1 груд. 2016 17:53

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

141

0

Вода у кредит: у селі на Вінниччині висихають криниці, люди беруть позики на проведення водогону

Вода у кредит: у селі на Вінниччині висихають криниці, люди беруть позики на проведення водогону

На Вінниччині в криницях зникла вода. Селяни купують питну воду у магазині, худобі набирають у ставку


Вода у кредит: у селі на Вінниччині висихають криниці, люди беруть позики на проведення водогону

Дві сотні дворів села Тростянець Тиврівського району на Вінниччині страждають без води. Вона почала зникати з місцевих криниць близько трьох років тому. Зараз в селі на кілька сотень людей одна криниця. Питну воду купують в магазині, для худоби воду носять зі ставка. 

«Можливо, це через те, що було посушливе літо, дощів мало, та й клімат змінився. Бо інакше, у нас ніякі такі роботи не проводилися, щоб цієї води не стало.  Нам довелося проводити з однієї частини села водогін. Провели на 10 кілометрів, але це змогло обслужити лише 110 дворів. Ще одна частина села, де залишається 200 жилих дворів, не враховуючи дачників, так і залишається без води. Є там одна криниця, яку копали ще наші діди-прадіди. Всі до неї ходять. Будуть ходити, поки до болота не достануть. Вимушені купувати питну у магазині. Худобі набираємо із ставка в низу села. От у мене, була криниця, три рази її підкопувала. Сусіди також ходили, поки вода не закінчилася. Будемо розробляти проектно-кошторисну документацію на цю частину Тростянця. Будемо звертатися по допомогу до області, району, будемо залучати людські кошти», - розповідає Оксана Жук, сільський голова Тростянця.

На проведення першого у Тростянці водогону гроші допомогли зібрати з обласної та районної рад.  

«Залучали кошти сільської ради, район дав 200 тисяч, обласна рада посприяла, ми взяли кредиту в обласному фонді сприяння будівництва на селі. Тому люди змогли  скинутися  по п’ять тисяч з двору. Без другого водогону ситуація у нас буде критична. Попереду літо. Ось місяць тому ще й нещасний випадок трапився. Одного нашого селянина поросили сусіди прочистити від болота криницю, щоб хоч якась вода була. Так поки він був у середині, трос обірвався, мало того, що впав, так ще йому по голові вдарило  повним відром, і ключицю протаранило. Він стільки часу пролежав у лікарні. Тільки зараз його виписали. Але, його чекає дуже довгий час реабілітації», - додала Оксана Жук.

За словами голови сільради, обезводнення криниць також помітили і в навколишніх селах.  

Вінниця.info