29 листоп. 2018 12:19

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

152

0

Воєнний стан у Вінницькій області. Валерій Коровій розповів про всі аспекти режиму

Воєнний стан у Вінницькій області. Валерій Коровій розповів про всі аспекти режиму

 Воєнний стан у Вінницькій області. Валерій Коровій розповів про всі аспекти режиму


Воєнний стан у Вінницькій області. Валерій Коровій розповів про всі аспекти режиму

Вперше за роки незалежності України, введено воєнний стан, але на 30 днів та в окремих регіонах - 10 областей, серед яких і Вінницька. Про деталі режиму воєнного стану під час брифінгу 29 листопада розповів голова Вінницької обласної державної адміністрації Валерій Коровій, який є головою ради оборони, що здійснює координацію роботи силових структур.

«На сьогодні створюється медійний центр, який постійно надаватиме інформацію для ЗМІ. Проведено два засідання ради оборони. На сьогодні всі структури – СБУ, Нацполіція, Нацгвардія, Державна служба надзвичайних ситуацій реалізовують свої плани заходів. Посилена бойова готовність сил Міністерства оборони. Військові частини переведені на казармений стан. Мобілізація не передбачена. Проводиться робота з резервістами першої черги, яких у Вінницькій області нараховується до 1 тисячі людей. Також реалізовуємо план заходів територіальної оборони, - уточняється завдання, розміщення і резерви матеріально-технічного забезпечення. Не виключаю, що будуть проведені збори резервістів. Мобілізації майна не передбачено», - почав Валерій Коровій.

Воєнний стан у Вінницькій області. Валерій Коровій розповів про всі аспекти режиму 

Військово-цивільної адміністрації у Вінницькій області немає. Її може створювати лише Президент відповідним Указом.

На сьогодні немає потреби створювати військово-цивільну адміністрацію. До тих пір, поки не створена військово-цивільна адміністрація, діємо як і в звичайному режимі. Чинники, які обмежували б права громадян на мирні зібрання громадян - відсутні. Військово-цивільна адміністрація може бути створена лише у випадку істотного погіршення суспільно-політичної ситуації.

Блок-пости поліції

У місті Вінниці створені пересувні пости, які міняють дислокацію. Це посилена охорона, вони не будуть зупиняти всіх. Їх завдання, щоб по мірі пересування в тій чи іншій точці, пересікати підозрілі авто і забезпечувати перевірку документів. Але на в’їздах у Вінницьку область будуть встановлені додаткові системи контролю у вигляді знаків: «Стоп-Контроль». Перевіряти всіх не будуть, але буде вжито комплекс додаткових заходів.

Комендантська година

Комендантської години не буде. Школи, дошкільні навчальні заклади, лікарні, працюють відповідно до штатного режиму. У Вінницькій області визначено 6 лікарень, які надаватимуть допомогу військовим.

Перевірка документів

Ніхто не буде вимагати паспортів, але посилюють систему контролю. Правоохоронні органи мають право перевіряти підозрілих осіб.

Курс долара

Після прийняття Закону про Державний бюджет, позитивних перемовин з МВФ маємо зростання золотовалютних резервів. Почав зростати експорт, відповідно надходження експортної виручки, зокрема, надходження від сільгосппродукції. Є сезонний фактор. Як правило населення тримає заощадження в іноземній валюті і продають її перед новорічними святами. Те зростання курсу, що відбулось, було спекулятивним. Вже пішов зворотній процес. Сьогодні курс в тіньовому обігу коливається 28,2 в продажі.

Вибори в ОТГ, які заплановані на 23 грудня

По-перше, це повна відповідальність центральної виборчої комісії.

Від Президента усі могли чути, що до ВР буде окремо внесений законопроект законодавчого акту, який чітко буде визначено необхідність проведення таких виборів. Якщо відкрити ст. 19 Конституції України, там чітко написано, що забороняється вносити зміни до Конституції і проведення виборів органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Трактувати цю статтю я не можу. Якщо ЦВК скаже, що вибори потрібно провести і їх проведуть, але знайдеться хтось такий, що не задоволений виборами і піде в Конституційний суд і буде «бити» на протиріччя законодавству. То для того, щоб не було цього протиріччя, Президентом в найближчий час буде внесено новий законопроект, щоб через законодавство могли чітко визначити, що вибори 23 грудня відбудуться або ні.

Кордон з Придністров’ям

В цьому році ми істотно посилили систему кордону, окрім цього, встановили 3 застави. Вважаємо, що система державного кордону на межі з Придністров’ям на сьогоднішній день організована найкращим чином. Але ми моніторимо ситуацію по ту сторону.

Періодично виловлюють окремих осіб контрабандистів. Якщо ми говоримо про Придністров’я, там є протитанковий рів і є особи, які туди попадають. Насправді ці рови – дуже потужні інженерні споруди, 2,5 метра глибини.

Найбільшої загрози можуть становити так звані диверсійні групи. Які можуть засилатись і загострювати ситуацію. Тому, саме на це спрямовується окремий план заходів. Йдеться про посилення кордону не лише через прикордонні війська, а і посилення Служби Безпеки України і спецпідрозділів Національної поліції України. 

Воєнний стан у Вінницькій області. Валерій Коровій розповів про всі аспекти режиму - фото 2 

Воєнний стан у Вінницькій області. Валерій Коровій розповів про всі аспекти режиму - фото 3 

Воєнний стан у Вінницькій області. Валерій Коровій розповів про всі аспекти режиму - фото 4

Нагадаємо, в 10 областях України введено режим воєнного стану. У Винницькій області визначено 6 медичних закладiв, які за потреби надаватимуть необхідну спеціалізовану та високоспеціалізовану медичну допомогу захисникам у зв’язку iз запровадженням воєнного стану. У цих закладах всi цивiльнi отримуватимуть лiкування без змiн.

Департамент соціального захисту Вінницької міської ради повідомив, що в умовах воєнного стану органи соціального захисту працюватимуть у штатному режиміта забезпечуватимуть безперебійне надання послуг населенню.

Мобілізації на Вінниччині не оголошують. Вінниця.info публікувала інтерв’ю з головою Вінницької ОДА, під час якого Валерій Коровій детально розповів про те, які заходи планують запровадити відповідно до режиму, чому не варто терміново міняти гривню на долари і чи потрібно людям носити з собою документи, що посвідчують особу.

 

Вінниця.info