23 берез. 2015 12:00

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Інтерв'ю
0

77

0

Юрій Македон про роль громадян в люстрації суддів: В паперах не завжди побачиш як себе поводить суддя

Юрій Македон про роль громадян в люстрації суддів: В паперах не завжди побачиш як себе поводить суддя

 Народний депутат з Вінниччини розповів, які новації чекають на суддів 


Юрій Македон про роль громадян в люстрації суддів: В паперах не завжди побачиш як себе поводить суддя

 Юрій Македон, народний депутат з Вінниччини, не новачок в юриспруденції, знає всі підводні течії правосуддя, але навіть з багажем знань та досвіду, він у повній мірі відчув на собі «справедливість» судової системи України. Саме в судах Ю. Македону довелось підраховувати голоси виборців та захищати кожен голос. Ставши народним депутатом, Юрій Македон пішов працювати в комітет Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя. Очолює підкомітет судоустрою і статусу суддів. Він, разом з колегами, взявся за реформування судової системи на законодавчому рівні. Долучає громадськість до люстрації суддів через портал «Люстрація судової гілки влади». За переконанням депутата, Україні необхідна судова реформа, бо, якщо не буде судової системи, всі інші реформи залишаться на папері, адже будь-хто зможе скасувати «незручний» закон через суд.

- Вже більше як півроку діє Закон «Про очищення влади», який передбачає оприлюднення декларацій суддями. Чому не всі суди надали у відкритий доступ такі відомості?

- Рада суддів видала роз’яснення, що це їх не стосується. Вони посилаються також на те, що є спір по Закону «Про очищення влади» в Конституційному суді, тому окремі суди оприлюднили декларації, інші - ні.

- Якщо відомості в декларації не відповідають реальному способу життя службовця, якісь міри прийматимуться? Є механізм?

- Саме це і регулює новий Закон «Про забезпечення права на справедливий суд». За цим законом, невідповідність видатків судді та його родини, є підставою для відсторонення від посади та відкриття дисциплінарного провадження. Закон «Про очищення влади» суддів дуже мало стосується, і за цим Законом їх звільнити не можливо.

Проте Закон «Про забезпечення права на справедливий суд» - фактично вводить нову судову люстрацію. За цим законом, всі судді України повинні пройти кваліфікаційне оцінювання. Яке складається з двох етапів. Спочатку судді здають незалежні тести, оцінювання. Так визначається їх рівень професійних знань. Потім розглядається досьє та проводиться співбесіда. В результаті, всі матеріали, які є на суддю можуть бути висвітлені під час співбесіди і суддя повинен дати пояснення, в тому числі і відповідь на питання щодо відповідності доходів та витрат… Важливо, і на першому, і на другому іспиті може бути присутній будь-який громадянин. Все фіксується і записується технічними засобами. Будь-хто зможе сказати, що суддя їздить на одній машині, а декларує зовсім інше. Такі факти вже зараз є підставою для дисциплінарної відповідальності. Якщо суддя використовує майно, а не декларує його – це підстави до відповідальності. За новим законом,  якщо хтось намагається «вплинути» на суддю у «вирішенні справи», суддя повинен негайно повідомити органи суддівського самоврядування та правоохоронні органи. Як тільки він не повідомив - наступає відповідальність.

- Коли варто очікувати перших результатів Закону «Про судоустрій і статус суддів»?

- За перших півроку повинні пройти люстрацію судді Верховного Суду України та вищих спеціалізованих судів. За два роки з моменту вступу в силу закону повинні пройти люстрацію всі судді з апеляції, потім - місцеві суди – процес займе років п’ять.

- Тобто Україна зможе лише протягом двох років «перезапустити» судову систему?

- Так, щоб повноцінно перезапустити систему, потрібно два роки, а для того, щоб був, початок, був сигнал і правова визначеність, то, я думаю, за рік цього вже буде достатньо.

- Ви закликали громадян повідомляти на спеціально створений портал про неправомірні дії суддів. Що саме громадяни повинні вказувати, адже факт неправомірності судді, звичайній людині довести важко?

