22 лип. 2014 18:25

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Культура
0

37

0

Вінницький художник Олександр Никитюк розказав, як у Польщі з митцями зі всього світу «чаклував» над деревами

Вінницький художник Олександр Никитюк розказав, як у Польщі з митцями зі всього світу «чаклував» над деревами

 На знаменитому фестивалі ленд-арту у польському місті Звєжинець Олександр Никитюк доводив, що не все те, що ми не бачимо, насправді не існує, і презентував колегам відеопрезентацію вінницького фестивалю «Міфогенез».


Вінницький художник Олександр Никитюк розказав, як у Польщі з митцями зі всього світу «чаклував» над деревами

 На знаменитому фестивалі ленд-арту у польському місті Звєжинець Олександр Никитюк доводив, що не все те, що ми не бачимо, насправді не існує, і презентував колегам відеопрезентацію вінницького фестивалю «Міфогенез».

 Вінницький художник Олександр Никитюк розказав, як у Польщі з митцями зі всього світу «чаклував» над деревами

Олександр Никитюк

Із Польщі Олександр Никитюк повернувся минулого тижня. Зізнається, досі перебуває під великим враженням того неймовірного дійства, свідком і героєм якого став на міжнародному фестивалі у Польщі.

У містечко Звєжинець приїхали художники з Польщі, України, Латвії та Нідерландів, аби з 2 по 12 липня творити і обмінюватися досвідом із колегами. Україну на цьогорічному фестивалі разом із Олександром Никитюком представляв Сергій Радкевич із Луцька. Як і у закордонних митців їх задачею було створити ленд-артові об’єкти із дерева, яке організатори обрали темою фестивалю, назвавши ідеальним матеріалом для споглядання і філософського осмислення. Як результат: за 10 днів художники створили 13 масштабних environmental art об’єктів, які вражають своєю неймовірною красою, величчю і філософською глибиною.

- Фестиваль у Звєжинцю дуже відрізняється від подібних ленд-артових фестивалів, що існують в Україні, - запевняє Олександр Никитюк. - Проходячи містом та парком, спостерігаєш об’єкти-гіганти, створені протягом чотирьох років існування фестивалю, які не втратили свого первинного сенсу та могутності, лише набрали добавленого часом і стихіями природного шарму, що тільки підсилює враження від їх споглядання. Так поступово місто і прилягаючий до нього парк перетворюються на великий музей мистецтва довкілля просто неба.

Вперше Міжнародний фестиваль у Звєжинцю зібрав художників у 2011 році. Щороку захід проходив на території зон відпочинку цього курортного містечка: в парках, скверах, міських озерах. І вперше цього року організатори «Fundacja Latajаca Ryba» та незмінний куратор фестивалю Ярослав Козяра провели фестиваль у Росточанському Національному Парку.

- Для творчості там було все: могутні явори, яким 200 і більше років, краєвиди недоторканного заповідного лісу та лани навколо нього. А також велика кількість творчого матеріалу: зламаних буревієм дерев та гілля, - розповідає Олександр Никитюк.

 Вінницький художник Олександр Никитюк розказав, як у Польщі з митцями зі всього світу «чаклував» над деревами - фото 2

Олександр Никитюк з колегами під час роботи над об’єктами

Художники залюбки допомагали один одному створювати об’єкти, а щовечора збиралися на презентації фестивалів, які кожен проводить у себе вдома. Так, Олександр Никитюк поділився здобутками свого головного дітища - Міжнародного фестивалю ленд-арту «Міфогенез», який він уже дев’ятий рік поспіль з неабияким успіхом проводить на Скіфських валах під Немировом. Відома художниця і куратор проектів Карін ван дер Мулен з Нідерландів презентувала фестиваль environmental art «Drift – art nature laboratory», художник Кед Ольшевський представив польський фестиваль «Xtreme», а  Барбара Лужавська і Ярослав Козяра провели ретроспективний екскурс по фестивалю «Zwierzyniec» (2011-1013 рр.).

- Можна дуже багато розповідати про фестиваль у Звєжинцю, але головне, що я вкотре там усвідомив, - це підтвердження істини, яку у філософській казці Сент-Екзюпері Лис на прощання залишив Маленькому принцу: «Зірке одне лише серце. Самого головного очима не побачиш», - говорить Олександр Никитюк. - Це «головне» залишилося в серцях усіх учасників і глядачів цього фестивалю, і, звісно, дерев, які не мають очей, але мають велику можливість метафізичного перетворення.

