4 трав. 2011 16:45

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:55
Культура
0

53

0

Вінницький Арт-Шик присвятить Дню Перемоги Симфонію

Вінницький Арт-Шик присвятить Дню Перемоги Симфонію

Регіональний центр сучасного мистецтва АРТ-ШИК 5 травня 2011 року презентує літературно-музично-художній проект «Симфонія перемоги», присвячений Дню перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-45 років.


Вінницький Арт-Шик присвятить Дню Перемоги Симфонію

Регіональний центр сучасного мистецтва АРТ-ШИК 5 травня 2011 року презентує літературно-музично-художній проект «Симфонія перемоги», присвячений Дню перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-45 років.

Про це повідомляє АРТ-ШИК.

Музичну частину проекту представляє Марія Гев (1989 р.н., с. Гірське Миколаївського р-ну на Львівщині) – лауреат всеукраїнських вокальних конкурсів, виконавиця в жанрі «Авторська пісня та поезія», авторка збірок поезій «Мелодії мого серця» (2007), «Твоя королева часу» (2009), «Світло довіри» (2010), нотного збірника «Лети, моя пісне» (2009), збірника хорових творів «Віночок волошок» (2010).

У рамках поетичної частини проекту прозвучать вірші юної вінницької поетеси Анастасії Карпенко.

Експозиційна частина проекту складається з творів 14-річного художника Анатолія Гайструка, виконаних у техніці живопису, графіки, художнього текстилю та інсталяції.

Експозиція складається з декількох тематичних розділів. Усвідомлюючи, що тема війни і подвигу в ім'я миру невичерпна, автори проекту вирішили зупинитися лише на декількох  її аспектах - чинниках, що підтримували дух і піднімали настрій на фронті, у блокаді й тилу.

У той час всупереч війні були створені великі музичні твори. Саме на ці роки припадає пік творчості Дмитра Шостаковича (1941р. – Квінтет, Сьома симфонія, 1945р. – Дев’ята симфонія), Сергія Прокоф'єва (1943р. - опера «Війна і мир», 1945р. – П’ята симфонія), Арама Хачатуряна (1942р.- балет «Гаяне»). Цій темі присвячено гобелен «Симфонія перемоги», декілька живописних полотен та дві інсталяції з використанням музичних інструментів.

І досі маловідомим лишається факт зближення під час війни офіційної влади з православною церквою. Вперше з часів більшовицької революції припинилось переслідування священників, дозволили обирати патріарха, навіть благословляти солдат перед боєм. Це значно самовідданість і згуртованість бійців, адже в основній масі вони завжди були віруючими.

Цю тему узагальнено розкривають полотна із зображеннями сакральної архітектури - Києво-Печерської лаври та храмів, що несуть у собі лише відлуння реальних пам’яток. З окремих фрагментів, характерних для старовинних православних святинь, художник силою фантазії вибудовує ідеальні образи  божих домівок, як символів віри та надії.

Третім блоком йдуть графічні твори, присвячені окремим містам, що мужньо чинили опір ворожим силам, - Києву, Вінниці, Одесі, Варшаві, Львову. Ці твори є лише частиною задуманого автором великого циклу, робота над яким ще триває.

А.Гайструк навчається в майстернях професійних художників Олени Кізімової, Світлани Телець і Ірини Попенко. Живопис, графіка, гобелен - головні уподобання юного мистця, що він переконливо доводить досягненнями в цих видах мистецтва: триразовий гран-призер з художнього текстилю, золоті, срібні та бронзові медалі численних міжнародних та всеукраїнських конкурсів і фестивалів у Києві, Москві, Токіо, Будапешті, Парижі, Чехії, Словаччини і т.д. Він є переможцем Всеукраїнської національної премії «Диво-дитина» у номінації «Найбільш творчий» та лауреатом Міжнародного академічного рейтингу "Золота фортуна"-2010.

Виставка робіт Анатолія Гайструка триватиме до 18 травня

ВИННИЦА.info


0
0