7 черв. 2017 11:52

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

102

0

Вода у Вінниці – безпечна. Запах: суміш органічних речовин

Вода у Вінниці – безпечна. Запах: суміш органічних речовин

У водоканалі пояснили, чому смердить вода з кранів


Вода у Вінниці – безпечна. Запах: суміш органічних речовин

Заступник міського голови Микола Форманюк  закликав всі відповідні служби звітувати про стан води у Вінниці кожного дня. Скарги на запах води від мешканців почали надходити з понеділка.

 Причиною неприємного запаху води з кранів завідувач лабораторією «Вінницяводоканал» Аліна Кравчук, називає забруднення річки Південний Буг добривами та стічною каналізацією з приватних будинків, які потрапили у воду. За її словами така ситуація трапляється чи не кожного року. Минулоріч вода тхнула наприкінці травня.

Фахівці переконують, що воду очистили, вона є безпечною для споживання, але неприємний запах забрати не можуть.

  «У воді лишаються адоранти, які є збудниками неприємного запаху.  До прикладу, якщо у вас є пляшка від солодкої води, ви сполоснули цю пляшку два-три рази. Відкрили через місяць, ви зрозумієте, що там була солодка вода? Почуєте. Питання, чому? Води там нема, часу пройшло достатньо. Аналогічно з нашим Бугом. Ми зараз забрали звідти всі забруднюючі речовини. Але сліди запаху залишилися. Мова йде про речовини, які мають такий сильний вплив на нас, що ми їх серйозно відчуваємо. Впливу на організм від них немає, але ми їх відчуваємо. Запахом. Вони неприємні, але безпечні. Якщо перевірити воду  по всіх показниках, то ви порушення не знайдете. Затхлий запах – суміш органічних речовин з’єднана з усіма змивами з квартир, у стоки, які є. Які саме, жоден хімік вам не скаже. Бо то така палітра речовин, що кожен елемент вносить свій внесок у запах», - пояснила Аліна Кравчук, завідувач лабораторією «Вінницяводоканал».

Вінниця.info