28 листоп. 2014 12:51

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Суспільство
0

72

0

Вінницькі волонтери об’єднались в одну команду «ВСІ разом»

Вінницькі волонтери об’єднались в одну команду «ВСІ разом»

 Волонтери, які займаються різними напрямками стали єдиною командою


Вінницькі волонтери об’єднались в одну команду «ВСІ разом»

 13 громадських організацій Вінницької області об’єднались в одну команду для допомоги бійцям АТО та їх родинам, вимушеним переселенцям і громадянам, які потребують допомоги. «ВСІ разом» - означає вінницькі соціальні ініціативи разом. До складу єдиної команди увійшли «Бойові бджоли», які від самого початку російської агресії допомагали нашим солдатам, «Батальйон психологічної допомоги», «Кулінарна сотня», «Подільська Громада», «Гармонія», Фонд «Без кордонів», Олена Жучинська, яка об’єднала митців заради потреб армії, та інші організації і громадяни, які не стоять осторонь проблем війни.

«Це об’єднання яке зараз створюється, фактично підмінює багато функцій нашої держави. При чому воно робить це на добровільних засадах, за рахунок ресурсів людей, які довірили цим організаціям свої кошти і переконались, що організація ефективно їх використовує» - говорить голова Фонду «Без Кордонів» Олена Павлова.

Вінницькі волонтери об’єднались в одну команду «ВСІ разом» 

На початку весни створилася неформальна волонтерська група, яка пізніше почала називатися «Бойові бджоли». Навколо проблем нашої країни, волонтери об’єднали багатьох українців по всьому світу. Але спочатку було дуже важко. За одну хвилину потрібно було вирішити мільйон питань різних напрямків, від шкарпеток до тепловізорів.

«Коли з’явилися перші поранені було дуже важко, тому що були постійно якісь дзвінки що потрібні ліки. Коли хлопці виписувалися потрібно була логістика щоб вони доїхали додому, бо держава не бере на себе таких обов’язків. І це завдання взяли на свої плечі люди які проживають у Вінниці. Іноді ці «алярми» не були виправдані. Наприклад, коли казали потрібні шкарпетки, люди зносили річну норму Житомирської фабрики з шкарпетками, але паралельно виникали інші завдання. Дратувало те що ми не могли контролювати і узгоджувати. Тоді ми почали організовуватися з іншими волонтерами», - говорить Лариса Полулях .

Окрім побутових потреб та спорядження, наші військові зустрічаються з серйозними проблемами при наданні медичної, психологічної та правової допомоги.

«Відповідно до законодавства про охорону здоров’я - кожен громадянин має право звертатися до будь якого закладу України. Але ми маємо ряд проблем: 1. Солдати які повертаються з зони АТО чи у відпустку, і звертаються по місцю проживання,не погоджуються приймати документи в цивільних лікарнях 2. На сьогоднішній день є проблема з психологічною допомогою. 3. Момент реабілітації солдат. 4.Комплексне лікування, якщо декілька захворювань у бійця. Питання в тому чи правомірно, що солдат лікують лише в госпіталях?, - говорить Олена Верлен, яка займається медичною підтримкою бійців АТО.

Вінницькі волонтери об’єднались в одну команду «ВСІ разом» - фото 2 

Коли країна в стані війни проблем виникає дуже багато. Для того щоб комплексно їх вирішити повинна бути чітка координація і взаємодія. Вінниччина показала одну з найкращих прикладів взаємодії влади громади і волонтерських організацій. Цей приклад можна транслювати на всю Україну, я дума, від цього Україна тільки виграє.

Якщо хтось з вінничан має бажання та можливість надати допомогу, вони можуть звертатись за телефоном 0674306657. До речі, волонтерам наразі дуже необхідне складське приміщення у Вінниці, тож у кого є можливість тимчасово «поділитись» квадратними метрами, просять відгукнутись.

Вінницькі волонтери об’єднались в одну команду «ВСІ разом» - фото 3

Вінницькі волонтери об’єднались в одну команду «ВСІ разом» - фото 4

ВИННИЦА.info


0
0