11 лип. 2014 17:04

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Влада
0

60

0

Віталій Кузьмишин про реконструкцію «Савою»: Треба буде прийти на обласну сесію та пояснити депутатам нашу позицію - я прийду і поясню!

Віталій Кузьмишин про реконструкцію «Савою»: Треба буде прийти на обласну сесію та пояснити депутатам нашу позицію - я прийду і поясню!

В інтерв’ю журналісту Роману Ковальському голова ВААС Віталій Кузьмишин розповів про свою точку зору стосовно скандалу навколо реставрації готелю «Савой» у центрі Вінниці


Віталій Кузьмишин про реконструкцію «Савою»: Треба буде прийти на обласну сесію та пояснити депутатам нашу позицію - я прийду і поясню!

Голова Вінницького апеляційного адміністративного суду Віталій Кузьмишин розповів про свою точку зору стосовно скандалу навколо реставрації готелю «Савой» у центрі Вінниці.

В інтерв’ю журналісту Роману Ковальському, Віталій Миколайович розповів, що сподівається на виділення 5 мільйонів з держбюджету на продовження реконструкції, про те де відвідувачі паркуватимуть свої авто, якщо суд переїде у «Савой», та про те що дуже важко сприймає критичні публікації у пресі на свою адресу.

- Хто винен в нинішньому загостренні ситуації по “Савою”? Суд, будівельники чи журналісти, що виклали в мережу фото розкритого даху готелю, шабашників та цвілі на стінах?

- Ще в лютому минулого року я дав доручення керівнику апарату суду провести прес-конференцію із приводу ремонту “Савою” та разом із начальником нашого фінвідділу повідомити громаду міста про причини уповільнення робіт. І тоді відповідна інформація готувалась, адже через Фейсбук ситуація із дахом приміщення моніторилась журналістами Вінниця.інфо і вами також... Адже повідомлення про частково відкритий дах готелю напередодні зими приходили весь час.

Водночас, будівельники запевняли, що все закрито плівкою, затікань не буде і ситуація під контролем. Але ви вже знаєте, що два мільйони на ремонт казначейство в кінці року нам так і не перерахувало... І за браком часу розповісти про всі ці події тоді ми не змогли. Ви ж самі знаєте, які події тоді відбувались в країні.

- Сьогодні ви готові розповісти про реальний стан “Савою” та суму використаних коштів із обіцяних державою 30 мільйонів?

- Так, у нас за останній час побували в гостях голова державної судової адміністрації та ВАСу і ми показали їм той реальний хід робіт на об’єкті. Водночас, ситуація щодо ремонту приміщення за своїм резонансом вийшла далеко за межі Вінниці та обговорюється в Києві та загалом по Україні. Скажу одразу, нам пообіцяли покращити фінансування робіт та виділити на це щонайменше 5 мільйонів гривень. А ще погасити кредиторську заборгованість перед підрядниками... Адже загалом дотепер на ремонт витрачено десь під 3 мільйони.

- Виходить, це лише 10% від кошторису зразка 2011-го року? 

- Десь так... 

- Скажіть чесно, ви сподіваєтесь, що під час війни на Сході, де треба буде відновлювати житло, котельні, дороги  - буквально все, держава знайде ще 30 мільйонів на ремонт суду в “Савої”?

- На це запитання я відповім так — в першу чергу ми маємо думати про людину і все має навколо цього крутитись. Так, є проблеми в економіці, але навіть у такі важкі часи людина і громадянське суспільство мають розвиватись... Ми ж були з вами в Німеччині, Швейцарії, по Європі, де людина, Закон і право — понад усе! Тому я дуже сподіваюсь, що держава виконає свою обіцянку і знайде кошти на завершення ремонту цієї будівлі в центрі Вінниці.

Бо я казав і кажу — суд має працювати в зручному для громадян місці, в чистих і просторих кабінетах, а не десь на задворках чи 13-му поверсі як це було в Черкасах. Людина, що прийшла за справедливим рішенням до суду, має відчувати повагу до себе з боку держави... І рішення суду має безумовно виконуватись! Так, це ідеальна модель суспільства та судочинства, але ми маємо її прагнути...

