11 листоп. 2016 17:55

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Влада
0

136

0

«Як зупинити корупціонера»: майстер-клас вінничанам від Шабуніна

«Як зупинити корупціонера»: майстер-клас вінничанам від Шабуніна

 «Як зупинити корупціонера»: майстер-клас вінничанам від Шабуніна 


«Як зупинити корупціонера»: майстер-клас вінничанам від Шабуніна

 На вимогу громадськості та світової спільноти, в Україні після Революції Гідності було внесено ряд змін до законодавства і в 2016 році українські чиновники на сайті НАЗК оприлюднили електронні декларації про майно, доходи і витрати. Задекларовані церкви, мощі, десятки будинків бізнес, «записаний на родичів» викликали неабиякий суспільний резонанс. Але це є тільки одним із кроків викорінення корупції в Україні. Хто буде контролювати посадовців, кого зобов’яжуть заповнювати е-декларації з 2017 року, чи можливо притягти посадовця до кримінальної відповідальності за брехню в деклараціях і як спільними зусиллями перетворити механізм е-декларування на дієвий інструмент запобіганню корупції?

Про це говорили під час семінару на тему «Як зупинити корупціонера? Е-декларування і контроль з боку суспільства» 10 листопада в Києві, який провели представники Світового банку в Україні.

Директор Світового банку в справах України Сату Кахконен говорить, що суспільство повинно набратись терпіння, бо миттєвого результату після оприлюднень електронних декларацій очікувати не варто.

«Ми довго чекали цієї події це крок вперед світовий банк з міжнародними донорами підтримували ці події. Декларації це перший крок, далі починається важка робота- перевірка декларацій, це буде не просто.

Світовий банк сподівається на журналістські розслідування, щоб порівняти наскільки чесно подані декларації. Журналісти повинні попередити суспільство що ця робота не буде зроблена за один день. Подані декларації потрібно перевірити, розслідувати. Але це не повинно бути занадто довго. Бо тоді доведеться бити в дзвін, та підіймати тривогу, чому не розслідуються справи», - говорить Сату Кахконен.

Чи рахуватимуть мішки готівки посадовців?

«Готівку звичайно ми рахувати не будемо. Ми не будемо просити її принести до нас щоб ми її побачили. Але ви повинні зрозуміти, що суб’єкт декларування буде подавати декларацію в наступному році за 2016 рік. Саме тоді буде здійснюватися арифметично-логічний контроль. Ми звірятимемо інформацію, і визначимо чи він правду написав чи ні. Тоді посадовець змушений буде пояснити», говорить заступник голови НАЗК Руслан Радецький.

Віталій Шабунін голова "Центру протидії корупції" говорить, що розділ в декларації, де вказана готівка дозволяє чітко контролювати збагачення чиновників.

«Хтось розказав народним депутатам про те, що декларація готівки її легалізує. Я не знаю, хто цей йолоп, але я готовий йому заплатити за це. Чому? Тому що вони показали свої реальні статки або менші, ніж реальні. Проте це жодним чином не легалізує ці гроші! Дивіться. От я депутат. Якби я задекларував мільйон доларів. Якщо я розумний, я їх задекларую до 2015 року, вони в мене типу лежать. І тут не підкопаєшся кримінально, де я їх взяв. Та й запитати мене, по великій мірі не можуть, де я їх узяв.

Проте, якби я показав, що я їх отримав подарунком в 2015 році, тоді я б одразу була заява про злочин в Антикорупційне бюро – хай розбираються. Проте якщо він, от зараз купляє щось на 100 тисяч доларів (більше, ніж 28 тисяч гривень, здається) він про це повідомляє впродовж 10 днів в цьому реєстрі, і з’являється повідомлення про зміну майнового стану. Так от, як тільки це повідомлення з’являється, до цього товариша іде Антикорупційне бюро (або буде заява) і питає: друже, а звідки у тебе 100 тисяч баксів? –Так я ж написав у декларації! –Е… те, що ти написав – це інша історія, доведи легальність цих грошей. І вже неважливо, коли ці гроші були здобуті! Правило 2015 року тут не діє, він має довести їх легальність. Якщо він це не доведе стаття за незаконне збагачення, до 10 з конфіскацією. Тому дуже важливо відслідковувати ці зміни майнового стану.

І ще важливіше – звірити декларації за 2015 рік з деклараціями за 2016 рік», - говорить Віталій Шабунін.