- Будь-що. Адже на сьогодні поновити довіру до судової системи можна тільки тоді, коли буде залучена громадськість, коли люди будуть знати, що вони мають інструменти впливу, що їх думка можу бути почута, що вони можуть впливати на призначення суддів. Тільки тоді буде довіра і повага до суду і закону. Цей інструмент (http://www.judgelustration.com.ua/ – ред.) призначений для того, щоб громадянин міг в будь-який зручний час написати, що йому не сподобалось в роботі судді. Зібрану інформацію ми використовуємо при кваліфікаційному оцінюванні суддів, а також при розгляді питань під час призначення суддів безстроково. Тільки за один день надійшло 7 скарг. Адже інструменти, які є в державі - ВККС, ВРЮ, не є ефективними для звичайних людей. Вища кваліфікаційна комісія дивиться тільки на відповідність вимог закону, а закон сухий, в паперах не побачиш, як себе поводить суддя.

Сьогодні, кожен суддя повинен чітко розуміти, що за кожне неправосудне рішення його спитають.

На порталі є розділи, списки суддів тих, що не пройшли комітет, та які не пройшли кваліфікаційне оцінювання. По кожному судді ми будемо робити публічну інформацію, щоб громадськість зрозуміла чому він не пройшов.

- Повернемось до декларацій суддів. Наприклад, щодо одного з голів суду, вже неодноразово в ЗМІ підіймалось питання невідповідності доходів по декларації і його реального життя… Але який результат?

- Зараз є декларація судді за 2014 рік, де він вказав яке використовував та яким майном володіє. Проте, на роботу цей суддя їздить на авто, яке не вказано в декларації. Можна констатувати, що це повинно бути підставою для дисциплінарної відповідальності. Вважаю, що вирішення питання по кожному судді будуть індивідуальні.

- Як ви відноситесь до того, що представники Феміди стоять в черзі на житло, в той час, як житлом забезпечені, і взагалі вже не живуть в місті, де працювали суддями?

- Я вважаю, що бідний суддя, чиновник, депутат - це загроза для держави і для народу. Суддям зараз створені такі умови, що громадськість їх може десять раз спитати. Але, якщо з них питають, то ми повинні дати їм інструмент, щоб він не думав, за що вдягнути дитину і як прогодувати родину. Для не корумпованих суддів повинна бути достойна заробітна плата, яка дозволить їм бути фінансово незалежними. Щодо забезпечення житлом, власне, це не ефективний інструмент заохочення. Краще дати гарну зарплату, щоб самостійно суддя приймав рішення чи орендувати чи купувати житло.

- Вища Рада юстиції майже рік не працювала, в ЗМІ був сюжет про те що держава втратила 30 млн. гривень на виплату суддям, які не судять. Тобто вони досягли 65-річного віку, написали заяву на звільнення, але ВРЮ не приймає рішення, виплати йдуть. Як мають врегулювати це питання?

- Перед новим роком ми звільнили більше 100 таких суддів. По новому закону суддям значно скасували пенсії і значно скасували порядок виходу на пенсію. Як наслідок, сьогодні значна кількість суддів, які мають певний стаж, звільняються з роботи не досягнувши пенсійного віку. Варто зазначити, що Верховна Рада не звільняє просто так тих, хто приймав присягу Україні, але знаходиться на окупованій території, отримує кошти з українського бюджету, але виносить рішення іменем Російської Федерації. Це зрада, порушення присяги. Їх не будуть звільняти в загальному порядку. Це злочинці в мантії, які зрадили своїй державі. Їх потрібно притягувати до відповідальності, а не звільняти за їх власним бажанням.

- Ви були єдиним кандидатом в депутати на Вінниччині, який переміг на виборах з розривом у кілька голосів. Тоді в судах Ви доводили порушення виборчого законодавства зі сторони опонентів. Вас особисто зачепила «суддівська» несправедливість?

- Так, наші опоненти намагалися в будь який спосіб вкрасти перемогу. В тому числі і використовуючи в свої махінаціях судову систему. Зокрема, Вінницький апеляційний адміністративний суд, робота окремих суддів якого не витримувала жодної критики. Слід підкреслити, що Вінницький окружний адміністративний суд добросовісно розглядав справи та обґрунтовував кожне рішення, проте апеляція всіляко намагалася скасувати ці рішення. Виключно завдяки тому, що судді першої інстанції досконало розглядали справи, досліджували усі докази, суддям апеляційного суду ніяк не вдавалося знайти належні підстави для скасування таких рішень. Це говорить про те, що є молоді, нові судді, які готові працювати на зарплату, на державу, і вони залишаться на своїх місцях, а ті, хто звик працювати лише на свої кишені будуть відсторонені.

Ми повинні зробити все, щоб в країні була судова система, діяв закон і кожна людина могла захистити свої права та свободи.

ВИННИЦА.info