21 верес. 2017 13:17

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Культура
0

88

0

VINNYTSIA JAZZFEST-2017: майстер-класи від світових зірок, музиканти з 9 країн світу та легендарна музика. Програма

VINNYTSIA JAZZFEST-2017: майстер-класи від світових зірок, музиканти з 9 країн світу та легендарна музика. Програма

  23-24 вересня Вiнниця стане джазовою столицею України. 


VINNYTSIA JAZZFEST-2017: майстер-класи від світових зірок, музиканти з 9 країн світу та легендарна музика. Програма

 23-24 вересня Вiнниця стане джазовою столицею України. В мiстi вiдбудеться ХХI мiжнародний фестиваль VINNYTSIA JAZZFEST – 2017.

Вiнничан та гостей мiста чекає зустрiч з 8 найкращими джазовими колективами з 9 країн свiту: США, Францiї, Люксембургу, Литви, Нiмеччини, Австрiї, Словаччини та України.

Мiсце проведення - концертна зала Фiлiї НCТУ «Вiнницька регiональна дирекцiя ВIНТЕРА» (вул. Театральна, 15).

23 вересня о 17.30 фестиваль вiдкриють феєричнi та яскравi джазовi танцi вiд солiстiв Ансамблю спортивно-бального танцю «ГРАЦIЯ». Тренер – Денис Гладкий. Пiсля чого одразу стартує концертна програма.

У першому вiддiленнi будемо насолоджуватися етно-джазом вiд проекту KOLOYOLO (Україна)

Жанр: етно-джаз, world music.

Чарiвнi звуки бандури, вiртуозна гiтара, заворожливi ритми перкусiї, приголомшливої глибини голос вокалiстки Олени Гончаренко… Легка, приємна, таємнича i така особливо-манлива музика «KoloYolo» - це суцiльна iмпровiзацiя, магiя та полiт за межi - себе i Всесвiту! Унiкальний всеукраїнський музичний проект «KoloYolo» доведе, що етно i джаз – не просто сумiснi, а нiби створенi один для одного!

У другому вiддiленнi виступить ТРIО легендарного Володимира Тарасова (Литва)

Жанр: авторський джаз i суцiльна iмпровiзацiя!

Вiртуознi сюрпризи вiд джазових свiтил Європи! Почувши Трiо Володимира Тарасова, ви переконаєтеся, що у свiтi не iснує звукiв, якi були б непiдвладнi цим майстрам iмпровiзацiй. Кожний концерт трiо – унiкальний! Його учасники НIКОЛИ! не обговорюють програму майбутнього виступу. Такий пiдхiд став непорушним правилом ще пiд час запису їхнього першого альбому «Intuitus». Готуйтеся до незабутнiх сюрпризiв вiд легендарного Володимира Тарасова!

О 21.00 вперше у Вiнницi заграє – Квартет Мiшеля Майса (Люксембург, Францiя, Нiмеччина)

Жанр: джаз-ф’южн.

У їхньому стилi свобода та експериментальнi iмпровiзацiї зустрiчаються зi стандартними композицiями та електронними технологiями. Звуковi ефекти - фiрмова «вiзитiвка» Квартету Мiшеля Майса, яка розвивається вiд концерту до концерту! Музиканти працюють вiд джазу, народної i класичної музики до електронiки, панку та металу, пропонують безлiч стилiстичних можливостей, якi створюють дуже персональну та унiкальну музичну iдентичнiсть Квартету Мiшеля Майса.

У другому вiддiленнi у свiт експериментального джазу глядачiв запросить проект DAS HOBOS (Нiмеччина).

Жанр: експериментальний джаз.

Меланхолiйнi мелодiї цих мюнхенських генiїв одержали високi оцiнки критикiв у себе на батькiвщинi. А концерти «дорожнiх пiсень, що звучать на тлi мрячного нiчного пейзажу, як у фiльмах Девiда Лiнча» збирають повнi зали.  Натхнення для створення своїх вражаючих джазових експериментiв музиканти DAS HOBOS знаходить…у старих залiзницях. Власну музику називають «музикою урбанiстичних лiнощiв», а свої чарiвнi, майже медитативнi мелодiї визначають як «саундтрек сучасних залiзниць». Таку шалену сумiш ви точно не забудете!

Другий день фестивалю 24 вересня о 17.30 розпочнеться концертом Яна Гуннара Хоффа (Норвегiя) – рояль.

