4 січ. 2017 10:45

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Суспільство
0

213

0

З Вінницького планетарію вкрали уламок метеориту ціною $400 000

З Вінницького планетарію вкрали уламок метеориту ціною $400 000

 У Планетарій час від часу звертаються люди, які вважають, що знайшли уламки метеоритів. 


З Вінницького планетарію вкрали уламок метеориту ціною  $400 000

У ніч на 4 січня вінничан могли спостерігати за зорепадом, який традиційно відбувається напередодні Різдва. Астрономи розповіли про явище, коли за годину небом пролітали по 150 метеорів та пригадали історію про викрадення з Вінницького планетарію цінного експонату – метеорита, вартість якого сягає 400 тис. доларів.

Про це Вінниця.info розповіли у Вінницькому Планетарії.

«Метеорний потік розпочався з 28 грудня. Завершитися має 7 січня, якраз на православне Різдво. Пік припав саме у ніч з 3 на 4 січня.», - рoзпoвіла астрoнoм Вінницькoгo Планетарію Марія Левченкo.

Хоч метеорний потік уламків максимально був великим, жоден з них не дістався Землі.

«Коли летить великий камінець, це - болід. Коли боліди потрапляють у атмосферу, у ній вони і згоряють. Якщо був занадто великий та не згорів, впав на Землю, то він вже називається - метеоритом. Але це явище буває рідко. Багато років тому, ще при Радянському Союзі, я була запрошена на з’їзд всіх лекторів планетаріїв з усього СРСР. Так сталося, зустріч співпала з моїм днем народження. Мені подарували трьох кілограмовий уламок знаменитого Сіхоте-Алінський метеориту, який впав 21 лютого у 1947 році. Я його звичайно на роботу принесла. Це була гордість нашого закладу. Там виявили 98 процентів заліза. І було видно, що це справжнє залізо. Загалом, три види метеоритів: залізні, кам’яні, залізо - кам’яні. Мій подарунок поставили під куленепробивне скло. Але згодом він зник. Хтось підмінив метеорит на якийсь схожий камінець», - продовжила Левченко.

За підрахунками астрономів, вартість вкраденого уламка складала 400 тисяч доларів.

 

«Цей прикрий інцидент стався близько 25 років тому. Ми навіть знаємо, хто це зробив. Але тоді вирішили не надавати розголосу. Можливо, та людина і продала уламок кудись. Найнеприємніше було те, що замість метеориту під скло поставили звичайний камінець, який до небесного тіла немає жодного відношення. Нині у нашому Планетарії є фрагменти з Іллінецького району. Є там така земна рана. Яка була нанесена космічним тілом приблизно 400 мільйонів років тому. На місці, де впав метеорит, утворився кратер», - розповів Віктор Творук, директор Вінницького планетарію.

У Планетарій час від часу звертаються люди, які вважають, що знайшли уламки метеоритів.

«Зазвичай, це просто уламки з супутників, космічних апаратів, яких у небі нині тисячі. Ми їх називаємо космічним сміттям. Падає, коли опускається в нижні частини атмосфери. Щоб точно дізнатися, що ж нам принесли, ми віддаємо у Вінницький політехнічний університет. Там є спеціальна лабораторія», - зауважила Марія Левченко.  

З Вінницького планетарію вкрали уламок метеориту ціною  $400 000

Таким був викрадений  з Вінницького пленетарія  метеорит 

З Вінницького планетарію вкрали уламок метеориту ціною  $400 000 - фото 2

Вінниця.info


0
0