 Вінницький художник Олександр Никитюк розказав, як у Польщі з митцями зі всього світу «чаклував» над деревами - фото 3

Проект «Форма» вінницького художника Олександра Никитюка.

- У своєму проекті я використав досвід української школи мистецтва довкілля, що вибудовувалась останні 30 років та вже має свої канони і традицію, - розповідає художник. - Моя «Форма» представляє абстрактну композицію, складену з двох компонентів: дерева - як теми фестивалю, і землі - як визначення поняття ленд-арт, що в перекладі з англійської означає land — земля і art — мистецтво. Концептуально проект нагадує глядачу, що факт нашого не-бачення чогось не є доказом його не-існування. Ритмічна композиція побудована деревом мала проекцію вириту в землі, яка ілюзорно нагадувала відбиток тіні. Все разом складалось в єдине дерево – земляну форму.

 Вінницький художник Олександр Никитюк розказав, як у Польщі з митцями зі всього світу «чаклував» над деревами - фото 4

«Спокуса» Кеда Ольшевського.

- Польський художник перетворив крону явора на вітрину жіночих шлюбних суконь, які світились з настанням темряви завдяки вмонтованим у них фотоелементам, і спонукали до роздумів, - розповідає Олександр Никитюк.

Вінницький художник Олександр Никитюк розказав, як у Польщі з митцями зі всього світу «чаклував» над деревами - фото 5 

«Об`єкт проникнення» Вальдемара Рудика.

- Вальдемар Рудик ввів у ландшафтний малюнок гігантську скульптуру, яка складалась із двох блоків напівпрозорих дерев`яних конструкцій, що разом сприймається частинами однієї цільної форми, нагадуючи велетенську рибу. Поєднання товстих стовбурів дерев та довгих химерних гілок ретельно відчищених від кори склалися у вражаючу пластичну комбінацію та максимально розкрили різні можливості та якості дерева, як творчого матеріалу, - ділиться враженнями Олександр Никитюк.

Вінницький художник Олександр Никитюк розказав, як у Польщі з митцями зі всього світу «чаклував» над деревами - фото 6

Вінницький художник Олександр Никитюк розказав, як у Польщі з митцями зі всього світу «чаклував» над деревами - фото 7 

«Процесія» Ярослава Козяри.

- На горизонті безліч гігантських фігур йдуть процесією. Центральна група гігантів ніби несе велику, метрів сім, та широку, метра півтора, брилу дерева. Проект «Процесія» куратора фестивалю, художника з міста Люблін Ярослава Козяри назавжди застиг у своєму драматичному русі, вражаючи масштабністю, візуальною видовищною силою та глибоким філософським наповненням, - говорить Олександр Никитюк.

 Вінницький художник Олександр Никитюк розказав, як у Польщі з митцями зі всього світу «чаклував» над деревами - фото 8

Об’єкт українського художника Сергія Радкевича.

- Сергій Радкевич здивував усіх несподіваним поєднанням монументального візуального мистецтва, техніки іконопису, сучасного мистецтва і ленд-арту, - розповідає Олександр Никитюк. - Майстер віднайшов місце подвоєння шляхів, що вибудовують трикутник і складають ілюзію перспективи навпаки, яку часто використовували давні іконописці. На такому тлі він встановив великий дерев`яний об`єкт - симуляцію давньої ікони з образом святого Кристофора, покровителя усіх подорожуючих. В руці святий Кристофор тримає посох у вигляді дороги, взятої автором з мапи, яка вказує шлях від початку Росточанського Національного Парку до місця розташування об`єкту. В цій роботі відбулось дивовижне сплетіння різних форм та стилів мистецтва з ландшафтним малюнком та навколишнім природним середовищем, створюючи вражаючу ілюзію, породжуючи нові контексти та сенси сприйняття місця та його доцільності.

 Вінницький художник Олександр Никитюк розказав, як у Польщі з митцями зі всього світу «чаклував» над деревами - фото 9

«Граюче дерево» Олександри Шулімовської та Павла Марчінека

- Філософський контекст отримала робота «Граюче дерево» дуету молодих студентів з Вроцлава Олександри Шулімовської та Павла Марчінека. Вони за допомогою ста дзвоників, зроблених зі скла і схожих на груші, перетворили місцеву грушу на граюче за вітром дерево, створюючи таким чином інший метафоричний дискурс, - розповідає Олександр Никитюк.