- Хіба морально просити з бюджету мільйони на ремонт навіть історичної будівлі, коли в країні війна та розруха на Донбасі?

- Ми в цій ситуації стали заручниками. Бо про кошти в казначействі, які нам так і не надійшли в кінці минулого року, я вже казав... Є питання до даху, але ж всі круглі столи, експерти та підрядники вирішили спершу робити фасад, бо аварійні балкони та ліпнина вже ледь не падали на пішоходів. І ми його зробили для окраси головної вулиці міста. Так, до нинішнього стану фасаду знову є питання, але підприємство МУР обіцяло нам 10-річну гарантію на цей вид робіт і впевнений, що воно дотримається свого слова — приведе в належний вигляд якісь невеличкі дефекти...

Тепер вже з’явились критики, що кажуть — треба було спершу робити дах! Як тут бути? Бо як всі громадяни Вінниці я хочу, щоб цей ремонт якнайшвидше закінчився. Я звертався в усі можливі структури та інстанції із проханням допомогти... Але навіть із Кабміну я отримав відписку, що в бюджеті коштів на такі роботи непередбачено. 

Оскільки це пам’ятка місцевого значення і вона є обласною комунальною власністю, то тут мають бути задіяні кошти місцевого обласного бюджету...

- Виходить, ви маєте просити нинішнього голову облради Сергія Свитка про фінансування?

- Ні, цей варіант є неможливим, бо він є прямим шляхом до корупції... Адже суд є незалежною гілкою влади і може фінансуватись виключно із державного бюджету, в тому числі й орендоване приміщення “Савою”.

- До вінничан у центральній владі — Президента Порошенка чи віце-прем’єра Гройсмана за допомогою в проблемі “Савою” звертались?

- Володимира Борисовича я привітав одразу після призначення на високу посаду в Києві та неодноразово просив сприяти погашенню 2-мільйонної кредиторської заборгованості перед підрядниками... Він обіцяв допомогти, але ситуація в країні самі знаєте яка і наше питання не вирішилось...

- Як вирішилась ситуація із 5-ма шабашниками, яких міліція затримала на даху “Савою”? Це ж є нелегальне працевлаштування, що вже вдарило по репутації суду як замовника ремонту?

- Керівник апарату нашого суду з‘ясовував озвучену вами у пресі ситуацію у генпідрядника і там йому заявили, що із кадрами у них все нормально. І ви маєте розуміти, що ці люди на даху — це не питання суду... Був тендер, визначили переможця, він організовує роботу, охорону, контролює весь процес. Можливо, це була його бездіяльність, але цей факт на сьогодні є не доведеним. Якщо когось такого там затримали — то мають бути відповідні дії та рішення державної інспекції.

- Якщо обласна рада захоче розірвати в вами орендну угоду які будуть ваші аргументи “за” суд в “Савої”?

- Депутати — це представники громади і якщо держава вирішила створити у Вінниці апеляційний адміністративний суд на три сусідні області, то для цього треба зробити все можливе. Бо це було знакове рішення, це авторитет Вінницької області, це головне завдання для людей із державницькою позицією...  Тому я до 15 липня звернусь до обласної ради, депутатів та губернатора із відповідним листом, щоб вони підтримали наше прохання про додаткове фінансування ремонту приміщення суду в “Савої”. Треба буде прийти на обласну сесію та пояснити депутатам нашу позицію — я прийду і  поясню!

- Нинішню ситуацію навколо “Савою” дехто вже називає “війною” між Гройсманом і Кузьмишиним? Звідки ця напруга, нервові заяви та анонімні статті на “Кореспонденті”?

- Скажу відверто, мені неприємно читати такі речі про себе і про суд... Бо я лягаю спати і прокидаюсь із однією думкою — як нарешті відремонтувати “Савой”! Як краще це зробити, створити суд, що буде працювати на людей і для людей...

Щодо створення штучної напруги, то двоє розумних людей завжди можуть знайти спільну мову і вихід із складної ситуації. Варто лише переступити через конфлікт інтересів, почати спілкуватись і почути один одного. 

