6 берез. 2018 09:29

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Економіка
0

55

0

Вінницьким котельням через мільйонні борги можуть обмежити розподіл газу

Вінницьким котельням через мільйонні борги можуть обмежити розподіл газу

 Вінницьким котельням через мільйонні борги можуть обмежити розподіл газу 


Вінницьким котельням через мільйонні борги можуть обмежити розподіл газу

 Існує загроза, що постачальником НАК «Нафтогазом України» не буде виділено номінації природного газу для підприємств ТКЕ Вінниччини на другу декаду березня. Причина - невиконання затверджених місцевими органами влади графіків погашення заборгованості, яка була реструктуризована на п’ять років.

Про це Вінниця.info повідомляє прес-служба ПАТ «Вінницягаз».

«Крім цього існує заборгованість за розподіл природного газу перед розподільчим підприємством оператором ГРМ ПАТ «Вінницягаз» в сумі майже 28 млн грн на 1.03.2018.Найбільше заборгували  перед газорозподільною компанією КП ВРМ «Вінницяміськтеплоенерго»( майже 16.5 мільйонів гривень), ДП «Теплокомуненерго Маяк» ПрАТ Вінницький завод «Маяк» ( понад 10 мільйонів гривень), КП «Вінницяоблтеплоенерго» ( понад 427 тисяч грн.) та КП «Теплоенергетик» м. Могилів  Подільський (майже півмільйона гривень)», - йдеться в повідомленні.

Даний список боржників серед ТКЕ вже який рік підряд незмінний. З частиною згаданих установ через заборгованість ПАТ «Вінницягаз» змушена вести судові процеси, котрі, як правило, закінчуються рішеннями на користь газорозподільчої компанії. Проте, деякі підприємства - боржники рішення Феміди вчасно не виконують. Суми постійно збільшуються, обростаючи штрафними санкціями. На сьогодні, в стадії судового розгляду справа по ДП «Теплокомуненерго Маяк». Вже готуються чергові позови про стягнення заборгованості «Вінницяміськтеплоенерго» перед ПАТ «Вінницягаз». Газорозподільча компанія змушена вдаватись до примусового стягнення заборгованості.

Нагадаємо, що відбір природного газу з газорозподільної системи можливий лише за відсутності заборгованості перед газорозподільним підприємством та наявності номінацій на відповідний розрахунковий період. Такими є вимоги Кодексу газорозподільних систем та Закону України «Про ринок природного газу». То ж, якщо до 11.03 2018р. ТКЕ Вінничинни не отримають номінацій від постачальника НАК «Нафтогазу Країни», то теплоенергетики мають самостійно припинити споживання газу.

Аби не допустити факту несанкціонованого відбору газу у разі відсутності підтверджених лімітів палива, ПАТ «Вінницягаз», згідно Кодексу газорозподільних мереж, буде змушене припинити розподіл природного газу підприємствам ТКЕ,що призведе до ще більшої соціальної напруги.

Вінниця.info