25 жовт. 2013 14:07

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:56
Місто
0

59

0

Вінницькі депутати поставили крапку в місці для пам’ятника Шевченку

Вінницькі депутати поставили крапку в місці для пам’ятника Шевченку

На сесії міськради депутати проголосували за рішення, які є юридичною основою для встановлення пам’ятника Т. Шевченку на Музейній площі

 


Вінницькі депутати поставили крапку в місці для пам’ятника Шевченку

25 жовтня на сесії Вінницької міської ради депутати проголосували «ЗА» рішення, яким остаточно поставили крапку в питанні місця встановлення пам’ятника Тарасу Шевченку у м. Вінниця.

Перед початком голосування, начальник Департаменту архітектури і кадастру міськради, Максим Мартинюк доповів депутатам про обраний проект пам’ятника Великому Кобзареві, який планують встановити на Музейній площі.

Вінницькі депутати поставили крапку в місці для пам’ятника Шевченку

Вінницькі депутати поставили крапку в місці для пам’ятника Шевченку - фото 2

Мер міста Володимир Гройсман запропонував проголосувати рішення, які є юридичною основою для того щоб встановити пам’ятник Тарасу Шевченку на площі Музейній до березня та розпочати там роботи з благоустрою.

«Це буде дуже якісне і гарне мистецьке середовище в серці нашого міста і. Роботи розподілені на дві частини. Перша частина – встановлення пам’ятнику Тарасу Григоровичу Шевченку. Друга частина – вже після зими, як тільки дозволять погодні умови ми перейдемо до реконструкції самої площі. Це абсолютно новий творчо-мистецький комплекс нашого міста, який надихне цю територію новим життям – площа, на якій митці зможуть і творити, і продавати свої витвори мистецтва» - зазначив В. Гройсман.

Дане рішення було прийнято, його підтримали 40 депутатів Вінницької міської ради з 41 присутніх на засіданні.

Вінницькі депутати поставили крапку в місці для пам’ятника Шевченку - фото 3

«Цим рішенням ми відмінили рішення виконкому від 2004 року про встановлення пам’ятника на площі Театральній, яке не було виконане», - зазначив В. Гройсман.

Присутніх зацікавило «Хто ж проти пам’ятника Тарасу Шевченку?»

Висловився «ПРОТИ» один депутат – «свободівець» Володимир Базелюк.

Вінницькі депутати поставили крапку в місці для пам’ятника Шевченку - фото 4

За версією «свобордівця», причина чому у Вінниці не треба встановлювати пам’ятник Кобзарю - це місце його розташування.

«Я за встановлення пам’ятника на площі Театральній. Я вважаю і буду так вважати до кінця що Театральна є площею, яка гідна постаті великого Кобзаря», - так прокоментував своє рішення В. Базелюк.

Далі почався діалог з нотою іронії між Гройсманом і Базелюком:

- Ви достатньо молода людина Звідки ж у Вас стільки злості? - запитав мер.

- Я не злий, я добрий. Я проти площі, - сказав Базелюк.

- Ну не треба так, Володимир Васильович... – продовжив Гройсман.

- Я теж вніс внесок у Благодійний Фонд, але не на встановлення пам’ятника на площі Музейній, - продовжує Базилюк.

- От за це спасибі Вам, - говорить мер.

- От чому не на площі Музейні? Центральний Собор, там стоїть... – намагається допитатись Гройсман.

- Колись давно великий трафік там проходив... – намагається розумно відповісти депутат.

- Колосальний трафік... – з посмішкою каже мер. Ось спеціально прийшов директор Музею Ілля Безбах, директор команди КВН «Вінницькі Перці» Сергій Борзов, який займається молоддю, директор музичної школи...Чому Ви махнули на все рукою. Це ж не руйнування пам’ятника. Питання йде про встановлення пам’ятника Шевченку. Автор пам’ятника – лауреат Державної премії ім.. Т. Г. Шевченка, молодий скульптор навчався в Петербурзі і працював в майстернях Тараса Григоровича Шевченка, вивчав ці праці. В чому ж є проблема? – питає Гройсман.

- Все дуже добре. Але ж не було громадського обговорення... - почав депутат, але його заглушив сміх колег, який покотився залом.

- Шевченко має об’єднувати нас, а не роз’єднувати, - каже Гройсман. - Ну немає площі Театральної, є Мистецька площа, яка буде супер сучасною, супер класною...

Далі спроба мера переконати депутата в правильності рішення міськради вперлась «в стіну». Базелюк просто хотів бачити пам’ятник Кобзарю на Театральній.

 Вінницькі депутати поставили крапку в місці для пам’ятника Шевченку - фото 5

Після цього до слова запросили директора краєзнавчого музею Іллю Безбаха, директора музичної школи, директора команди КВН «Вінницькі Перці» Сергія Борзова та директора ЗОШ №30. Кожен з виступаючих висловився за встановлення пам’ятника на Музейній площі.

Вінницькі депутати поставили крапку в місці для пам’ятника Шевченку - фото 6

Сергій Борзов запропонував залишити площу Театральну молоді та попросив депутатів розглянути можливість встановлення на площі годинника, який колись був символом романтичних зустрічей молоді на Парижі.

Вінницькі депутати поставили крапку в місці для пам’ятника Шевченку - фото 7 

ВИННИЦА.info

 


0
0