3 лют. 2017 14:16

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Економіка
0

300

0

Яблука для арабських шейхів. Вінницьке підприємство поставляє фрукти в Саудівську Аравію

Яблука для арабських шейхів. Вінницьке підприємство поставляє фрукти в Саудівську Аравію

 Яблука для арабських шейхів. Вінницьке підприємство поставляє фрукти в Саудівську Аравію


Яблука для арабських шейхів. Вінницьке підприємство поставляє фрукти в Саудівську Аравію

 На території Вінницької області найбільші площі фруктових садів в Україні. Вінницькі яблука користуються попитом в Білорусії, Грузії, Вірменії та навіть в Саудівській Аравії. Одне з найбільших підприємств, що спеціалізується на вирощуванні фруктів знаходиться в Тиврівському районі. Створив його уродженець Азербайджану Гачай Шафієв, який в 70-х роках переїхав до України та називає її своєю Батьківщиною. Підприємство ТОВ «Агро-еталон» має найбільший в країні холодильник для зберігання фруктів – площею 18 тис. кв. м., фруктові сади майже на 600 гектарах земель та планує будувати завод з виготовлення фруктових концентратів.

«Будучи відставним офіцером МВС, я організував свою фірму. Взяв в Тиврівському районі один колгосп та почав господарювати, потім ще один колишній колгосп в с. Василівка. Якось до мене приїхали друзі, коли ми проїжджали повз Луку-Мелешківську вони побачили садок, захотіли подивитись. Один з моїх приятелів питає: «Чому ти таке не робиш?». Я відповів - тому, що австрійці за перший рік в садок вклали 5 млн. євро, а в мене таких грошей немає. Товариш запропонував – давай спробуємо. Так виникла ідея. Потім я взяв кредит. В перший рік висадили 150 гектарів садку. Це був 2006 рік. За два роки посадили 580 гектарів. Мені люди на 49 років здали свої паї, довірились. Так вдалось створити робочі місця. Зараз на підприємстві працює до тисячі людей.

Коли ми почали збирати врожай, виникло питання, де його зберігати. Вирішили збудувати холодильники. Це був 2010 рік. За півтора роки ми їх побудували. Коли ми будували ці холодильники, було страшно, бо взяли кредит 300 млн. гривень. На сьогодні в мене ще 150 млн. гривень кредитної лінії залишилось. Якщо порахувати сплачені відсотки по кредиту, то за ці роки вже віддали 100 млн. гривень відсотків», - згадує про початок роботи директор ТОВ «Агро-еталон» Гачай Шафієв.

Яблука для арабських шейхів. Вінницьке підприємство поставляє фрукти в Саудівську Аравію

Окрім яблук, в садах на Вінниччині вирощують груші, сливу, черешню. Цього року зібрали врожай фундука. Зараз підприємство в пошуку ринків збуту. До війни основними покупцями були росіяни, а за останні роки знайшли постійних покупців у східних країнах.

«Після того, як закрився російський ринок, з’явилась проблема збуту. Вони забирали 90% нашої продукції. Європа на словах нас дуже любить, а на справді я не бачу, що вони нам раді. Для Європи простіше купляти в поляків яблука. Поляк купує в себе засоби захисту. Я ж купую, розмитнюю, і в мене на 20-30% виходить дорожча продукція, ніж поляків. І державні дотації в них є. Тому не настільки в нас вигідні умови для Європи. Але ми поставляємо свою продукцію до Вірменії, Грузії. Ось перед зустріччю з вами домовлявся про відправку в Саудівську Аравію. В Мінськ відправляємо по 5-6 машин яблук в день. Домовлялись навіть про поставки в Індонезію, але дорога логістика, бо далеко. Переважно ми збуваємо свою продукцію в Україні. Але 20-30% до країн СНД», - розповідає Шафієв.

Зараз підприємство розглядає можливість будівництва ще одного заводу – по переробці. Планують закупити новітнє італійське обладнання та в Сутисках збудувати завод по виготовленню фруктових концентратів.

«Їздили в Італію, дивились завод, який переробляє 3 тисячі тон продукції на добу. Плануємо на слідуючий сезон збудувати завод. Питання у фінансуванні. Нам до 5 млн. євро пообіцяла Швейцарія. Зараз вони перевіряють наші фірми, ми готуємо документи. Якщо все добре і нам дадуть фінансування, то плануємо в Сутисках збудувати завод. Там є територія, де раніше був завод з виготовлення скла. В селищі проживає до 8 тисяч населення, тому хочеться, щоб люди мали робочі місця», - говорить Гачай Шафієв.

