13 серп. 2018 17:08

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Політика
0

92

0

«Якої ми хочемо України». Три теми дискусій Романа Безсмертного у Вінниці

«Якої ми хочемо України». Три теми дискусій Романа Безсмертного у Вінниці

 «Якої ми хочемо України». Три теми дискусій Романа Безсмертного у Вінниці 


«Якої ми хочемо України». Три теми дискусій Романа Безсмертного у Вінниці

10 серпня у Вінниці претендент на посаду Президента України Роман Безсмертний провів зустріч з вінничанами у форматі дискусії на тему “Якої ми хочемо України”. Тема зумовлена зростанням розриву між суспільством і державою, коли людина займається самовиживанням, а державні інститути існують самі для себе. Три основні проблеми України, шляхи їх вирішення та про чесність в політиці говорив Роман Безсмертний з вінничанами.

Війна

“Для її припинення потрібно декілька надважливих речей. Перша – сильна, боєздатна армія. Я вам скажу, як учасник перемовин  Мінську. Дуже легко говорити, коли в тебе за спиною стоїть сила, і інша справа - ти виглядаєш немічним, коли такої сили немає. Друге – діалог з населенням, яке знаходиться на території окупованого Донбасу. Це - громадяни України. Від них сьогодні відмовились всі. Якщо Україна, не тільки по факту, а й демонстративно це зробить, це буде найбільша трагедія. Треба усвідомлювати, що там більше трьох мільйонів людей, з яких 40 тисяч знаходяться під зброєю і беруть участь в протистоянні. Це ті, хто приймають рішення, ті хто воюють і плюс 7 тисяч російського контингенту, який бере участь у війні. Все інше - населення. Понад 70% - люди пенсійного віку. Більшість з них знаходяться в умовах, коли нікуди просто їхати. П’ятий рік війни, але жодної програми щодо цих людей не ухвалено. Ані соціальної допомоги, ані облаштування. Зараз, літом, волонтери займаються оздоровленням дітей.

Наступна проблема – діалог з Кремлем. “Підвисає” Нормандський формат, який залежний від політичного календаря в Парижі, Берліні, Вашингтоні. Але діалог треба вести. Зверніть увагу, як безпомічно ми виглядаємо в ситуації з Сенцовим. Заради порятунку таких людей і зупинення гарячої фази війни, діалог треба вести”, - вважає Роман Безсмертний.

«Якої ми хочемо України». Три теми дискусій Романа Безсмертного у Вінниці

Безпека

“Вбивства і напади на людей на континентальній Україні набирають обертів. Давайте подивимось, хто в нашій державі займається безпекою. Якщо уявити, що на засідання Кабміну не прийшов міністр МВС і міністр оборони, там ніхто не зверне увагу, що їх немає. Трапилось так, що уряд не опікується проблемами безпеки. Він займається темою економіки, а точніше, заважає бізнесу. Замість ведення діалогу з бізнесом, йде ґвалтування бізнесу. Мова йде про інституційні функції органів влади. Ми чомусь б’ємо по наслідках корупції. Так, треба організовувати НАБУ, НАЗК, але ще більше треба ліквідна робота Антимонопольного комітету, Фонду держмайна, Національної комісії з питань енергорегулювання. Це говорить про те, що інститути, які конституційно визнані – не працюють, а інститути, які не передбачені в Конституції, не будуть працювати. Бо з’явиться людина, яка дасть подання в Конституційний суд, і все рухне в один день. Треба ще раз думати про інститути влади і перезаснування їх у вигляді нової держави”, - говорить політик.

