24 берез. 2017 11:57

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Місто
0

53

0

Вінниця передасть на порятунок «Мурів» більше 2 мільйонів гривень

Вінниця передасть на порятунок «Мурів» більше 2 мільйонів гривень

Вінниця передасть на порятунок «Мурів» більше 2 мільйонів гривень


Вінниця передасть на порятунок «Мурів» більше 2 мільйонів гривень

 24 березня під час сесії Вінницької мерії депутати проголосували за передачу з міського до обласного бюджету субвенції на реставрацію пам’ятки архітектурного значення «Башта та мур». На протиаварійні роботи місто виділило понад 2 мільйони гривень.

«Департаменту фінансів міської ради надати пропозиції виконавчому комітету та міській раді щодо внесення змін до міського бюджету на 2017 рік та передбачити субвенцію обласному бюджету Вінницької області в сумі 2039,900тис. грн. на реалізацію проекту «Реставрація пам’ятки архітектури національного значення «Башта та мур» (охоронний номер 55/3) по вул. Мури,1 в м.Вінниці. Протиаварійні та невідкладні консерваційні роботи», - йдеться в проекті рішення.

Разом з тим, мер Сергій Моргунов зазначив, що реставруватимуть пам’ятку спільно за фінансування міста і області.

«Ми маємо домовленість, що на реставрацію «Мурів» 50% виділяє міський бюджет. Область зі своєї світони вже виділила понад 2 мільйони гривень. І логічно, тепер ми виконуємо своє зобов’язання.

Дану пам’ятку архітектури дуже важливо зберегти, законсервувати і відновити», - наголосив посадовець.

Нагадаємо, що департамент будівництва, містобудування та архітектури Вінницької обласної державної адміністрації оголосив тендер реставрацію пам’ятки архітектури національного значення «Башта та мур». Очікувана вартість робіт складає 3 843 250 гривень.

Як відомо, першочергові заходи по реставрації пам’ятки архітектури ХVI століття оцінили в 3,8 млн. гривень, але тендер не відбувся через відсутність коштів. Фінансування робіт здійснюється за рахунок міського та обласного бюджетів.

Питання реставрації пам’ятки архітектури національного значення «Мурів» підіймали неодноразово. В листопаді 2015 року Міністерство культури надало погодження на виготовлення проекту на виконання першочергових протиаварійних робіт.

Вінниця передасть на порятунок «Мурів» більше 2 мільйонів гривень

Довідка

Башта цегляна, своєю формою нагадує величезний масивний дзвін на прямокутній основі. Кути башти заокруглені та оформлені пілястрами. Башта одноярусна на високому цоколі, що розширюється донизу, створюючи похилі фасадні площини. До башти прилягають прямокутні в плані стайні, зведені в 1750-1761 роках. Гладкі стіни стайні також декоровані пілястрами. Дах башти та стайні похилий, покрівлі із азбестоцементних хвилястих листів.

Стіни башти, мурів та стайні з повнотілої глиняної цегли на вапняно-піщаному розчині, ширина стін, в основному, 1,08 м. Фундаменти під стіни – стрічкові, товщиною 1,2-2,3 м, з рваного бутового каменю на вапняно-піщаному розчині з вкрапленнями цегли.

Згідно з актом технічного стану пам'яткаи, її загальний технічний стан визначено непридатним до нормальної експлуатації, місцями (стайні та частина муру) – аварійним. Памятка потребує проведення першочергових протиаварійних робіт, невідкладних консерваційних та реставраційних робіт.

Вiнниця.info