15 верес. 2016 16:02

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Політика
0

63

0

ЄС виділяє Україні 102 млн. євро на децентралізацію. У Вінниці підписали меморандум

ЄС виділяє Україні 102 млн. євро на децентралізацію. У Вінниці підписали меморандум

 ЄС виділяє Україні 102 млн. євро на децентралізацію. У Вінниці підписали меморандум 


ЄС виділяє Україні 102 млн. євро на децентралізацію. У Вінниці підписали меморандум

 15 вересня у Вінниці відбулась презентація програми U-LEAD, яка стала можлива завдяки підтримці Європейської комісії, яка діє від імені ЄС. Її підтримують федеральні міністерства економічної співпраці і розвитку Німеччини, Міністерства закордонних справ Данії, Польщі, Швеції, з українського боку партнером виступає Мінрегіонрозвитку. Реалізація програми розрахована на 4 роки – до 2020, в її бюджет закладено 102 мільйони євро.

Під час презентації програми U-LEAD Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман розповів, про те з яким супротивом він зустрівся в Україні, коли ініціював децентралізацію, і чому нашій державі вкрай необхідна подальша підтримка країнами ЄС, США та Канади.

«Проект децентралізації влади дасть можливість побудувати в нашій країні нову модель управління, яка базується на тому, щоб передати повноваження, відповідальність, ресурси тій владі, яку обирають люди, владі, яка є найближча і має бути найефективнішою. Ми сьогодні знаходимось в місті Вінниці. Я мав велику честь очолювати цю громаду 8 років. Я пам’ятаю як все розпочиналось, в яких умовах. Нам було настільки важко, ми думали, що певні речі не можливо зрушити з місця, але зусилля і відданість справі, навіть в умовах, коли центральна влада централізує владу, коли хронічно не маєш фінансових ресурсів. Але система належного врядування – віра в твій успіх, дає можливість зрушити з місця багато питань і почати вирішувати проблеми…

Ми сьогодні маємо 184 громади, які вже об’єднались. До кінця цього року ще буде 250. Це говорить про те, що процес пішов і ніхто його не зможе зупинити. Ми з вами сьогодні впроваджуємо ту реформу, яка створить систему належного самоврядування в Україні. При цьому центральна влада сьогодні має абсолютну політичну волю передати і повноваження, і ресурси і відповідальність. Це напевно вперше. І навпаки ті хто в опозиції до влади і намагається гальмувати, стримувати цей процес і заробляти свої дешеві політичні дивіденди, які ніколи користі громадянам не принесуть.

Адміністративно територіальний устрій створено за часи Сталіна. Невже не прийшов час змінити сталінську систему, не тільки назвами декомунізації, а створити систему, яка дозволить збудувати ефективну систему врядування?

Успіх реформи децентралізації і самоврядування і успіхом вашого регіону, за який ви відповідаєте. Бо більше спроможних громад – більше грошей, більше можливостей, це задоволеність людей від послуг які люди отримують. Тому я хочу побажати всім, щоб ми на цьому шляху були успішними. Я хочу сказати вам як людина, яка ініціювала реформу: я буду кожного дня боротись за успіх цієї реформи. Я буду боротись щоб захищати децентралізацію, ваші фінансові ресурси. Кожного року з’являється хтось, хто хоче це знищити. Доки я в центральній владі, я не дам цього зробити. Я буду робити все для того, щоб ви були заможні», - сказав Володимир Гройсман.

Єврокомісар Йоганнес Ган у вступному слові зазначив, що Європа підтримуватиме Україну в напрямку децентралізації.

«Я продовжую кроки, які розпочав 20 років тому. Я усвідомлюю необхідність децентралізації, адже йде мова про наближення до людей. Ми розробляємо політику місцевого самоврядування для економічного зростання, але я розумію що не всі це підтримують. Навіть в моїй рідній Австрії, реформа місцевого самоврядування, яку ми впроваджували 17 років тому теж зустріла супротив.

Щоб допомогти вашій країні ми будемо працювати з представниками виборної влади, навчатимемо їх. На місцевому рівні, ми створюватимемо умови, аби ви могли користуватись міжнародними ресурсами», - сказав Йоганнес Ган.

