8 трав. 2018 15:43

Останнє оновлення  
24 січ. 2024 17:47
Економіка
0

151

0

Вінницькі ягоди, українські лижі та човни. Як наші виробники підкорюють Європу. Фото

Вінницькі ягоди, українські лижі та човни. Як наші виробники підкорюють Європу. Фото

 Вінницькі ягоди, українські лижі та човни. Як наші виробники підкорюють Європу. Фото



 Українські товари помалу, але впевнено, завойовують світові ринки. За інформацією Eurostat, майже половина лиж і сноубордів, які імпортовані до країн Європи, - українського виробництва. Виробляють продукцію на Закарпатті. Через кілька років завод із виготовлення спорядження для зимових видів спорту з’явиться і у Вінниці. Харків може похвалитися виробництвом найбільшої кількості надувних човнів. В останніх двох фільмах про Джеймса Бонда, в сюжеті - човни зроблені в Україні компанією з Луганська, яка перенесла виробництво до Харкова. Меблями з Рівненської фабрики оснастили європейський офіс Фейсбуку в Лондоні…

Вінницькі підприємства теж виходять на ринки ЄС з продукцією власного виробництва. У Вінниці виготовляють та експортують до Європи олії, оздоблення для будинків, паркетну дошку та ламінат, фруктові наповнювачі і концентровані фруктові соки для харчової промисловості. І це не весь перелік товарів вінницького виробництва, які купують європейці.

Європейські будинки з українським оздобленням

Компанія з виробництва оздоблювальних матеріалів для будинків, яка розміщується у Вінниці, попри суттєву конкуренцію, 12% своєї продукції реалізує в країнах Європи. На підприємстві виготовляють сайдинг, софіти, відкоси, водостічні системи. В 2016 році вони відкрили представництво у Литві та співпрацюють з дилерськими мережами на ринку Болгарії, Молдови та Румунії. Мають клієнтів у Німеччині, Данії, Великобританії, Латвії та Ірландії.

«Українська продукція не має досить високої довіри в Європі, бо там є аналогічні продукти виробництва Словаччини, Польщі, Румунії. За десятки років сформовані свої вподобання. Ми відкрили своє представництво у Вільнюсі. Наші менеджери не один рік проводять міжнародні і регіональні виставки, спілкуємось з кінцевим споживачем. Кінцевому споживачу роз’яснюємо переваги нашого продукту. Коли людина заходить в дилерську мережу і питає нашу продукцію, то продавець розуміє, що сформувався певний попит і повертається до перемовин, які проводили ще два роки тому. Кажуть: ми будемо з вами працювати, бо у нас в Клайпеді хочуть купити продукцію вашого підприємства. Це все кропітка робота. Вона не вирішується протягом одного року. Вихід на європейський ринок це забіг на тривалу дистанцію. До цього потрібно бути готовим», - розповідає директор підприємства В’ячеслав Калініченко.

Вінницькі ягоди, українські лижі та човни. Як наші виробники підкорюють Європу. Фото 

Вінницькі ягоди, українські лижі та човни. Як наші виробники підкорюють Європу. Фото - фото 2 

Вінницькі ягоди, українські лижі та човни. Як наші виробники підкорюють Європу. Фото - фото 3 

Вінницькі ягоди, українські лижі та човни. Як наші виробники підкорюють Європу. Фото - фото 4

Українська підлога в Європейських офісах

У Вінниці також виготовляють багатошарову дерев’яну підлогу, яку продають на 5 континентах в 55 країнах світу. Зокрема, у Румунії, Чехії, Польщі, Швеції, Німеччині. Минулого року підприємство, яке є частиною європейської компанії, вдвічі збільшило потужності виробництва і стало найбільшим виробником тришарової паркетної дошки у Європі.

Вінницькі ягоди, українські лижі та човни. Як наші виробники підкорюють Європу. Фото - фото 5 

Вінницькі ягоди, українські лижі та човни. Як наші виробники підкорюють Європу. Фото - фото 6 

Вінницькі ягоди, українські лижі та човни. Як наші виробники підкорюють Європу. Фото - фото 7 

Українські олії вінницького виробництва відправляють на всі континенти світу

У Вінниці розміщується найбільший в Україні комбінат з виробництва соняшникової олії. Виробничі потужності дозволяють переробляти 2950 тон насіння соняшника за добу. Окрім цього, підприємство має змогу переробляти інші олійні культури (ріпак, соя, льон). Додатково, комбінат виробляє багаточисельні види жирів та маргаринів. Географія експорту охоплює понад 70 країн світу, зокрема Китай, Індія та країни ЄС. 

«Так як Україна номер один по виробництву олії, то ми поставляємо продукцію на весь світ.. В нас немає проблем з реалізацією, продукція дуже якісна, відповідає всім міжнародним стандартам. Тому можна сказати, що за нашою продукцією стоїть черга», - розповідала фінансовий директор промислової групи Алла Власюк.

Минулого року на комбінаті виготовили 22 000 тон жирів та маргаринів. Зараз компанія працює над виведенням своєї продукції на європейський ринок.

«З 1 березня 2018 року Європейський Союз запровадив нові вимоги до української жирової продукції. Ми спільно з нашими постачальниками сировини ведемо комплексну роботу, щоб вирішити всі питання і стабільно працювати на нових ринках», – зазначив керівник відділу продажів маргаринової продукції Олег Виноградов.

