13 лют. 2018 12:54

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Економіка
0

54

0

Як бізнесу виходити на зовнішні ринки. У Вінниці провели «Експортний день»

Як бізнесу виходити на зовнішні ринки. У Вінниці провели «Експортний день»

 У Вінниці обговорили можливості для бізнесу з просування продукції на експорт 


Як бізнесу виходити на зовнішні ринки. У Вінниці провели «Експортний день»

13 лютого у Вінниці провели «Експортний день» - виїзне засідання Ради з просування експорту при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі. Під час заходу представники регіонального бізнесу та влади обговорили спільні кроки для розвитку експортного потенціалу Вінницької області.

Саме експорт є одним із двигунів економічного розвитку та джерелом поповнення валютних резервів і Вінниччина має гарні показники.

«Вінницька область, традиційно була потужним аграрним регіоном. Ми досить оптимістично дивимось на ринки, які називаються ринками світових потреб. 70% доданої вартості продукується у Вінницькій області в галузях переробки АПК. Обсяги приросту експорту з Вінницької області склали 25%. Якщо перевести на мову цифр, це майже 1,3 млрд. доларів. Змінилась і географія експорту. Перше місце – Індія, друге – Польща, третє – Китай, четверте – Іспанія. Експорт до країн ЄС за минулий рік зріс на 48%. Власне, це «перша ластівка», яка символізує те, що почала працювати економічна частина Угоди про Асоціацію з ЄС.

В нас є декілька потужних гравців, які працюють на експорт. Це група компанії «Vioil», «Миронівський комбінат хлібопродуктів», група «Barlinek», «Сперко. Україна», «Valrom», компанія «ПлазмаТех», яка зараз потужно виходить на ринок. В 2017 році Вінниччина почала поставляти на експорт цукор в Шрі-Ланку, Середню Азію і так далі.

Зараз ми бачимо, що деякі компанії, які виходять на український ринок з точки зору інвестування, теж орієнтовані на експорт», - сказав у вступному слові голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій.

Як бізнесу виходити на зовнішні ринки. У Вінниці провели «Експортний день»

Заступник Вінницького міського голови Владислав Скальський зазначив, що розвиток малого та середнього бізнесу для Вінниці є одним із пріоритетів. Економічний розвиток забезпечує створення високого і якісного рівня зайнятості.

«Йдеться про створення умов за яких кількість суб’єктів малого та середнього підприємництва буде зростати. Буде збільшуватись їх продукт, буде зростати експортна діяльність і як результат матимемо більше якісних робочих місць. В квітні минулого року ми затвердили Програму конкурентоспроможності малого та середнього підприємництва, в рамках якої є багато операційних цілей та багато проектів. П’ять з них якраз спрямовані на те щоб створювати умови для експорту, знайомити з досвідом вже існуючих експортерів потенційних учасників експорту, робити бізнес-місії, презентувати вінницьку продукцію на виставках», - говорить Владислав Скальський.

Як бізнесу виходити на зовнішні ринки. У Вінниці провели «Експортний день» - фото 2

Заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі Наталія Микольська зазначила, що Уряд змінює форму роботи з бізнесом. Якщо раніше профільне міністерство працювало відірвано від бізнесу, то зараз допомагатимуть.

«Держава розуміє, що експорт є двигуном економіки. Відповідно, держава повинна не просто не заважати підприємствам, а й їх підтримувати. Перший наш важливий пріоритет – запуск системи державної підтримки просування експорту. Всі хто працює на зовнішніх ринках, знають, що в світі діють експортно-кредитні агентства, агенції з посування експорту, нажаль в Україні за 25 років такої системи не було створено. Цього року ми затвердили Статутні документи експортно-кредитного агентства і вперше в історії в державному бюджеті закладені кошти на створення експортно-кредитного агентства. Володимир Гройсман поставив завдання, щоб агентство почало надавати перші продукти до кінця цього року. Агентство має на меті допомагати бізнесу.

Цього року ми вперше вкладаємо кошти в розвиток. В нас в бюджеті закладено кошти на створення інституції з просування експорту на базі Офісу з просування експорту. Це важливо, адже в цілому світі держава допомагає бізнесу виходити на нові ринки. Ні для кого не таємниця, якщо представник бізнесу самостійно поїде, наприклад, в Нігерію, будуть проблеми з питань безпеки, не буде зустрічі на державному рівні… Тому ми створюємо відповідну інституцію.

Цього року ми створюємо пілотні проекти в наших дипломатичних установах, які будуть займатись економікою. Ми плануємо запустити роботу Ради з міжнародної торгівлі, адже в нас відсутня координація роботи всіх органів, які займаються міжнародною торгівлею.

Минулого року ми вперше за 25 років затвердили експортну стратегію України, яка визначає ринки в фокусі, визначає перспективні сектори, яка передбачає створення секторальних і кроссекторальних стратегій і створення регіональних стратегій експорту. Зараз йде розмова, щоб ми допомогли зробити таку стратегію для вашого регіону», - сказала Наталія Микольська.

Як бізнесу виходити на зовнішні ринки. У Вінниці провели «Експортний день» - фото 3

Сьогодні для учасників освітнього семінару організували візит на підприємства, які є у Вінниці найбільшими експортерами «Barlinek» «Vioil».

Як бізнесу виходити на зовнішні ринки. У Вінниці провели «Експортний день» - фото 4

Як бізнесу виходити на зовнішні ринки. У Вінниці провели «Експортний день» - фото 5

Як бізнесу виходити на зовнішні ринки. У Вінниці провели «Експортний день» - фото 6

Вiнниця.info