Жанр: класичний скандинавський джаз

Один з найвiдомiших музикантiв Норвегiї, пiанiст i композитор Ян Гуннар Хофф представить свою сольну авторську програму фортепiанного джазу - лiричного й медитативного, наповненого магiчних глибин i мелодiйної чуттєвостi. Стиль Хоффа формувався на стику академiчної класики, прогресивного року, поп-музики i джазу. Його записи вражають широтою музичного мислення. У вас буде унiкальна можливiсть вирватися зi звичної суєти великого мiста й поринути у неквапливий музичний свiт, який за допомогою 88 рояльних клавiш створить один iз найбiльш самобутнiх музикантiв пiвнiчного королiвства Норвегiя…

У другому вiддiленнi виступить ТРIО ЙОРГА ЛЯЙХТФРIДА (Австрiя-Словаччина)

Жанр: авторський класичний джаз

Лiричний, яскравий, потужний – у творчостi цього колективу все, чим збагачується маленька рiчка, перетворюючись на великий стрiмкий потiк: чарiвнiсть, звучнiсть та iншi несподiванi прикраси. На концертi глядачi почують авторськi п'єси лiдера трiо, котрi нiби дзеркало вiдображають все рiзноманiття сучасного джазу, а також оригiнальнi аранжування композицiй, якi незвично бачити у джазовому контекстi. Вiд Посольства Австрiї в Українi Трiо Йорга Ляйхтфрiда отримали грант на створення джазових творiв спецiально для вiнницького джазового фестивалю! Тож готуйтеся до свiтових прем’єр!

Героями фiнального концерту, який 24 вересня о 21.00 пройде на особисте запрошення голови Вiнницької мiської ради Сергiя Моргунова та голови Вiнницької обласної державної адмiнiстрацiї Валерiя Коровiя, стануть запальнi французи - ПРОЕКТ BATUNGA & The SUBPRIMES.

Жанр: афро-фанк iз джаз-роком та iстинно новоорлеанською ейфорiєю.

Чаклуючи на усiм звичних трубах i саксофонах та екзотичних банджо й сузафонi, безбашнi парижани запрошують вас у яскраву подорож по континенту афро-фанку, замiшаного з енергiйним джаз-роком та iстинно новоорлеанською ейфорiєю мiдних духових iнструментiв! У своїй музицi виконавцi передають тонку меланхолiю втраченого раю, наповнену спалахами несподiваної радостi. Але головне тут – танцювальний настрiй! Музична фiлософiя Batunga проста i доступна кожному - незалежно вiд вiку, освiти i рiвня доходiв! Танцюй, спiвай i грай прямо зараз, не чекаючи iншого, бiльш пiдходящого моменту! Життя б’є ключем тут i зараз!

У другому вiддiленнi спецiально для вiнничан заграє ТРIО культового Сайруса Честната (США).

Концерт пройде за сприяння Посольства США в Українi, з яким Вiнницький джазовий фестиваль спiвпрацює вже 15 рокiв!

Жанр: класичний американський джаз.

Унiкальна можливiсть почути справжнiй «чорний» джаз у виконаннi кращого пiанiста сучасностi, культового i легендарного Сайруса Честната! Феєрверк вiртуозностi i задушевна лiрика, госпел i блюз, потужний свiнг i вигадливi афро-кубинськi ритми – все це пролунає спецiально для вас у новiй програмi Трiо Сайруса Честната! У нестримних ритмах можна буде почути природну мiць i простоту раннього свiнгу, а також мелодизм i сучасну лiрику власних композицiй Честната, у яких гострота ритму поєднується з виразнiстю й чуттєвiстю. У Вiнницi партнерами Сайруса Честната стануть бруклiнський контрабасист Ерiк Уiлер i фiладельфiйський барабанщик Крiс Бек.

Придбати квитки онлайн можна на офiцiйному сайтi фестивалю www.jazz.vn.ua та за телефоном: (0432)690-025.

Також квитки продаються у касах Вiнницi: у ТСК «Магiгранд» (10.00-21.00), ТЦ «Петроцентр» (10.00–20.00), театрi iменi Садовського (13.00-19.00), Вiнницькiй обласнiй фiлармонiї (13.00-18.30), Вiнницькiй обласнiй унiверсальнiй науковiй бiблiотецi iм. К.А.Тiмiрязєва (10.00-19.00).

Окремою подiєю у рамках вiнницького джазового фестивалю стане ексклюзивний майстер-клас, який у понедiлок, 25 вересня, об 11.00 спецiально для студентiв Вiнницького училища культури i мистецтв iм. М. Леонтовича та всiх бажаючих дасть легендарний Сайрус Честнат (США).

