18 січ. 2017 14:42

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

86

0

Як вінничанам швидко привести себе в форму після свят. Поради фахівців

Як вінничанам швидко привести себе в форму після свят. Поради фахівців

 Поради від дієтологів та фітнес-тренерів


Як вінничанам швидко привести себе в форму після свят. Поради фахівців

 Після Новорічних та Різдвяних свят із ситими застіллями та відпочинком, часто з’являються кілька зайвих кілограм. Багатьом вінничанам важко швидко привести себе в форму та налаштуватись на заняття спортом. Як скинути зайву вагу без стресу для організму після тривалих вихідних, журналіст Вінниця.info дізнавався у тренерів, фахівців-дієтологів та косметологів.

«Попрощатись з олів’є» і пити воду

Лікар дієтолог медичного центру «Радамед» Олеся Мазяр, говорить, що плюс 2 – 3 кілограми після свят, це звичайна картина. Позбутись їх можна протягом двох тижнів, достатньо просто врегулювати харчування, дотримуючись кількох простих правил.

«По перше, після свят потрібно переставати їсти важкі салати, тобто багатокомпонентні (мімоза, олів’є, шуба), а також копчену їжу. Переходимо на салати з капусти, селери, моркви, кисло-солодкого яблука. Їсти потрібно 4 рази в день.

По друге, потрібно пити воду за 30 хвилин до їжі. За час свят ми розтягнули шлунок і тепер нам потрібно багато їжі, щоб втамувати свій апетит. Пити воду потрібно 3-4 рази в день за 30 хв до їжі. Це для того, щоб замінити їжу водою і «стиснути» шлунок.

Не вживати смажену їжу, а переходити на печену – запікати м'ясо, рибу, птицю. М'ясо, рибу і птицю перед приготуванням бажано маринувати в гірчиці, у винному оцті, в соці ягід. Ці речовини розкладають білок. І коли страва готова білок засвоюється набагато легше. Таким чином ми розвантажимо шлунково кишковий тракт. Щоб білкова їжа краще засвоювалась можна додавати лимонний сік, гранатовий соус.

З приводу фруктів, на першому плані - яблука, помела, грейпфрут, гранат», - розповіла Олеся Мазяр.

Голкою проти целюліту

Фахівець Медико-естетичного клубу «EstetHouse», лікар косметолог Ірина Скафі радить карбоксітерапію для обличчя, а для тіла - масаж та ін’єкційні процедури, які дають швидкий результат.

«Після свят чудово підійде експрес-процедура, яка допоможе відновити шкіру обличчя – карбоксітерапія. Ця без ін’єкційна процедура. Вона підходить для будь якого віку та успішно бореться з в’ялістю, сухістю, судинними змінами, акне, підвищеною жирністю шкіри, покращує колір обличчя. Після процедури відновлюється кисневий баланс. Карбоксітерапія корисна для людей, які курять. Триває вона 15-20 хвилин. Вартість: 450 грн - обличчя, включаючи шию і декольте – 600 грн. Процедура безболісна, безпечна і не має побічних ефектів та ускладнень.

Щоб відновити тіло, найкраще пройти курс масажів. Масаж приводить організм в тонус і допоможе прийти у форму після свят. Класичний масаж та антицелюлітний (1 година) коштує 150 грн, моделюючий (2 години) – 210 грн.

Якщо говорити про миттєвий результат, то є ряд ін’єкційних відновлюючих процедур. Одна з найпопулярніших - інтенсивне омолодження шкіри за допомогою комплексу Perfoskin. Він бореться з розтяжками, дряблістю, підвищує пружність шкіри. Процедура триває 30 хвилин + 30 хвилин анестезія. Вартість такої послуги 2000 грн», - розповіла Ірина Скафі.

Полюбити спорт допоможе йога

Тренер по фітнесу з 5-ти річним стажем Іванна Лескова, яка працює у клубі Planet Fitness, рекомендує перш за все вінничанам знайти мотивацію і примусити себе зробити перший крок до здорового способу життя.

«Головне - примусити себе піти в спортзал. Краще починати з пілатексу і йоги, (2-3 тижні), а далі можна перейти до більш рухливих видів спорту. Спортивно підготовленим людям пропонуємо починати з кардіотренувань. Потім поступово збільшувати інтенсивність.

До вправ, які можна виконувати дома відносяться присідання, випади, прес, планка, віджимання. З часом збільшувати кількість вправ. Але все залежить від працездатності людини.

Як тренер, після свят я раджу, перейти на 3-6 разове харчування. Основні прийоми їжі мають бути по 250-300 грам, перекуси 100 – 120 грам. Варто їсти більш легку їжу. Жирне, солодке, борошняне, напівфабрикати взагалі виключити з раціону.