«Як зупинити корупціонера»: майстер-клас вінничанам від Шабуніна

Що робити Грачову з 18 мільйонами в е-декларації

Але при е-декларуванні траплялись і «промахи». Хтось з депутатів жартував, задекларувавши 1 трильйон готівки, а хтось зробив банальну помилку. Вінницькі журналісти запитали експертів по е-декларуванню про випадок з декларацією Андрія Грачова, в якій колишній військовий медик помилково вказав 18 млн. гривень готівки.

«Хай звертається у НАЗК, вони приймуть окреме рішення саме по цій декларації. Юридична частина – вони протягом семи днів мають право поправити декларацію. Якщо вони ці 7 днів пропустили, хай звертаються до НАЗК, роблять це звернення публічним і хай з цим розбираються. Тут немає ніяких проблем», - сказав В. Шабунін.

«Як зупинити корупціонера»: майстер-клас вінничанам від Шабуніна - фото 2 

Хто перевіряє е-декларації і чиї дані не розмістять на сайті НАЗК

Зараз в Україні завершено перший етап подачі електронних декларацій президент, під час якого прозвітували прем’єр, члени уряду, депутати, судді, правоохоронці. За даними сайту Єдиного державного реєстру декларацій, на час завершення першого етапу документи подали понад 118 тисяч осіб. З 1 січня 2017 буде запущено новий етап - електронні декларації подаватимуть всі чиновники і керівники державних та комунальних підприємств.

Перевірку електронних декларацій здійснює Національне агентство запобігання корупції (НАЗК), у разі порушень, вони передають матеріали правоохоронним органам. Так як зараз для здійснення перевірки на 1 працівника НАЗК припадає 3,3 тис. декларацій, планується запустити автоматичну перевірку декларацій, яка буде самостійно звіряти відомості з реєстрами і паперовими деклараціями. Поки що перевіряють в «ручному режимі».

Від оприлюднення е-декларацій законодавці звільнили працівників СБУ але роблять спробу ввести е-декларування для представників громадських організацій.

«Працівники Служби безпеки подають декларації у відповідному порядку. Це важливо для національної безпеки», - повідомив заступник голови НАЗК Руслан Радецький.

Також представники НАЗК відмітили, що працівники СБУ зараз подають паперові декларації за місцем роботи. В подальшому буде вводитись електронна форма декларування та в НАЗК визначать одну людину яка матиме посадовий доступ до таємності.

Як відомо, депутати в Раді зареєстрували законопроект №5318, яким пропонується, щоб е-декларації оприлюднювали члени громадських організацій. І якщо більшість громадських активістів не підтримують такі ініціативи то чиновник з НАЗК Руслан Радецький говорить що підтримує цей крок і він є правильним. Голова «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін зазначає, що зареєстрований законопроект є дрібною пакістю від депутатів, і навряд він буде підтриманий Радою.

«Цей законопроект – це «мєлкая мєсть». Відверто. Цей законопроект ніхто не пропустить. Якщо раптом він пройде у парламенті, це одразу опускає Україну в усіх можливих світових рейтингах. Тому що є велика різниця між державним службовцем і недержавним службовцем. Одна з цих рис полягає у тому, що людина йдучи на державну службу свідомо обмежує право на приватність, бо його право на приватність менше, ніж суспільний інтерес. Моя декларація з серпня оприлюднена, перша серед усіх держслужбовців. Але це концептуально неправильно. Цей законопроект був не по декларуванню. Цей законопроект був прописаний таким чином, щоб заблокувати роботу громадських антикорупційних організацій і ключових розслідувальних редакцій журналістів, які також є ГО-шками (громадськими організаціями – ред.) де-юре», - прокоментував Віталій Шабунін.

Про е-декларації в презентації:

«Як зупинити корупціонера»: майстер-клас вінничанам від Шабуніна - фото 3 

«Як зупинити корупціонера»: майстер-клас вінничанам від Шабуніна - фото 4

«Як зупинити корупціонера»: майстер-клас вінничанам від Шабуніна - фото 5

«Як зупинити корупціонера»: майстер-клас вінничанам від Шабуніна - фото 6

«Як зупинити корупціонера»: майстер-клас вінничанам від Шабуніна - фото 7

«Як зупинити корупціонера»: майстер-клас вінничанам від Шабуніна - фото 8

«Як зупинити корупціонера»: майстер-клас вінничанам від Шабуніна - фото 9

«Як зупинити корупціонера»: майстер-клас вінничанам від Шабуніна - фото 10

«Як зупинити корупціонера»: майстер-клас вінничанам від Шабуніна - фото 11

«Як зупинити корупціонера»: майстер-клас вінничанам від Шабуніна - фото 12

«Як зупинити корупціонера»: майстер-клас вінничанам від Шабуніна - фото 13

Вінниця.info