15 квіт. 2015 15:00

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

89

0

Які села Вінниччини, що застрягли в кайданах комунізму, можуть перейменувати

Які села Вінниччини, що застрягли в кайданах комунізму, можуть перейменувати

 На Вінниччині можуть перейменувати населені пункти з комуністичними мотивами


Які села Вінниччини, що застрягли в кайданах комунізму, можуть перейменувати

Нагадаємо, у Вінниці створено спеціальну комісію для моніторингу ситуації щодо символіки КПУ. Чи готуються до новацій в інших населених пунктах області невідомо. Редакція ВИННИЦА.info підготувала перелік назв населених пунктів, які, в разі підписання закону Президентом, повинні бути перейменовані.

Які села Вінниччини, що застрягли в кайданах комунізму, можуть перейменувати

Тиврівський район

Ворошилівка. Клим Ворошилов радянський військовий та політичний діяч. Під час Великого терору Ворошилов брав участь у розгляді так званих розстрільних списків - переліків осіб, репресованих із санкції членів Політбюро ЦК ВКП (б). Підписи на списках означали винесення обвинувального вироку. Підпис Ворошилова присутній на 185 списках, за якими були засуджено і розстріляно понад 18 тисяч осіб.

Калинівський район

Жовтневе. Жовтнеевий перевороот (у радянській історіографії «Велика Жовтнева соціалістична революція») — державний переворот, заколот у Російській республіці, що відбувся 7 листопада (25 жовтня) 1917 року. У ході перевороту Тимчасовий уряд, що перебував у столиці держави Петрограді — було заарештовано, а центральну владу перебрали на себе лідери більшовиків.

Комунарівка. Комуна - від цього слова утворена назва сукупності суспільно-політичних вчень і рухів відомої як комунізм, а також їх прихильників, відомих як комуністи.

Кіровка. Сергій Кіров - радянський державний і політичний діяч. Політичні погляди Кірова були ясні і зрозумілі — він був прихильником марксизму-ленінізму.

Немирівський район - Кірове

Хмільницький район

Червона Володимирівка. З історії села: «… для оформлення меж майбутнього поселення, присадибних ділянок приїхав землемір, який квартирувався на хуторі Фастанівка, що знаходився на північ, на відстані одного кілометра від майбутнього села, в хаті Зданевича Павла Яновича. Землемір йому сказав, «я дав новому селу назву Червона Володимирівка, так як зараз влада червона, а моє ім'я Володимир і під такою назвою я зареєстрував село в державній установі». Ось так з 1928 року веде свою історію село».

Пролетар. Пролетаріат - первісна назва робітничого класу, яка почала поширюватися в комуністичній і соціалістичній літературі.

Жданівка. Андрій Жданов -  радянський державний та партійний діяч. Ініціатор ідеологічної кампанії, спрямованої проти діячів науки та культури, що отримала назву «ждановщина».

Козятинський район

Комсомольське. Комсомол - 

комуністичний молодіжний рух в СРСР, скорочення від «комуністичний союз молоді».

Крижопільський район -  Радянське

Літинський район -  Радянське

Ямпільський район -  Радянське

Погребищенський район -  Жовтневе

Жмеринський район - Ленінка

Мурованокуроливецький район

Ленінська слобода. Ленін - революціонер, політичний діяч Російської імперії і Радянського Союзу, лідер російських більшовиків. Перший Голова Раднаркому — уряду РРФСР, один з головних творців тоталітарної держави СРСР, теоретик комунізму, лідер міжнародного комуністичного руху.

Один з організаторів збройного Жовтневого перевороту восени 1917 року та Громадянської війни в Росії. Виступав за узаконення терору, за допомогою якого партія більшовиків прийшла до влади.

Варто зазначити, що даний перелік не вичерпний, адже над болючим комуністичним питанням у кожному регіоні працюватиме спеціально створена комісія.

Законом визначено терміни приведення назв у відповідність до Закону Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки. Але сама процедура стосуватиметься не лише перейменування, зміни назв матимуть наслідки і для громадян, адже потрібно буде вносити зміни до документів…

А як Ви вважаєте, чи потрібно змінювати комуністичні назви вулиць, сіл, міст? Візьміть участь в опитуванні на сайті ВИННИЦА.info (нижній лівий куток сторінки).

ВИННИЦА.info за матеріалами "Вікіпедії".