12 лют. 2018 16:32

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Місто
0

198

0

Водоканал пояснив, чому у Вінниці тхне вода з-під крану

Водоканал пояснив, чому у Вінниці тхне вода з-під крану

 Водоканал пояснив чому тхне вода у Вінниці


Водоканал пояснив, чому у Вінниці тхне вода з-під крану

12 лютого у КП «Вінницяоблводоканал» надійшла скарга від споживача щодо неприємного (рибного) запаху води, що виник після її нагрівання. Підприємство роз'яснило що причиною запаху є «цвітіння» води на водосховищі.

Інформація опублікована на сайті комунального підприємства «Вінницяоблводоканал».

Як зазначають у КП особливо відчутний неприємний запах питної води, який посилюється при нагріванні в періоди міжсезоння, закриття (відкриття) річки кригою.

«Джерелом водопостачання м. Вінниці є річка Південний Буг. Водозабір знаходиться на території Сабарівського водосховища, відповідно течія фактично відсутня. Річка втрачає природну здатність до самоочищення та перетворюється у своєрідний відстійник з умовами, сприятливими для розвитку водоростей. Саме по цій причині основною проблемою нашого джерела є «цвітіння» води - значний розвиток фітопланктону (водоростей). Підвищення біомаси водоростей у підсумку призводить до надходження у воду органічних речовин, які є причиною погіршення органолептичних показників (каламутності, запаху, кольоровості, смаку та присмаку)», - йдеться у повідомленні.

В більшості випадків неприємний запах з крану асоціюється з «рибним», хоча не має жодного відношення до неї. Технологія очищення питної води дає можливість замаскувати «рибний» запах, збільшивши дозу хлору. Але, великі дози хлору призведуть до збільшення концентрацій побічних продуктів хлорування, які є небезпечними для людини.

Пдприємство зазначає, що тримає дози хлору на мінімально-необхідному рівні, що гарантує безпеку води з централізованого водопостачання.

Нагадаємо, ми вже писали про те, скільки вінничани витрачають на питну воду та звідки її беруть.

Вiнниця.info