- Але ж у вас на Вінниччині найкращий за технічним оснащенням, ремонтом приміщень і європейським іміджем суд? Для чого вам цей ремонт, критика і в майбутньому переїзд в історичну будівлю в самому центрі, де кожне авто судді на виду?

- Якщо говорити про організацію роботи апарату нашого суду, то після відвідин високих гостей  наш досвід хочуть поширити на всю Україну, всі адміністративні суди країни. Щодо моєї ролі як голови суду, то її дехто сприймає як своєрідну посаду директора із ранковою роздачею суддям нарядів і вечірньою перевіркою виконання плану. Але це не так і саме про роль голови суду в сучасній судовій системі України я нині пишу серйозну статтю, яку надрукую в спеціалізованій пресі та, можливо, Інтернеті.

- І все ж, як ви ставитесь до критики?

- Погано, бо ти прикладаєш всіх зусиль, щоб суд був гарний, апарат працював чітко, людей обслуговували культурно і цивілізовано... І тут ти отримуєш незаслужену критику чи статтю на сайті “Кузьмишин дореставрував  “Савой”...” Хіба це справедливо?

Виходить, що Кузьмишин відповідає за всю владу, судову адміністрацію, наповнює бюджет і має контролювати весь хід ремонтних робіт... Ми ж не комерційна організація? Якщо людям дають таку інформацію хіба люди будуть ставитись позитивно до суддів?

- А ви чекаєте толерантності від Майдану і журналістів? Ви думаєте людей не дратують всі ці  “Кемрі”, “Лексуси” і “Мерседеси” під вашим судом?

- А у вас яка машина?

- Шкода!

- Знаєте, на мою думку під судом стоїть такий же автопарк, як і під іншими державними установами, управліннями та закладами...Я ж не можу своїм колегам заборонити купувати іномарки та їздити лише на “Тавріях”... Стосовно парковки, то в центрі авто суддів можна було б розмістити на парковці мерії чи сусіднього Скай-парку.

- Цю напружену ситуацію навколо суду ви не пробували вирішити через вінничан — впливових народних депутатів, Домбровського, Калетника, Заболотного?

Раніше я звертався до всіх наших народних депутатів, в тому числі й вихідців із Вінниччини, що давно живуть в Києві.  І кожному народному депутату в кінці 2012-го року я написав листа із проханням “Допоможіть...” В тому числі розмовляв особисто з ними по телефону і тоді всі обіцяли свою допомогу... Але  в кожного із них свій графік роботи, свої можливості, а ситуація із “Савоєм” досі залишається...

- Після революції гідності якось змінилось ставлення суддів до своєї роботи?

- По собі я цього не відчув, я не змінився. І якщо оцінювати роботу суддів Вінницького Адміністративного Апеляційного суду, то вона була і до Майдану налаштована на законність і порядність... Водночас я прошу журналістів бути об’єктивними, не заганяти суддів у куток, бо виходить що Феміда нині винна в усіх гріхах та бідах у нашій країні. Тому більшість суддів нині бояться спілкуватись із ЗМІ. Так, визнаю, що суддям потрібно більше спілкуватись із людьми, із пресою, громадою. Але вони гідні того, щоб про них більше говорили... Бо вважається, що суддя непублічна особа, він працює більше із матеріалами справи, паперами, документами і лише в судовому засіданні заслуховує аргументи сторін із вуст підсудних, адвокатів, прокурорів... Тому я за відкриті судові слухання, за допуск людей із вулиці в залу засідань, навіть за екскурсії в приміщенні суду, тим більше, якщо це буде “Савой” і кімнати, де свого часу працював Михайло Грушевський чи Петлюра. 

- Ви не вважаєте, що законні та справедливі рішення — кращий піар для суду?

Так! Але найбільшою проблемою в Україні є не виконання рішень судів і вже 1700 наших громадян з початку року звернулись в європейські суди із цього приводу.

Записав Роман КОВАЛЬСЬКИЙ


0
0