14 квіт. 2014 15:28

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Економіка
0

46

0

Як Путін за часів Януковича загнав Вінниччину в економічну блокаду

Як Путін за часів Януковича загнав Вінниччину в економічну блокаду

 За 2011-2012 роки основними постачальниками енергоносіїв у Вінницьку область стали компанії, що належать Ахметову, Фірташу та Григоришину


Як Путін за часів Януковича загнав Вінниччину в економічну блокаду

 Економіка Вінницької області у багатьох людей асоціюється із аграрним краєм. І це не дивно, адже 60% усього валового продукту, що виробляється в регіоні відноситься до переробної промисловості та агропромислового сектору.

І хоча, потреба людей у їжі є постійним компонентом для ринків збуту вінницьких підприємств, це не дуже дається взнаки до добробуті вінничан, а конкретніше їх зарплат. За цим показником (2531 гривень на місяць) Вінниччина упевнено займає 10 місце з кінця рейтингу областей. І більш, ніж на 20% не дотягує до середнього по Україні (3189 гривень/місяць).

Чому це так?

Виявляється, є один фактор, на який майже ніхто не звертає уваги, проте він досить суттєво впливає на усю економіку Вінницької області. Цей фактор – енергоносії.

Саме від того, від кого і за скільки вінницький бізнес купляє газ і електрику, залежить собівартість виробленої продукції, а звідси й частка, яку вінничани можуть отримати за свою працю.

І тут у Вінницькій області все не надто солодко. Скоріше, можна сказати сумно. Адже за останні кілька років, поки у владі знаходився Янукович, наш регіон фактично опинився в економічній облозі російського президента Володимира Путіна.

Ні, Путін не володіє на Вінниччині ніякими виробничими активами (хоча може й володіє, але не напряму). Він обклав нашу область контролем за постачанням найважливіших ресурсів – енергетики. Тепер, контроль за виробленням й постачанням електроенергії та газу у Вінницьку область здійснюють залежні від Путіна українські олігархи Рінат Ахметов і Дмитро Фірташ, а також російський мільярдер Костянтин Григоришин. І сталося це за період з 2011 по 2013 роки, коли Президентом України був Віктор Янукович.

Так, у листопаді 2011 році Фонд державного майна України визнав компанію DTEK Holdings Limited (Кіпр), яка входить до бізнес-імперії Ріната Ахметова, покупцем 45,1% акцій енергогенеруючої компанії "Західенерго" (Львів), до складу якої входить Ладижинська ТЕС (Вінницька область). Це енергогенеруюче підприємство дісталося Ахметову за 1,932 мільярди гривень.

У лютому 2012 року енергопостачальна компанія «Вінницяобленерго», вірніше її контрольний пакет, за 176,2 мільйони гривень (трохи більше 20 мільйонів доларів) дістався підконтрольній Григоришину компанії «Луганське енергетичне об’єднання».

У вересні 2012 Фонд держмайна України продав за «символічні» 3 мільйони гривень 25% акцій газопостачальної компанії «Вінницягаз» київській компанії «Газтек» Дмитра Фірташа, яка разом із спорідненими фірмами олігарха вже володіла майже 51% акцій газового монополіста Вінниччини.

Після цього, на всіх цих підприємствах корупційна складова для бізнесу і навіть пересічних громадян-споживачів енергопослуг зросла у рази. І влада, як не тужилась нічого з цим не може зробити. А заробітки, які отримують від енергетичної залежності Вінниччини назад у регіон ніхто навіть не збирається направляти. Усе йде у казну Ахметова, Фірташа, Григоришина, й, не виключено, що частково витрачався й витрачається спочатку на придушення Євромайдану, а зараз - на «підігрів» сепаративного руху на Сході України.

Ось так, Вінниччина, фактично потрапила у економічний полон до «братньої» Росії, президент якої спить і бачить, як ми стаємо його рабами…

ВИННИЦА.info


0
0