- Майстер-класи свiтових зiрок джазу – це щорiчна традицiя VINNYTSIA JAZZFEST, - вiдзначає продюсер фестивалю, заслужена артистка України Iрина Френкель. - Це особливий i завжди найбiльш довгоочiкуваний момент для наших молодих музикантiв. У неформальнiй обстановцi поспiлкуватися зi свiтовими знаменитостями, з перших уст дiзнатися всi секрети їхньої майстерностi та важливих крокiв до здобуття свiтової слави – це дорогого варте!

Сайрус Честнат визнаний одним з кращих джазових пiанiстiв сучасного поколiння!

Серед зiрок, з якими йому доводилося виступати й записуватися – Джеймс Картер, Анiта Бейкер, Джо Ловано, Уiнтон Марсалiс, Беттi Картер, Теренс Бленкерд i оперна спiвачка Кетлiн Бэтл.

Сайрус Честнат став для сучасного джазу тим, ким був Оскар Пiтерсон для джазу 60-х рокiв. Його творчiсть вiдрiзняє технiчна досконалiсть i потужний свiнг у комбiнацiї з вражаючим лiризмом!

Будучи визнаним майстром з легко пiзнаваним творчим почерком, американський пiанiст i композитор зумiв об'єднати у своїх iмпровiзацiях традицiї духовної музики госпел, джазового мейнстрiму i академiчної класики, а також нестримного бi-бопу.

Його неповторний стиль почав формуватися вже у ранньому дитинствi, коли батько майбутнього музиканта, органiст баптистської церкви в Балтiморi, вперше познайомив хлопчика з госпелом. Вплив афроамериканської духовної музики виявився настiльки сильним, що вже у зрiлому вiцi Честнат зiзнавався журналiстам Downbeat, що саме госпел визначив його подальший життєвий шлях.

Юний Сайрус дотягнувся до клавiш роялю ранiше, нiж навчився ходити, а у 7 рокiв вже грав у мiсцевiй церквi. Одного разу маленький пiанiст купив за 2 долара, взятих з кишенькових грошей, збiрник кращих композицiй Телонiуса Монка. Просто тому, що йому сподобалася обкладинка диска. Так у життi Честната з'явився джаз.

Будучи студентом знаменитого Berklee College of Music, Сайрус Честнат заявив про себе як про неординарного музиканта, одержавши iменнi стипендiї Юбi Блейка, Оскара Пiтерсона i Квiнсi Джонса. Вже тодi оглядачi New York Times називали Честната «дуже розумним iмпровiзатором, що має унiкальне вiдчуття свiнгу у джазi».

Пiсля завершення навчання Сайрус Честнат почав активно виступати з вокалiстами Джоном Хендрiксом  i Беттi Картер, трубачами Терренсом Бланшаром та Уiнтоном Марсалiсом. Згодом список його сценiчних партнерiв поповнився десятками iмен провiдних представникiв сучасної джазової сцени, серед яких Дiззi Гiллеспi, Фреддi Коул, Фреддi Хаббард, Чiк Корiа, Джо Ловано, Рой Харгроув, Кевiн Махоганi, Джеймс Картер, Стефон Харрiс, Вайклiф Гордон, Крiсчен Макбрайд, Льюiс Неш та багато-багато iнших.

Сайрус Честнат вражав своїми соло у складi кращих бiг-бендiв i оркестрiв США, зокрема, Lincoln Center Jazz Orchestra, Dizzy Gillespie All-Star Big Band, Chicago Symphony Orchestra. На його рахунку пiвтора  десятка сольних альбомiв на таких престижних лейблах, як Evidence, Atlantic, Warner Bros., Telarc i Highnote.

Музикант заявив про себе i як про актора, знявшись у двох фiльмах режисера Роберта Олтмена: «Канзас-Сiтi» i «Джаз '34». Джазмен виконав у них роль легенди свiнгу – пiанiста i бендлiдера Беннi Моутена.

Цих далеко неповних спискiв iмен i назв цiлком достатньо, щоб оцiнити масштаб артиста, який стане у 2017 роцi одним з головних хедлайнерiв VINNYTSIA JAZZFEST-2017.

Якщо ж говорити про музику, то краще надати слово самому Сайрусу Честнату:

«Менi подобається створювати мелодiї, немов розповiдати iсторiї, якi передають у музицi те, що я бачу, що я вiдчуваю, що я чую. I якщо виходить поєднати цi почуття iз грою, це означає, що я зумiв подiлитися своїми переживаннями з навколишнiми. На перший погляд, це може здатися дуже нескладним завданням. Але якщо ви копаєте глибше, то швидко розумiєте, що все не настiльки й просто!».

VINNYTSIA JAZZFEST-2017: майстер-класи від світових зірок, музиканти з 9 країн світу та легендарна музика. Програма 

Вiнниця.info