29 серп. 2014 10:59

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Економіка
0

27

0

Як позбутися «газової залежності» від Росії - обговорювали на форумі у Вінниці

Як позбутися «газової залежності» від Росії - обговорювали на форумі у Вінниці

У Вінниці проходив круглий стіл «Заміщення природного газу альтернативними та поновлювальними джерелами енергії: від розробки інвестиційного проекту до впровадження»


Як позбутися «газової залежності» від Росії - обговорювали на форумі у Вінниці

28 серпня, у Вінниці проходив круглий стіл «Заміщення природного газу альтернативними та поновлювальними джерелами енергії: від розробки інвестиційного проекту до впровадження».

Його учасники обговорювали економічні, технологічні й правові аспекти переходу української енергетичної інфраструктури з імпортованого газу на вітчизняні джерела енергії.

Відкриваючи захід, голова Вінницької облдержадміністрації Анатолій Олійник сказав:

«Питання переходу на вітчизняні джерела енергії – передусім, біологічного походження, стоїть сьогодні як ніколи гостро. Передбачені Урядом комплексні заходи щодо перебудови українського енергетичного ринку повинні бути реалізовані якнайшвидше. Експертне середовище має напрацювати власні пропозиції, а законодавці повинні належним чином вдосконалити вітчизняне правове поле, аби стимулювати і розвиток альтернативної енергетики, і підвищення енергоефективності в Україні».

На думку очільника міжфракційного депутатського об’єднання «За енергетичну незалежність» Олександра Домбровського, слід вжити рішучих заходів як на рівні держави, так і на рівні суспільства, аби Україна позбулася давнішньої енергетичної залежності від Росії.

«Ми повинні дотримуватися базових принципів: скорочення імпорту енергоносіїв, збільшення видобутку і використання власних джерел відновлюваної енергії, поступово заміщати імпортовані енергоносії власним продуктом, підвищувати енергоефективність українського виробництва і вжити суворих заходів економії», - зазначив народний депутат.

 Як позбутися «газової залежності» від Росії - обговорювали на форумі у Вінниці

Спираючись на успішний досвід реалізованих проектів, Олександр Домбровський оцінив перспективи реформи української енергетики.

«Створений нами на Дніпропетровщині біогазовий комплекс потужністю 5 МВт має окупитися за 4-5 років, а пілотний зразок сушарки на елеваторі у Сумській області потужністю 6 МВт окупається за один сезон – тобто, за 2-3 місяці», - поділився голова об’єднання «За енергетичну незалежність». – «Україна є членом Європейського енергетичного співтораства, тож має виконувати взяті на себе зобов’язання – на 20% скоротити споживання енергії. Це цілком реально – достатньо поглянути на приклад Польщі, яка споживає в півтора рази менше газу, але має ВВП втричі більший за український».

В ході дискусії учасники круглого столу розглянули різні проекти видобутку і застосування альтернативних джерел енергопостачання, проекти законодавчих ініціатив та технологічні новинки.

Як позбутися «газової залежності» від Росії - обговорювали на форумі у Вінниці - фото 2

Як позбутися «газової залежності» від Росії - обговорювали на форумі у Вінниці - фото 3

Як позбутися «газової залежності» від Росії - обговорювали на форумі у Вінниці - фото 4

Як позбутися «газової залежності» від Росії - обговорювали на форумі у Вінниці - фото 5

Фото, відео: Ярослав Гринько

Максим Царенко, ВінницяОк


0
0