1 жовт. 2018 12:30

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

253

0

Як сіють паніку та «полюють» через соцмережі: у Вінниці презентували посібник Інформаційної безпеки

Як сіють паніку та «полюють» через соцмережі: у Вінниці презентували посібник Інформаційної безпеки

 Як сіють паніку та «полюють» через соцмережі: у Вінниці презентували посібник Інформаційної безпеки 


Як сіють паніку та «полюють» через соцмережі: у Вінниці презентували посібник Інформаційної безпеки

 «Найефективнішою зброєю масового нищення в 21-му столітті буде вже не атомна бомба, якою Росія традиційно лякає світ – а цілком промислові, наразі ще грубі й недосконалі технології доведення цілих країн до масового божевілля й масового самогубства», - Оксана Забужко.

Саме такою є перша цитата в посібнику «Інформаційна безпека під час інформаційної війни», який презентували у Вінниці. Книгу підготували волонтери та фахівці з інформаційних технологій.

 «Підручник був написаний так, щоб пояснити, наскільки в міфічному світі ми живемо, коли користуємось соцмережами і загальнодоступними речами. Наприклад, чи звертаєте Ви увагу підключений телефон до wi-fi, bluetooth, чи GPS-навігатор включено, чи вимкнено? Всі ці засоби дозволяють не тільки відслідкувати Вашу діяльність, але й зламати систему. Наприклад, bluetooth дозволяє повністю перехопити систему керування Вашим телефоном і від вашого імені здійснювати всі дії в телефоні і ніяка система не перевірить, чи це робите Ви, чи хтось інший», - розповідає одна з авторів книги, викладачка Вінницького національного технічного університету Олеся Войтович.

Андрій Заблоцький, політолог, футуролог та фахівець з інформаційних технологій розповів як у більшості випадків зламують будь-які інформаційні системи.

«Телефонує ніби системний адміністратор, каже що на комп’ютері щось не так, просить зайти в систему і називає пароль та ім’я. Просить зберегти папку в мережі, скопіювати файл і відправити йому. Це зазвичай працює на «раз два». Найвідоміший «фахівець» по зламу комп’ютерних мереж працював не стільки хакерськими засобами, як соціальною інженерією», - розповів Андрій Заблоцький.

Як сіють паніку та «полюють» через соцмережі: у Вінниці презентували посібник Інформаційної безпеки

«Наразі ми маємо війну, дуже складну. Ми живемо в просторі, де багато підґрунтя з радянського союзу. Багато речей, які мають відгуки в серці, бо були запрограмовані ще в дитинстві і на ці якоря спирається російська пропаганда. Це і наша слабість і наша сила. Наразі наш противник чітко визначений – Російська Федерація і на наше щастя, що вони боряться не ЗА Україну, а З Україною, поки вони боряться з тим що для нас цінно, ми перемагаємо, як тільки вони почнуть сильно впливати на ціннісний базис, ми можемо програти, як це було багато разів. Наше щастя що їх імперія слабка і всі інформаційні і комунікаційні механізми побудовані в СРСР, вони недолугі і програють», - говорить Андрій Заблоцький.

За словами фахівців, єдиний шлях покращити інформаційну безпеку, необхідно вибудовувати критичне мислення. Наприклад в Британії, дітям в школі у четвертому класі розповідають як відрізнити правдиву статтю від фейкової і навчають, як протистояти першопричинам фейків.

«Ми тільки видали три тисячі підручників і відразу отримали заявку на дотираж. Це військові частини, підприємства, які мають турбуватись про безпеку», - повідомила керівник волонтерської групи «Бойові бджілки» Лариса Полулях.

Під час презентації посібника згадали та показали як в 2014 році паралельно із захопленням російськими військовими Слов’янська, у Вінниці та інших містах України проводилась інформаційна кампанія, метою якої було посіяти паніку.

Заради безпеки, фахівці рекомендують не додавати в соцмережах в друзі незнайомих людей. Головним правилом інформаційної безпеки є «Think first» - спочатку подумай.

Як сіють паніку та «полюють» через соцмережі: у Вінниці презентували посібник Інформаційної безпеки - фото 2

Як сіють паніку та «полюють» через соцмережі: у Вінниці презентували посібник Інформаційної безпеки - фото 3

Вiнниця.info