою Ipad

Дискусія, що виникла навколо цієї пропозиції відразу перейшла у русло – за чий рахунок треба робити таку "електронізацію" міськради. Володимир Гройсман запитав у депутатів, у кого з них немає грошей, щоб купити собі Ipad, розраховуючи на те, що всі засоромляться піднімати руку, проте кілька депутатів все ж-таки виявили бажання, щоб таке придбання їм оплатили.

Схоже, що мерові Вінниці така пропозиція теж сподобалася, адже він сам, секретар міськради Сергій Моргунов та кілька заступників мера вже постійно користуються Ipad-ами у своїй роботі. До того ж, такі планшети вже є у кількох "продвинутих" депутатів, серед яких і опальний "свободоівець" Антон Бойдаченко.

 Вінницькі депутати хочуть приймати рішення на сесіях за допомогою Ipad - фото 2

- Я хочу сказати, що це прогресивна пропозиція. У мене немає сумніву, що ця інвестиція повернеться, тому що зменшаться витрати на друкування документів, - зазначив Володимир Гройсман. - Крім того, виконавчий апарат міськради вже повністю перейшов на електронний документооборот. Чи це будуть планшети, чи інші пристрої – подивимося, але якщо врахувати, що і комісії можуть розглядати рішення в електронному варіанті, і виконавчий комітет, і сесія міської ради – то економія буде очевидною і ці кошти повернуться.

 Вінницькі депутати хочуть приймати рішення на сесіях за допомогою Ipad - фото 3

Наша редакція вирішила підрахувати, у яку суму обходиться роздруківка проектів рішень міськради на папері, врахувавши, що у середньому за рік Вінницька міська рада збирається не менше 6 разів (не рідше одного разу на два місяці) й розглядає у середньому не менше 60 проектів рішень, середній розмір якого складає 5-6 сторінок й виходили з того, що роздруківка 1 аркушу проекту рішення міськради коштує 10 копійок (при цьому найменша вартість копіювання у місті складає 15 копійок за 1 аркуш формату А4). Отже, за сесію тільки на бум агу й роздруківку рішень (300 сторінок на 1 депутата) витрачається щонайменше 1,5 тисячі гривень. А за рік це набігає у суму 9 тисяч гривень. Тобто, на те, щоб покрити витрати на придбання Ipad-ів для кожного депутата, міськрада працюватиме більше 27 років.

 Вінницькі депутати хочуть приймати рішення на сесіях за допомогою Ipad - фото 4

Навряд чи, ці електронні пристрої зможуть "прожити" такій вік і не стати за чверть сторіччя електронним антикваріатом, адже нинішні технології розвиваються надто швидко, і те, що було "найновітнішою технологічною бомбою" ще п’ять років назад, зараз вже сприймається, як звичайна річ, або взагалі, як застарілі технології.

Юрій Басюк, ВИННИЦА.info


0
0