16 берез. 2016 17:51

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

63

0

Вінницький онкодиспансер на межі катастрофи: в лікарні залишився лише один апарат для опромінення

Вінницький онкодиспансер на межі катастрофи: в лікарні залишився лише один апарат для опромінення

 Китай готовий подарувати Вінницькому онкодиспансеру обладнання, але «заминка» в міністерстві 


Вінницький онкодиспансер на межі катастрофи: в лікарні залишився лише один апарат для опромінення

 Щороку у тисяч вінничан виявляють онкозахворювання - захворювання, що потребує негайного складного лікування. Аби отримати допомогу люди з сіл, районів і міст звертаються до Вінницького обласного клінічного онкодиспансеру, де медики борються за їх життя. Проте з кожним разом для лікарів ця задача стає все важчою, адже обладнання для лікування застаріле.

Сьогодні особливо гостро стоїть питання променевої терапії, адже на весь регіон працює лише один гамма-терапевничний апарат, хоча, за стандартами, їх має бути шість.

Про це 16 березня розповів заступник головного лікаря ВОКОД Володимир Клибанівський.

«Проблема наша в тому, що ми йдемо до Європи, але обладнання використовуємо ще з 80-90-х років. На сьогоднішній день воно практично вичерпало свій технічний ресурс.

До 2013 року у нас було 2 таких апарати, проте один з них вже був не придатний до використання, тому його списали, він дуже часто ламався», - зазначив лікар.

Вінницький онкодиспансер на межі катастрофи: в лікарні залишився лише один апарат для опромінення

Апарат, який сьогодні обслуговує хворих, встановили ще в 2005 році. Від тоді він працює по 18 годин на день: пацієнти вимушені приходити на процедури і о другій годині ночі, ремонтують його теж вночі.

Працівники диспансеру стурбовані, адже Вінниччина – єдина в Україні, де дана проблема стоїть на межі катастрофи: якщо апарат серйозно поламається, то життя багатьох хворих буде під загрозою.

У 2013 році на території онколікарні почали будівництво, так званого, «бункера» - комплексу спеціальних приміщень, в яких планують розмістити сучасний лінійний прискорювач. Наразі приміщення готові на 85%, споруджують їх за кошти обласного бюджету. Проте обладнання – досі немає. Вартує лінійний прискорювач – 46 мільйонів гривень. Однак диспансер може отримати його і безкоштовно.

«Китайці запропонували подарувати нам сучасне обладнання – безкоштовно. Для них це буде як реклама. Тільки прийняти таку благодійну допомогу ми так просто не можемо. Для цього міністерство охорони здоров’я має звернутися з проханням до КНР. Ми вже близько року просимо їх це зробити: пишемо листи на департамент облради, а вони – «вище»… Безрезультатно.

Той апарат, що ми маємо, повинен щодня обслуговувати 25-30 людей, а обслуговує - 130», - розповіла завідувач відділенням променевої терапії Світлана Григоренко.

За її словами, впродовж року міністерство не надіслало їм жодної відповіді на звернення.

Тому сьогодні лікарі змушені відправляти пацієнтів на ефективне обстеження до інших областей: Київської, Рівненської, Львівської.

ВИННИЦА.info