ЄС виділяє Україні 102 млн. євро на децентралізацію. У Вінниці підписали меморандум

Віце-прем’єр-міністр, міністр регіонального розвитку і будівництва та ЖКГ Генадій Зубко продемонстрував презентацію, в якій видно на якій стадії в Україні процес децентралізації та цілі для успішного проведення реформи.

ЄС виділяє Україні 102 млн. євро на децентралізацію. У Вінниці підписали меморандум - фото 2 

ЄС виділяє Україні 102 млн. євро на децентралізацію. У Вінниці підписали меморандум - фото 3

Після презентації програми, представники Німецького товариства з міжнародного співробітництва GIZ, асоціації міст України та Мінрегіонбуду підписали меморандум про співпрацю та її напрямки. Програму U-LEAD в Україні супроводжуватиме GIZ.

ЄС виділяє Україні 102 млн. євро на децентралізацію. У Вінниці підписали меморандум - фото 4

ЄС виділяє Україні 102 млн. євро на децентралізацію. У Вінниці підписали меморандум - фото 5

ЄС виділяє Україні 102 млн. євро на децентралізацію. У Вінниці підписали меморандум - фото 6

«Проект U-LEAD стартував в Україні 15 вересня. Результати її – побудувати амбітну команду, яка буде в кожному регіоні та в кожному міністерстві. По друге – побудувати центри надання адміністративних послуг, які надаватимуть послуги вищої якості. Це дасть можливість підсилити розвиток громад через можливість допомогти їм: поміняти якість послуг в освіті, охороні здоров’я, підготувати регіональні проекти розвитку, для того щоб залучаючи кошти або від державних субвенцій, або від податків які надходять в місцеві громади, або які надходять від міжнародних фінансових партнерів, реалізувати проекти. Це перший потужний проект в Україні, який відбувається за допомогою Європейського Союзу», - повідомив віце-прем’єр міністр Генадій Зубко.

Голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій переконаний що реформа Україні необхідна, адже впроваджена фінансова децентралізація показала позитивні результати для місцевих громад.

«Проект буде спрямований на впровадження децентралізації в Україні. Перший етап бюджетної децентралізації відбувся. Наступний етап – передання адміністративних повноважень. Це підтримка відповідних реформ, що потребує відповідних фінансових ресурсів. Тобто, фінансування проекту буде заходити через міністерство регіонального розвитку», - говорить Валерій Коровій. 

ЄС виділяє Україні 102 млн. євро на децентралізацію. У Вінниці підписали меморандум - фото 7

ЄС виділяє Україні 102 млн. євро на децентралізацію. У Вінниці підписали меморандум - фото 8

ЄС виділяє Україні 102 млн. євро на децентралізацію. У Вінниці підписали меморандум - фото 9

ЄС виділяє Україні 102 млн. євро на децентралізацію. У Вінниці підписали меморандум - фото 10

ЄС виділяє Україні 102 млн. євро на децентралізацію. У Вінниці підписали меморандум - фото 11

ЄС виділяє Україні 102 млн. євро на децентралізацію. У Вінниці підписали меморандум - фото 12

ЄС виділяє Україні 102 млн. євро на децентралізацію. У Вінниці підписали меморандум - фото 13

ЄС виділяє Україні 102 млн. євро на децентралізацію. У Вінниці підписали меморандум - фото 14

ЄС виділяє Україні 102 млн. євро на децентралізацію. У Вінниці підписали меморандум - фото 15

ЄС виділяє Україні 102 млн. євро на децентралізацію. У Вінниці підписали меморандум - фото 16

ЄС виділяє Україні 102 млн. євро на децентралізацію. У Вінниці підписали меморандум - фото 17

ЄС виділяє Україні 102 млн. євро на децентралізацію. У Вінниці підписали меморандум - фото 18

ЄС виділяє Україні 102 млн. євро на децентралізацію. У Вінниці підписали меморандум - фото 19

ЄС виділяє Україні 102 млн. євро на децентралізацію. У Вінниці підписали меморандум - фото 20

ЄС виділяє Україні 102 млн. євро на децентралізацію. У Вінниці підписали меморандум - фото 21 

ЄС виділяє Україні 102 млн. євро на децентралізацію. У Вінниці підписали меморандум - фото 22

ЄС виділяє Україні 102 млн. євро на децентралізацію. У Вінниці підписали меморандум - фото 23

ЄС виділяє Україні 102 млн. євро на децентралізацію. У Вінниці підписали меморандум - фото 24

Вінниця.info

title