Економіка і соціальна сфера

“Економіка, сформована на монополізмі, ніколи не матиме тенденції до справедливої ціни, до справедливих послуг, до об’єктивних взаємовідносин між продавцем та покупцем, де диктує умови покупець, бо він має гроші. Зараз ми ж знаходимося в умовах, коли ціну диктує продавець. Ще трохи і ми повернемося до ситуації, яка була в радянському магазині, коли продавець кричить на покупця, що той не там став і не те взяв. Монополізм руйнує принцип, коли покупець диктує умови. Причина одна - інститути держави не справляються із цим завданням. Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг не повинна визначати тариф. Її завдання - ініціювати переговори між продавцем та покупцем”, - переконаний Роман Безсмертний.

Конституція сьогодні, як зґвалтована дівчина в українському селі

“Основною цінністю діяльності інститутів має бути людина. Не модно бути податківцем, митником, пожежником чи поліцейським, а модно служити цьому. В нас перевернуте розуміння суспільних відносин між державою і людиною. Людина опинилась в канаві при такій ситуації.

Першим кроком має бути перегляд інституційної моделі держави, яка зазначена в Основному законі. Сьогодні українська Конституція виглядає, як зґвалтована дівчина в українському селі. Вона перестала бути “світлом в кінці тунелю”. Її чотири рази міняли. Внаслідок чого сьогодні будь-який фахівець з конституційного права може поставити логічне запитання: а чи є в Україні Конституція? А це ключовий документ інституційних засад держави і повноважень. Там прямо записано, що мають робити Президент і парламент. Де там записано, що вони мають призначати НАБУ, НАЗК? Чому не було підписано указ про введення воєнного стану, коли почалась війна? Конституція і закони зобов’язували Президента це зробити. Цього не зробив ані виконуючий обов’язків Президента, ані новообраний 2014 року Президент. Це призвело до того, що людина і суспільство воюють, а держава, ніби ні”, - зазначає Роман Петрович.

«Якої ми хочемо України». Три теми дискусій Романа Безсмертного у Вінниці - фото 2

Церква як комунікатор між державою і людиною в зоні конфлікту

“Надання допомоги інвалідам, людям похилого віку, можна проводити церкву. Такі речі, як програми переселення, оздоровлення можуть реалізовувати за рахунок церкви, навіть в нинішніх умовах. В даному випадку турбота держави, турбота континентальної України про населення Донбасу буде підтримувати ідею близькості цих людей з Україною. Це забезпечить постійну комунікацію.

Наш парламент ухвалює рішення про визнання актів про народження, реєстрацію шлюбів, актів про смерть, діючих структур влади. Це могла б робити і церква. Тисячами років вона видавала метричні документи про народження, шлюб, смерть, а чому сьогодні український парламентар вважає, що це може робити самозвана влада?”, - ставить логічне запитання політик.

Вінничани під час дискусійної панелі, учасниками якої, окрім Р. Безсмертного, були український політик і дипломат Володимир Крижанівський та доктор історичних наук, професор Ольга Коляструк, цікавилися долею Донбасу, просили запровадити жорсткі покарання для політиків за проступки та вносили свої пропозиції щодо того, які зміни необхідні країні.

На завершення дискусії, кожен із спікерів сказав, якої він хоче України:

“Я хочу Україну, де людина почуває себе вільно. Людиною”, - Ольга Коляструк, доктор історичних наук, професор.

“Вважаю головним для України, навіть в цих, жахливих умовах агресії, розуміти, що єдине чим не можна поступатись – це культура, наука і освіта”, - Володимир Крижанівський, український політик та дипломат. 

“Україні потрібен мир, процвітання, благополуччя і відповідальності тих, хто не хоче ні першого, ні другого, ні третього”, - Роман Безсмертний, політик, претендент у Президенти України.

«Якої ми хочемо України». Три теми дискусій Романа Безсмертного у Вінниці - фото 3 «Якої ми хочемо України». Три теми дискусій Романа Безсмертного у Вінниці - фото 4

«Якої ми хочемо України». Три теми дискусій Романа Безсмертного у Вінниці - фото 5

«Якої ми хочемо України». Три теми дискусій Романа Безсмертного у Вінниці - фото 6

Вінниця.info