Вінницькі ягоди, українські лижі та човни. Як наші виробники підкорюють Європу. Фото - фото 8 

 

Вінницькі ягоди, українські лижі та човни. Як наші виробники підкорюють Європу. Фото - фото 9

Вінницькі ягоди, українські лижі та човни. Як наші виробники підкорюють Європу. Фото - фото 10 

Вінницькі ягоди, українські лижі та човни. Як наші виробники підкорюють Європу. Фото - фото 11

Вінницькі фрукти і ягоди додають смаку йогуртам та морозиву

У Вінниці з 1997 року працює спільне українсько-австрійське підприємство, що займається переробкою фруктів і ягід. Виготовляють фруктові наповнювачі та концентрати фруктових соків. До морозива, йогуртів, печива та випічки виробники додають фруктові начинки зроблені у Вінниці. Потужності підприємства дозволяють переробити 280 тис. тонн ягідних культур. Продукцію реалізують більше як у 80 країнах світу.

Вінницькі ягоди, українські лижі та човни. Як наші виробники підкорюють Європу. Фото - фото 12 

Вінницькі ягоди, українські лижі та човни. Як наші виробники підкорюють Європу. Фото - фото 13 

 

Економні світильники «made in Vinnytsia»

Одне з вінницьких підприємств працює в галузі енергетики в трьох напрямках: виробництво, торгівля та надання електротехнічних послуг. Там діє і відділ розробок, де генерують нові ідеї, які згодом впроваджують у виробництво. Напрацюваннями минулих років є «безпечний перехід», терморегулятор «Smart WARMATH» та «Диференційований облік енергії». Світлодіодною підсвіткою, виготовленою на вінницькому підприємстві цього року облаштували одну з найстаріших шкіл міста. Цього року керівник підприємства Михайло Ганчук став учасником програми ЄБРР «Консультування малого бізнесу». В рамках програми консультанти ЄБРР допомогли розробити нову організаційну структуру компанії, аби більш ефективно налагодити роботу підприємства.

Вінницькі ягоди, українські лижі та човни. Як наші виробники підкорюють Європу. Фото - фото 14 

Вінницькі ягоди, українські лижі та човни. Як наші виробники підкорюють Європу. Фото - фото 15 

Вінницькі ягоди, українські лижі та човни. Як наші виробники підкорюють Європу. Фото - фото 16 

Вінницький хрін – подільська приправа, яка смакуватиме не лише українцям

У Вінниці працює підприємство харчової промисловості, продукція якого відома не лише в Україні, а й поза її межами. Там виготовляють борошно, круп’яні вироби, солодкі напої, майонез, кетчуп і такі приправи як хрін і гірчиця... Представникам іноземних делегацій, які відвідують регіон, часто в презент дарують баночку Вінницького хрону, який вже є місцевим брендом. На підприємстві діє система управління якістю та безпечністю харчової продукції, пройшли міжнародний аудит та отримали сертифікат безпечності. Минулого року там збільшили потужності виробництва, встановивши нове облaднaння, придбане в рaмкaх проекту USAID «Підтримкa aгрaрного і сільського розвитку» (ARDS). Пакувальне обладнання дає можливість випускати 12 тисяч банок готової продукції за годину. Продукцію поставляли до ЄС, і хоча постійних клієнтів поки що не знайшли, компанія презентує продукцію на міжнародних виставках.

«Ми робили дві одноразові поставки продукції до Німеччини та Чехії, але налагоджених поставок поки що не маємо. Українським виробникам дуже складно знайти партнерів на європейських ринках, хоча наша продукція дуже якісна», - зазначив заступник голови правління Ігор Семенюк.

Вінницькі ягоди, українські лижі та човни. Як наші виробники підкорюють Європу. Фото - фото 17 

 

Вінницькі ягоди, українські лижі та човни. Як наші виробники підкорюють Європу. Фото - фото 18 

В 2018 році у Вінниці планують запустити завод з виробництва холодильного обладнання. Завод будує українських інвестор, який має ринки збуту в Європі, США, Канаді… Їх клієнтами є транснаціональні компанії, такі як «Кока-Кола», «Хайнікен», «Карлсберг», «Нестле»… А протягом наступних двох років у Вінниці на території індустріального парку австрійський інвестор має намір збудувати завод з виробництва спортивного спорядження відомих світових брендів.

Вихід українських підприємств на зовнішні ринки та залучення інвесторів - це економічний розвиток країни. За словами, прес-аташе Представництва ЄС в Україні Давіда Стуліка, українські виробники ламають стереотипи, що їх товар не якісний і є багато прикладів успішного бізнесу.

«Євроінтеграція це вже не питання зовнішньополітичних відносин ЄС – Україна. Зараз європейські стандарти – це українські стандарти. Все, що відбувається навколо, є результатом змін, які відбулись після 2014 року. Ми маємо угоду про Асоціацію, яка стосується всіх сфер життя.

Ми зараз знаходимось на важливому етапі – з реформами видно великий прогрес. Україна від часів своєї незалежності не робила стільки прогресу, але можна зробити більше і швидше», - зазначає Давід Стулік.

Вінницькі ягоди, українські лижі та човни. Як наші виробники підкорюють Європу. Фото - фото 19 

Раніше Вiнниця.info писала, як на Вінниччині працює одне з найбільших в Україні підприємств з переробки молока.

Вiнниця.info