30 листоп. 2015 14:19

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

169

0

Як поліція Вінницю патрулює

Як поліція Вінницю патрулює

Як у Вінниці працює патруль. Один день з життя поліції 


Як поліція Вінницю патрулює

 Нова поліція – оновлені правила. У Вінниці щоденно більше двадцяти патрульних екіпажів заступають на чергування з охорони публічної безпеки та порядку у місті. На відміну від колишніх ДАІ-шників та ППС-ників, поліцейські патрулі не мають права стояти «в кущах» – вони повинні бути в русі: патрулювати, негайно реагувати на інформацію про злочини та всі звернення і повідомлення громадян. Патрулюють місто колишні працівники ДАІ та патрульно-постової служби, які наразі проходять переатестацію на працівників поліції. Кожен патруль складається з 2 – 3 поліцейських, в залежності від кількості скупчення громадян на місці, закріпленому за групою.

Яка вона робота патрульної поліції, перевірила журналіст ВИННИЦА.info, і протягом чергування екіпажу патрулювала місто та їздила з поліцейськими на виклики вінничан.

Екіпаж складався з трьох поліцейських. 39-річний Олександр Хлопюк - старший інспектор поліції, який 11 років пропрацював в міліції. 36-річний капітан поліції Андрій Махнюк, колись вчився на вчителя фізкультури, але доля повернула його в інше русло і тепер капітан охороняє порядок вінничан вже майже 11 років. За кермом авто: 25-річний старший сержант поліції Олександр Кропивницький. Розмовляв мало, за кермом же ж, але кілька цікавих історій все ж таки вдалося в нього виманити, які він за 4 роки несення служби вже встиг побачити.

Таким екіпажем патрулювали мікрорайон «Вишенька».

Спочатку троє мужніх чоловіків в формі були «не приступними», вони не хотіли розповідати ні про себе, ні про роботу, але вже після годинного рейду містом розповідали про курйозні випадки, про розкриття злочинів, про допитливих вінничан, та вдячність людей. Перші дві години були розмови, за вікном тихі вулиці міста і ледь чутне радіо в салоні, а вже як стемніло – «посипались» виклики.

Взагалі, процес передачі інформації по районах такий: люди телефонують на 102, потім оператор фіксує і оцінює ситуацію і вирішує кого і скільки краще направляти на виклик. А вже потім в залежності від району оператор направляє групу за адресою виклику.

Ранок 26 листопада у поліцейського почався із допомоги бабусі, яка не могла дістатися домівки та супроводу для психічнохворого.

«Сьогодні їхали по вулиці Квятека до вулці Стахурського, біля дороги стояла бабуся і зупиняла всі машини, тому що не могла пересуватися. Ми зупинилася, вона розповіла що їй потрібно пройти 100 метрів донизу, але вона не могла. Ми її підвезли та супроводили до квартири, вона нам подякувала, побажала здоров’я. Вранці по Стельмаха допомагали лікарям «швидкої» - у психічно хворої людини було загострення і вони не могли самі справитися, довелось допомагати супроводом», - згадує капітан поліції Андрій Махнюк.

Олександр Кропивницький згадує, як довелось рятувати господарів від божевільної кішки.

«Одного разу приїхали на виклик на Стахурського. В квартирі збісилася стара кішка і всіх жителів, їх наче було четверо, загнала в одну кімнату. Люди зачинились від тварини, бо вона кидалась на них, дряпала. В мого напарника були зимові рукавиці і він зловив цю кішку», - розповідає Олександр.

Розповів Олександр як правоохоронці знаходять злодіїв, які обкрадають авто.

«Ми з напарниками об’їжджали вулиці, побачили підозрілих чоловіків з сумками, а коли ми під’їхали, вони кинули сумки і почали тікати. Ми вибігли з машини і догнали їх, перевірили сумки. Там було автомобільне приладдя: навігатор, магнітола... Недалеко від того місця знайшли автівку, яку вони обікрали», - розповідає поліцейський.

Капітан поліції Андрій Махнюк розповів, як знайшли зниклу дитину.