Вінницький художник Олександр Никитюк розказав, як у Польщі з митцями зі всього світу «чаклував» над деревами - фото 10 

«Час на поверхні» Лаури Бістракової та Івети Хейнацької з Латвії.

- Гарною грою з ландшафтом та структурою лісу стала масштабна енвайронментальна трансформація художниць з Латвії. Лаура Бістракова та Івета Хейнацька забили в землю майже 700 дерев`яних чорних кілків, обрізали верх і пофарбували зрізи білою фарбою, після чого білі поверхні здійнялись над землею і візуально відокремились від своїх носіїв - кілків. По дві сторони лісової дороги з`явився розсип структур, що ніби ковзають у просторі повторюючи малюнок ландшафту під назвою «Час на поверхні», - розповідає Олександр Никитюк.

 Вінницький художник Олександр Никитюк розказав, як у Польщі з митцями зі всього світу «чаклував» над деревами - фото 11

«Залежності» Цезарія Клімашевського і Катаржини Войтович.

- У своїй інсталяції польські майстри використали мережива, як прикрасу для дерев, так і для інспірації дорожніх знаків, вказуючи на залежності сприйняття різних речей від можливості використання різних матеріалів, спостереження зміни їх контексту існування, - говорить Олександр Никитюк.

 Вінницький художник Олександр Никитюк розказав, як у Польщі з митцями зі всього світу «чаклував» над деревами - фото 12

«Томографія дерева» Мирослава Машлянко.

- Польський митець з українським корінням представив оригінальний проект - серію дисків, сплетених з прутів навколо дерев, що вибудували ритм заглиблення об`єкту в лісову чащу, які дивують своєю витонченою естетикою на границі природного й рукотворного образів, - зазначає Олександр Никитюк.

 Вінницький художник Олександр Никитюк розказав, як у Польщі з митцями зі всього світу «чаклував» над деревами - фото 13

«Axis mundi» Ярослава Лустих.

- Об’єкт Ярослава Лустих віддзеркалювався на «люстрі» лісового озера, - розповідає Олександр Никитюк. - Митець використав срібну плівку, якою покрив ціле велике дерево. Він встановив усе це посеред озера, що рефлексувало й змінювало навколишній краєвид дивним втручанням.

 Вінницький художник Олександр Никитюк розказав, як у Польщі з митцями зі всього світу «чаклував» над деревами - фото 14

«Розмова» Болеслава Стельмаха.

- Філософський контекст життя дерева та його взаємовідношення з людиною виявив у своєму мінімалістичному проекті художник та архітектор Болеслав Стельмах з Любліна. Зроблене з дерева крісло було встановлене напроти давнього, що має майже 200 років, явора, як пропозиція для спілкування глядача з ним, - розповідає Олександр Никитюк. - Митець надає ситуації метафоричного контексту і наділяє дерево якістю мислячого суб’єкта з власною історією та можливістю спілкування.

 Вінницький художник Олександр Никитюк розказав, як у Польщі з митцями зі всього світу «чаклував» над деревами - фото 15

«Безкінечність» Катаржини Щипіюр.

- Цікавим експериментом з особливостями дерева, як матеріалу, став проект Катаржини Щипіюр, - говорить Олександр Никитюк. - Художниця побудувала коло круглих зрізів стволів дерева таким чином, ніби вони зависли у повітрі над травою зеленого поля. В лісі була створена своєрідна відповідь - мала версію об`єкту.

Вінницький художник Олександр Никитюк розказав, як у Польщі з митцями зі всього світу «чаклував» над деревами - фото 16 

«Listen» Карін ван дер Мулен з Нідерландів.

- Між п’яти яблунь посеред поля бачимо старий віз зроблений з дерева, а на нього ніжно вклалась голова велетня, сплетена з гілок, - розповідає Олександр Никитюк. - Голова така велика, що може вмістити в себе дюжину людей, щось слухає або щось вже чує у вечірній тиші. То твір environmental art «Listen» відомої художниці з Нідерландів Карін ван дер Мулен. І знов дерево починає жити іншим життям. Життям, що було надане натхненням та руками майстрині, яка впровадила чарівне перевтілення.

Валентина Кирильчук, ВИННИЦА.info


0
0