25 жовт. 2017 14:49

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

80

0

Як на Вінниччині змінюються села: досвід Якушинецької ОТГ

Як на Вінниччині змінюються села: досвід Якушинецької ОТГ

 Як на Вінниччині змінюються села: досвід Якушинецької ОТГ


Як на Вінниччині змінюються села: досвід Якушинецької ОТГ

 В Якушинецькій ОТГ створені унікальні для сільських громад структури: муніципальна міліція, пожежно-рятувальна частина та архітектурно-будівельний сервіс. Останній вже приніс громаді близько 250 тис грн. за рік існування та планує розпочати працювати з потенційними інвесторами вже наступного року.

24 жовтня керівники Якушинецької громади розповіли про свої успіхи.

Щодо складу пожежно-рятувального підрозділу, то у його складі 4 караули, які матимуть в розпорядженні два спеціальні автомобілі. Це дасть змогу обслуговувати сім сіл Якушинецької об'єднаної територіальної громади та інші населені пункти. Загальна вартість будівельно-ремонтних робіт підрозділу склала близько 700 тисяч гривень, з яких 200 тисяч було виділено Якушинецькою територіальною громадою.

Журналісти цікавились як вдалося громаді розірвати договір оренди ставу, одного з найбільших та найзанедбаніших, та зробити його місцем відпочинку для мешканців громади. Сьогодні селяни можуть і рибу у ставу половити, і на човні поплавати, і худобу до водопою привести.

«Договір розірвали, коли почали звертатись люди до сільської ради зі скаргами на те, що в криницях пропала вода, а від озера залишились самі очерети, орендар  занедбав водойму вщент, -  каже начальник сектору земельних відносин Якушинецької сільської ради Володимир Присяжнюк, - спочатку було багато роботи пророблено самими селянами – розчищали джерела, що наповнюють став, загнали навіть земснаряд, щоб від бруду почистити, зате зараз став – окраса села».

Як на Вінниччині змінюються села: досвід Якушинецької ОТГ

Очільники громади звернули увагу на особливу гордість Якушинецької ОТГ - високої якості асфальтовані дороги майже на усіх вулицях центральної садиби та прилеглих сіл, на території громади - більше 80 дитячих майданчиків, але це лише початок, запевняють вони.

Як на Вінниччині змінюються села: досвід Якушинецької ОТГ - фото 2

«Спочатку ми ходили, пояснювали, переконували людей, що об’єднуватись треба, - говорить перший заступник голови сільської ради Юрій Багабунт, - а тепер громади навколишніх сіл самі до нас просяться. Це зрозуміло – у нас видно результат. І це лише початок. Тож, тим хто вагається, він радить не боятися, а об’єднуватися, бо від того виграють усі, а найперше – селяни». 

Як на Вінниччині змінюються села: досвід Якушинецької ОТГ - фото 3

Довідка.

Якушинецька сільська рада приєднала до себе громади сіл Зарванці, селища Березина Якушинецької сільської ради; села Ксаверівка та Лисогора Ксаверівської сільської ради; село Майдан та Слобода – Дашковецька Майданської сільської ради. Бюджет громади в минулому році склав понад 20 млн. грн.. власних доходів.

Як відомо, у Вінницькій області за три роки від початку старту реформи децентралізації утворено 24 об’єднані громади. Але не всі громади готові до об’єднання.

Вінниця.info за матеріалом Олени Павлової