23 лют. 2012 15:15

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:55
Суспільство
0

55

0

Вінницький «Кулібін» створив сканер для копіювання архівних документів

Вінницький «Кулібін» створив сканер для копіювання архівних документів

Пристрій не пошкоджує раритетні документи, які архівам потрібно переводити в електронний вигляд


Вінницький «Кулібін» створив сканер для копіювання архівних документів

Меблева фурнітура, звичайний фотоапарат і кілька запчастин від магнітофона – це вся начинка унікального сканера, винайденого вінничанином Василем Величком.

Зробити незвичний копіювальний апарат майстра змусила безвихідь. Вінницькому обласному архіву потрібен був пристрій для копіювання рідкісних документів, який би їм не шкодив.

Вінницький архів зберігає тисячі екземплярів рідкісних документів. Більшість через їхні вік і цінність намагаються не видавати користувачам. Електронні копії – порятунок для раритетів. А сканери, які пропонують великі корпорації, дорогі. Свій апарат Василь Величко зробив за два місяці, він став справжньою знахідкою для колективу.

«Із часом, працюючи з ним, бачив, оце так треба змінити, ось так світло треба трошки змінити, і так помалу досягнув того, що якість дуже навіть непогана у порівнянні з відомими фірмами, і дешевше в тисячі, це може зробити будь-хто», – каже винахідник Василь Величко.

Систему майстер так удосконалив, що можна тепер за день копіювати книгу на кілька сотень сторінок. У вінницькому архіві Василь Величко відповідає за копіювання матеріалів, хоча він досвідчений технік і винахідник. Каже, найстарішою книгою, яку сканував, була католицька метрична книга 1767 року. Саме такі раритети пріоритетні для збереження.

За три роки вся архівна система України має перейти на електронні носії. Винахід Василя Величка – якнайкраще підходить для збереження документів. Його апарат оцінили спеціалісти великих поліграфічних компаній і внесли у список найперспективніших пристроїв для сканування.

Але досі своє творіння винахідник не запатентував, причина банальна – немає грошей. Як і бракує їх на реалізацію ще багатьох проектів, яких у Василя Величко чимало.

ICTV


0
0