13 берез. 2018 17:00

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

92

0

Вінницький суд завалять «справами покійників»?

Вінницький суд завалять «справами покійників»?

Вінницький суд завалять «справами покійників»? 


Вінницький суд завалять «справами покійників»?

З 15 березня вступає в дію Закон, яким передбачені зміни до Кримінально процесуального кодексу в частині проведення експертиз, в тому числі і по встановленню причин смерті. Слідчий чи прокурор не матиме права призначати судово-медичну експертизу. Це право передається слідчому судді, якому законотворець дає 5 днів на винесення Ухвали про призначення судово-медичної експертизи. В ЗМІ пишуть, що такі нововведення призведуть до того, що родичі тепер тиждень чекатимуть дозвіл на поховання небіжчика.

Редакція Вiнниця.info звернулась за коментарями до фахівців, аби з’ясувати в яких випадках смерті людини призначається судово-медична експертиза та що буде при введенні «новацій».

«Зараз у всіх випадках природних смертей слідчі поліції вносять інформацію до ЄРДР за ст.. 115 ККУ з приміткою «природна смерть». Не вноситься інформація до ЄРДР лише, коли померла людина в престарілому віці (понад 65 років) за місцем проживання і стояла на обліку в сімейного лікаря, який видав довідку, що людина могла померти від захворювання, при цьому немає ознак насильницької смерті. Якщо особа навіть у престарілому віці померла не за місцем проживання, в лікарняному закладі, на вулиці, або є будь-які ознаки насильницької смерті, призначається судово-медична експертиза. Судово-медична експертиза призначається в разі смерті всіх дітей і молодих людей, навіть якщо вони померли від хвороб. За результатами експертизи надається дозвіл на поховання», - зазначила керівник відділу комунікацій поліції Вінницької області Анна Олійник.

Якщо з 15 березня вступлять в силу зміни до закону, слідчий не буде мати права на призначення судово-медичних експертиз. Їх призначатиме суддя, після отримання клопотання від слідчого поліції чи прокурора.

«Щоб призначити експертизу, слідчому поліції потрібно буде з клопотанням звертатись до суду. Повноваженнями призначати судово-медичну-експертизу, наділять слідчого суддю. Йому за законом дається 5 днів на винесення Ухвали про проведення експертизи. Якщо брати тільки місто Вінницю, то в середньому щодня призначається близько 10 експертиз по природнім смертям», - зазначила Анна Олійник.

Основною проблемою є те, що слідчі з усієї області змушені будуть звертатись з клопотанням лише до Вінницького міського суду.

«Слідчі з усієї області повинні будуть звертатись з клопотанням про призначення експертизи до суду за місцем реєстрації юридичної особи - ГУ Нацполіції у Вінницькій області, яке зареєстровано у м. Вінниці. Тобто, територіально, потрібно звертатись до Вінницького міського суду. Виходить, вся Вінницька область по експертизам буде звертатись у Вінницький міський суд.

Ми сподіваємось на правове врегулювання даної проблеми. Голова Нацполіції С. Князєв звернувся до Верховної Ради щоб депутати внесли корективи», - говорить Анна Олійник.

Адвокати та юристи переконані, що колапсу в судах не буде, а зміни потрібні, аби зменшити зловживання слідчих.

«Внесено зміни до КПК щодо призначення експертиз. Новими змінами передбачено, що експертизи, в тому числі по встановленню причин смерті, повинен призначати слідчий суддя. В принципі ніякого колапсу бути не може. Як адвокат, я погоджуюсь з цими змінами. Тому що ми знаємо випадки, коли слідчі зловживають своїми правами і не призначають експертизу. Або призначаючи експертизу, дозволяють тим самим експертам знищувати якісь докази направлені на експертизу, а потім не можливо знайти кінці. На сьогоднішній день зміни до КПК обмежують корупційну складову.

В нас є громадська організація «Батьки загиблих дітей», скільки в них було проблем, що експертизи робились як не-будь. І коли батьки ховали дітей, то вказували, що в експертизі не було прописані явні тілесні ушкодження. Тобто, поліція теж щоб не мати не розкритих злочинів, могла з експертом не якісно попрацювати аби швидше поховати покійника, а справу закрити. Зараз людина знатиме, що справу контролюватиме суд, знатиме на якого суддю зайшло клопотання, це все у відкритому реєстрі», – пояснив адвокат юридичної фірми «RomanGroup» Роман Корченюк.

Вiнниця.info