20 черв. 2018 16:50

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Економіка
0

59

0

З 1 липня підвищать розмір пенсії. В Пенсійному фонді пояснили, кому і на скільки

З 1 липня підвищать розмір пенсії. В Пенсійному фонді пояснили, кому і на скільки

 З 1 липня в підвищать розмір пенсії. В Пенсійному фонді пояснили, кому і на скільки


З 1 липня підвищать розмір пенсії. В Пенсійному фонді пояснили, кому і на скільки

 Вiце-прем'єр-мiнiстр Пaвло Розенко зaявив, що близько 1 мiльйонa укрaїнських пенсiонерiв отримaють пiдвищенi пенсiї з 1 липня.

Про це йдеться в повiдомленнi прес-служби Кaбiнету мiнiстрiв.

Зa словaми Розенкa, з 1 липня вiдбудеться пiдвищення виплaт для тих людей, розмiр пенсiї яких зaлежить вiд прожиткового мiнiмуму.

«З 1 липня збiльшується прожитковий мiнiмум для осiб, якi втрaтили прaцездaтнiсть. Пенсiйнi виплaти зростуть приблизно для 1 мiльйонa укрaїнцiв», – iдеться в повiдомленнi.

Зa його словaми, нaступне пiдвищення пенсiй, згiдно з держaвним бюджетом, вiдбудеться з 1 грудня.

«Aле якщо в нaс з'явиться додaтковий ресурс у бюджетi Пенсiйного фонду, ми спробуємо позaплaново реaлiзувaти певнi пенсiйнi прогрaми, як ми це зробили в жовтнi минулого року», – додaв вiце-прем'єр.

Закон про загальне пенсійне забезпечення Верховна Рада ухвалила 3 жовтня 2017 року, він набув чинності 11 жовтня. Відповідно до закону, розмір пенсії кожного громадянина України розраховується за новою формулою й залежить від страхового стажу, а також розміру заробітної плати під час трудового періоду життя.

На початку березня 2018 року Міністерство соціальної політики в рамках пенсійної реформи заявило про наміри запровадити законодавчі зміни для того, щоб під час нарахування пенсії роль стажу була вагомішою, ніж роль заробітної плати, тим самим підвищивши суму пенсійних виплат для людей із великим трудовим стажем і невеликою зарплатою.

На скільки зросте пенсія

За словами директора департаменту Пенсійного фонду Олени Охріменко, з 1 липня мінімальна пенсія для тих, у кого є необхідний стаж роботи (25 років для чоловіків і 20 років для жінок), буде не менше 1 434 грн в місяць. Зараз мінімальна пенсія - 1373 грн. Тобто підвищать її мінімум на 1 грн (тим, у кого, наприклад, тисячі чотириста тридцять три грн), максимум - на 61 грн.

За даними Пенсійного фонду, мінімальну пенсію зараз отримують близько 300 тисяч пенсіонерів з 11,7 млн, або 2,6%. У решти пенсії вище хоча б на 1-2 грн, за вирахуванням 89 тисяч соціальних пенсіонерів, яким платять 30% мінпенсії (412 грн), так як у них немає навіть мінімально необхідного стажу роботи для нарахування пенсії. Але в зв'язку з підвищенням мінпенсії соцпенсіонери також отримають з липня на 18 грн більше.

Також надбавка до пенсії очікує приблизно 10 тисяч українців, які заробили собі на старість більше, ніж 10 мінімальних пенсій. Зараз вони можуть розраховувати не більше, ніж на 13 730 грн, навіть якщо пенсія у них набагато більше, але з 1 липня вони будуть отримувати не більше 14 340 грн. Тобто надбавка складе від 1 до 610 грн. А для тих, хто заробив собі пенсію вище 1 434 грн, але нижче 13 730 грн, нічого не зміниться, за винятком отримують надбавки до пенсії у відсотках від прожиткового мінімуму.

Наприклад, учасники бойових дій мають доплату до пенсії в розмірі 25% ПМ, зараз вона дорівнює 343 грн, з 1 липня буде 358 грн (+15 грн).

Вiнниця.info