28 лип. 2014 14:42

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Суспільство
0

44

0

Як у Вінниці майбутні студенти за меддовідками ходять

Як у Вінниці майбутні студенти за меддовідками ходять

 Абітурієнти воліють заплатити 50 - 200 гривень за меддовідку №086/о, потрібну при вступі, ніж оббивати пороги поліклініки два тижні 


Як у Вінниці майбутні студенти за меддовідками ходять

 Традиційно вступникам у вінницькі вузи потрібно, крім сертифікатів з результатами ЗНО та документів про особу, подавати довідку про проходження медогляду. Кореспондент ВИННИЦА.info вирушив в одну з поліклінік. Ось що було далі.

У коридорах знаходжу вступницю, яка проходить медогляд. У неї в руках - меддовідка №086/о. Питаю дівчину, з котрої години вона у поліклініці.

Здивуванню не було меж, коли Олена розповіла, що ходить по лікарях уже півтора тижня. "Звісно, не щодня, але від часу мого першого походу в поліклініку і дотепер минає десять днів, - каже співрозмовниця. - Сьогодні залишилося підписати у головного лікаря цю довідку, і врешті зможу подавати документи. А дехто з моїх знайомих навіть два тижні ходив у поліклініку".

Загалом у меддовідці мають бути дані про щеплення, лабораторні дослідження (аналізи крові та сечі, флюорографію) і висновки терапевта, хірурга, невропатолога, окуліста, отоларинголога, дерматолога, гінеколога, стоматолога та інших спеціалістів. У добрий десяток кабінетів треба навідатися. А влітку частина лікарів - у відпустці. Це ускладнює процедуру медогляду. Тому, аби спростити собі життя, абітурієнту легше заплатити за довідку, у якої термін дії - півроку.

Хто проходить медогляд без сторонньої допомоги, платить хіба що за бланки по 1,5 - 5 гривень. Якщо ж "допомагає" хтось із працівників поліклініки, то така послуга обійдеться від 50 гривень. А ще нині чимало кмітливців робить бізнес на меддовідках. Координати таких посередників дуже легко знайти в інтернеті. За послугу беруть до 200 гривень.

"Ніяк не можу зрозуміти, для чого вимагають меддовідку №086/о у кожному вищому навчальному закладі. З нею стільки клопоту! І нема чого дивуватися, що майже 90% вступників за цей документ платять та медогляд насправді не проходять", - каже батько іншої випускниці, який замість своєї доньки готує мед довідку для вступу.

Хай там як, а без цього папірця не вступить ніхто. Та й у вишах зазвичай хочуть бачити оригінал, а не копії меддовідки.

 Як у Вінниці майбутні студенти за меддовідками ходять

"Якщо абітурієнт подає документи у кілька вищих навчальних закладів, то має обов'язково показати членам приймальної комісії оригінал медичної довідки і залишити копію, - каже працівниця приймальної комісії у Вінницькому торговельно-економічному інституті. - А під час зарахування на навчання слід принести таки оригінал документа". Довідка зберігатиметься у виші протягом усього терміну навчання особи.

ВИННИЦА.info


0
0