На запитання, чи не перешкоджає влада в роботі бізнесу, керівник підприємства каже, що  проблем немає. Спокійно працюють, створюють робочі місця. Підтримали також ідею голови ОДА щодо створення громадської організації з числа виробників під назвою «Вінницький бізнес клуб».

«Там зібрались однодумці. Ми хочемо, щоб наша країна процвітала, а не просто, що ми язиком говоримо одне, а справи робимо інші. Бо багато хто каже, що хоче щоб країна процвітала, при цьому шкодить бізнесу. Такого бути не може. Про нашого губернатора можу сказати, що це єдина людина, а я у Вінницькій області за своє життя знаю десятки губернаторів, яка хоче чесних і прозорих умов для бізнесу», - говорить директор «Агро-еталону».

Допомагає підприємство і місцевим громадам. Як відомо, в с. Тростянець Тиврівського району, де в людей висохли криниці і вони потерпали без води, підприємство виділило чималу суму коштів на проведення водогону в селі.

Яблука для арабських шейхів. Вінницьке підприємство поставляє фрукти в Саудівську Аравію - фото 2 

Яблука для арабських шейхів. Вінницьке підприємство поставляє фрукти в Саудівську Аравію - фото 3

Яблука для арабських шейхів. Вінницьке підприємство поставляє фрукти в Саудівську Аравію - фото 4 

Яблука для арабських шейхів. Вінницьке підприємство поставляє фрукти в Саудівську Аравію - фото 5 

Яблука для арабських шейхів. Вінницьке підприємство поставляє фрукти в Саудівську Аравію - фото 6

Яблука для арабських шейхів. Вінницьке підприємство поставляє фрукти в Саудівську Аравію - фото 7 

Яблука для арабських шейхів. Вінницьке підприємство поставляє фрукти в Саудівську Аравію - фото 8

Яблука для арабських шейхів. Вінницьке підприємство поставляє фрукти в Саудівську Аравію - фото 9

Яблука для арабських шейхів. Вінницьке підприємство поставляє фрукти в Саудівську Аравію - фото 10

Яблука для арабських шейхів. Вінницьке підприємство поставляє фрукти в Саудівську Аравію - фото 11

Яблука для арабських шейхів. Вінницьке підприємство поставляє фрукти в Саудівську Аравію - фото 12

Яблука для арабських шейхів. Вінницьке підприємство поставляє фрукти в Саудівську Аравію - фото 13

Яблука для арабських шейхів. Вінницьке підприємство поставляє фрукти в Саудівську Аравію - фото 14

Яблука для арабських шейхів. Вінницьке підприємство поставляє фрукти в Саудівську Аравію - фото 15

Яблука для арабських шейхів. Вінницьке підприємство поставляє фрукти в Саудівську Аравію - фото 16

Яблука для арабських шейхів. Вінницьке підприємство поставляє фрукти в Саудівську Аравію - фото 17

Яблука для арабських шейхів. Вінницьке підприємство поставляє фрукти в Саудівську Аравію - фото 18

Яблука для арабських шейхів. Вінницьке підприємство поставляє фрукти в Саудівську Аравію - фото 19

Яблука для арабських шейхів. Вінницьке підприємство поставляє фрукти в Саудівську Аравію - фото 20

Яблука для арабських шейхів. Вінницьке підприємство поставляє фрукти в Саудівську Аравію - фото 21

Яблука для арабських шейхів. Вінницьке підприємство поставляє фрукти в Саудівську Аравію - фото 22

Яблука для арабських шейхів. Вінницьке підприємство поставляє фрукти в Саудівську Аравію - фото 23

Яблука для арабських шейхів. Вінницьке підприємство поставляє фрукти в Саудівську Аравію - фото 24

Яблука для арабських шейхів. Вінницьке підприємство поставляє фрукти в Саудівську Аравію - фото 25

Нагадаємо, ми показували як у Вінниці працює підприємство з виготовлення рибних консервів, як роблять олію, яку постачають на всі континенти світу, писали про найбільшого в Україні виробника паркетної дошки, який розмістив виробничі потужності у Вінниці та показали єдине в Україні підприємство, яке виготовляє сайдинг.

Вінниця.info