Норма по скиданню ваги без шкоди здоров’я це 400- 500 грам в тиждень», - каже Іванна Лескова.

СПА-процедури – проти токсинів

Директор СПА-комплексу Deninna Людмила Дмитренко розповідає, що СПА-процедури допомогають відновити шкіру, зменшити вагу та покращити самопочуття.

«Відвідування сауни чудово виводить токсини. В нас є фінська, російська і турецька, інфрачервона сауна. Всі практично однаково діють на організм, виводять токсини, зайву рідину та жир з організму. Вартість саун 220 грн. за годину, інфрачервона 100 грн. за годину (1 людина).

Однією з найпопулярніших програм зараз є «Зелений чай». Тривалість – 180 хвилин. Це розпарювання, пілінг всього тіла, обгортання. Ця процедура надає організму усі поживні речовини і мінерали, виводить, жир, рідину, токсини. Після обгортання робиться аромомасаж. Ціна комплексу процедур – 967 грн.

Дуже ефективним методом для зменшення об’ємів є гідромасаж. Масаж робиться за допомогою води під високим тиском, людина не має болісних відчуттів, які, наприклад, отримує під час масажу руками. Коштує масаж 220 грн за 40 хвилин», - Людмила Дмитренко.

Головне – визнати проблему, якщо вона є

Головний лікар медичного центру «Гормонія» Андрій Багрій розповідає, перш за все потрібно визначити індекс маси тіла. Якщо вона перевищує норму - звернутися до фахівців, щоб визначити чи є ожиріння.

«У нас по статистиці збільшується кількість людей в лютому, березні, квітні. В світі зараз ніхто не користується дієтами. Є таке поняття, як «моделювання життя». Дієти призводять до стрімкого схуднення, а це не допустимо, це стрес. Щоб дізнатися чи у вас є ожиріння, потрібно визначити індекс маси тіла. Якщо індекс маси більше 30 - це вже ожиріння, від 25 до 30 це надлишкова маса тіла. Тому потрібно обов’язково виміряти зріст, масу тіла в кілограмах за такою формулою: ІМТ= вага (кг) /зріст (м)2.

Раджу людям об’єктивно дивитися на речі. Якщо індекс маси тіла не в нормі, то є привід звернутися до лікаря. А спеціалісти зможуть сказати у кожному індивідуальному випадку, яка причина зайвої ваги, дати поради. Комусь потрібно просто менше їсти, а комусь потрібні препарати чи ліпосакцію зробити…

Ожиріння, це не просто зовнішня вада, це хронічне захворювання, це загроза для всього організму. Це потрібно розуміти. Можуть бути ризики діабету, інфаркт, інсульту, вони на пряму залежать від маси тіла», - каже Андрій Багрій.

Танок для стрункості

Головний хореограф студії танцю студія танцю Sharm-S Валентина Гавриш переконана, що позитивні емоції, які люди отримують від танців сприяють гарному самопочуттю.

«Відомо, що коли людина танцює, в неї виробляється гормон щастя. Три рази в тиждень по годині -півтори проведених в танцзалі, допоможуть прийти у форму та покращити настрій і самопочуття.

В нас перше заняття безкоштовне. В студії танцю Sharm-S є такі направлення тацю: хіп- хоп, контемп, джаз-фанк, денс хол, брейк-данс, акробатичне диско. Люди не залежно від віку можуть прийти в нашу студію навчитися танцювальним рухам, зарядитися позитивом і привести себе у форму. В нас є група для дорослих, яким 30 –40 років. Це жінки, які раніше ніколи не танцювали», - розповідає Валентина Гавриш.

Комплексний підхід – і результат гарантовано

Тренер школи корекції фігури спортивно-навчального центру «Сенсей» Сергій Козловський зазначає, що для досягнення результату заняття спортом потрібно поєднати з правильним харчуванням, яке підбирається індивідуально.

«Потрібно зменшити калорійність харчування. В першу чергу - відмовитися від цукру і всього, що містить цукор, борошняних виробів, картоплі, рису. Потрібно йти в тренажерний зал. Значення також має режим харчування та якість їжі. Важливо розуміти, що зменшення маси тіла, не означає зменшення жирової тканини.

В домашніх умовах чудово приведе в форму присідання та віджимання. А також необхідно пити в день не менше 1,5 л. води.

Чим більша вага у людини, небезпечнішою може бути аеробіка, біг, стрибки. Говорити про загальну рекомендацію важко, потрібно індивідуально з людиною підбирати всі вправи та харчування», - каже тренер.

Вінниця.info