26 груд. 2017 12:40

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

91

0

З помираючого села у перспективне: у Сніткові на Вінниччині вже розкупили всі хати, там не вистачає робітників

З помираючого села у перспективне: у Сніткові на Вінниччині вже розкупили всі хати, там не вистачає робітників

У дотаційне село на Вінниччині вклали десятки мільйонів гривень, тепер на роботу сюди запрошують з восьми найближчих населених пунктів


З помираючого села у перспективне: у Сніткові на Вінниччині вже розкупили всі хати, там не вистачає робітників

Снітків - невеличке село у південній частині Вінниччині, в Мурованокуриловецькому районі. Своїм прикладом доводить, при правильному веденні справ, з дотаційного населеного пункту можна створити прибутковий. Тут працює два великих сільськогосподарський підприємства. Роботи вистачить на 400 осіб з середньою зарплатнею 200 гривень за день. Вільні будинки у гарному стані тут вже розкупили.  Та й на ті, що гіршому, вже створилася певна черга.

Про розвиток Сніткова Вінниця.info розповідає сільський голова Віктор Ольшевський.  

З помираючого села у перспективне: у Сніткові на Вінниччині вже розкупили всі хати, там не вистачає робітників

«У нас вільних рук на селі не вистачає, і працедавцями доводиться займати людей із восьми сусідніх сіл. На фруктово-ягідних плантаціях цього року було задіяні до 230 людей. Наших сідківських, лише півсотні. Інших, просто не мали де взяти. Тому запрошували із Барського району, та шести сіл нашого району», - підраховує Віктор Валентинович. – «Маємо ще одне господарство, яке займається землеробством. У них до 60 в сезон робіт зайняті».

У селі  280 гектарів землі орендують під фруктово-ягідні плантації. На наступний сезон фірма розширюються. Запрошувати на роботи планують до 400 людей.

«Плантації будуть плодоносити більше. У цьому році вони досаджувалися 40-ка гектарами вишні. Уже було збирання.Уявляєте, який це об’єм роботи. З 170 гектарів садку - 106 плодоносило», - продовжує сільський голова. – «На 20 га малини за день потрібно буде 250-300 робітників. А є ще ожина, полуниця, лохина. Люди на цілий сезон зайняті. У нас потреба в людях велика. Слава Богу, є Центр зайнятості, який підкладе своє плече. Бо у них ще державна програма компенсації за створення робочих місць».

У Сіткові окрім робочих місць активно розвивається інфраструктура.

«Маємо зовсім новесенький дитячий садочок. За допомогою фермерського господарства його удвічі розширили, бо не було куди дітей дівати, місця не вистачало. Є школа, амбулаторія, гарні асфальтовані дороги», -  зауважує Ольшевський. – «Того року ми запустили водогін. А відтак, люди до нас потягнулися. Хороших будинків у селі не залишилося. Все розкупили. А ті будинки, які навіть, у гіршому стані, ну, на них вже створюється певна черга. На 620 людей, які прописані у селі, працює три магазини. Це показник того, що у людей є зарплатня. Тому у нас відкривають і супутній бізнес».

Сільський голова пригадує, ще десяток років Снітків був дотаційним. Бюджетним установам  не вистачало грошей на видачу заробітної платні.  Розвиток села починався банального написання стратегії розвитку громад.

«Все починалося з того, що обласна влада поставила перед нами завдання. Мали розписати, які ми бачимо перспективи, які б могли змінити життя у селі», - пригадує сільський голова. – «Я їздив на курси. І за рахунок спостережень і деяких процесів, які відбувалися і у моєму селі, вдалося зачепитися за ідею запасних земельних резервів. Запропонувати їх для створення фермерських господарств вузької спеціалізації, ягідництва та садівництва. Нам повезло, знайшлась зацікавлена особа, яка шукала землю, щоб займатися таким бізнесом. І співпраця бізнес-влада, дала свій результат. Людина вклала сьогодні поверх 26 мільйонів гривень, має інфраструктуру не тільки посадок, а й систему крапельного зрощення. Це дає змогу для низькотемпературного зберігання ягідно-фруктової продукції . З цього року у Мурованих Курилівцях відкрили лінію виготовлення свіже-вижатих соків. Одним словом, це замкнений цикл. Коли не лише вирощують сировину, а й кінцевий продукт виробляють. Нашому району у цьому сенсі пощастило. І добре, що ці люди вклали гроші на нашій території».

В середньому у Сніткові за робочий день людина заробляє 200 гривень.

«Зрозуміло, що у нас поки налагоджений лише сезонний заробіток. Це проблема чи не кожного села. Маю мрію охопити ще один напрямок, який дозволить працювати людям цілий рік», -  констатує Ольшевський. – «А поки люди займаються худобою. Корови. Було колись у нас ціле свиняче царство. Тепер велика проблема пов’язана з африканською чумою. Плюс, не так це дешево сьогодні утримувати тих свиней. У нас люди взимку по більшості йдуть по Центрам зайнятості, бо іншого заробітку немає. Та ми плануємо знайти інвестора із закритого землеробства та сушарницества».

Вінниця.info