«Нам повідомили по рації що зникла дитина, пішла гуляти в двір і зникла. Повідомили прикмети, прізвище, ім’я, адресу і приблизний район. Ми обстежили район, виявилось, що дитина гралася недалеко від будинку. Ми повідомили черговому що знайшли дитину, зробили відбій всім нарядам. Дитину завезли до батьків та отримали подяку. В цей час отримуєш задоволення, що зміг зробити добро людям», - розповідає поліцейський.

Душевні розмови і спогади поліцейських перервав виклик по радіозв’язку.

О 17:53 по радіозв’язку передали, що в мікрорайоні Вишенька, по вулиці Келецькій в одній з квартир виникло непорозуміння господарки з незнайомцями. Ми швидко доїхали до місця, в квартирі чекала на нас схвильована вінничанка, якій на вигляд близько 50 років та її донька. Жінка повідомила, що до неї в квартиру подзвонили дві незнайомки, спитали чи за цією адресою живе хлопець-іноземець, господарка відповіла що тут такий не живе. Через деякий час жінки повернулися і вже наполягали на тому, що тут живе хлопець іноземець.

«Вони сказали, що по справах дітей. Сказали, що я відмовляюся від якихось родинних зав’язків, обіцяли, що викличуть поліцію», - каже перелякана господарка.

Заяву господарка відмовилася писати. В цей час поки старший інспектор поліції спілкувався з жінкою та розбирався в заплутаній ситуації, двоє колег та журналіст вирушили дослідити прилеглу територію. Обходили будинки, двори в надії знайти двох чорнявих жінок, які завітали до вінничанки. Але схожих за описом жінок знайти не вдалося.

Здається, що просто люди переплутали квартиру, але досвідчені правоохоронці кажуть, що жінки могли перевіряти, чи всі дома або ж з’ясовувати якусь інформацію в протизаконних цілях.

Як поліція Вінницю патрулює 

Як поліція Вінницю патрулює - фото 2 

Як поліція Вінницю патрулює - фото 3 

Як поліція Вінницю патрулює - фото 4

Як поліція Вінницю патрулює - фото 5

Ми рушили далі… О 18:37 надійшов другий виклик - в квартирі на Юності виникли якісь непорозуміння.

Всі поліцейські одягнули бронежилети і рушили до під’їзду. Двері відчинила жінка-п’яничка, яка була здивована приїздом правоохоронців. Поліцію викликала її мама, інвалід, аби ті випровадили залицяльника доньки з квартири. Працівники поліції провели роз’яснювальні роботи, перевірили документи у п’яного «дружка» молодшої господарки та вияснили, що він був раніше судимий. Поліцейські чемно випровадили гостя з квартири.

Як поліція Вінницю патрулює - фото 6 

Як поліція Вінницю патрулює - фото 7 

Як поліція Вінницю патрулює - фото 8 

На чергуванні у кожного поліцейського була вогнепальна зброя, хоча вони розповідають, що жодного разу її не використовували при патрулюванні. Чоловіки з посмішкою говорять, що ідеальний патруль, це коли по рації немає викликів.

З такими ситуаціями щоденно стикаються наші працівники поліції. Після 20 години вони здають свою зміну іншим і ті вже до 8 години ранку слідкують за порядком у місті.

Наостанок журналіст поцікавилась, чи змінилось до правоохоронців ставлення, після того як відомство перейменували в поліцію.

«Люди почали ставити багато запитань: чому у вас наклейки на автомобілі міліції, форма міліції, а представляєтесь працівниками поліції? На що ми відповідаємо, що згідно законодавства, про те що в законі України про національну поліцію вкінці є перехідні положення, де нам дозволено до кінця 2016 року, користуватися даною формою, емблемою, печатками ще працівників міліції», - каже Олександр Кропивницький.

Як поліція Вінницю патрулює - фото 9 

Як поліція Вінницю патрулює - фото 10

Як поліція Вінницю патрулює - фото 11

Як поліція Вінницю патрулює - фото 12

Як поліція Вінницю патрулює - фото 13

Як поліція Вінницю патрулює - фото 14

Як поліція Вінницю патрулює - фото 15

Як поліція Вінницю патрулює - фото 16 

Як поліція Вінницю патрулює - фото 17 

Як поліція Вінницю патрулює - фото 18

Як поліція Вінницю патрулює - фото 19

ВИННИЦА.info